AKP yolsuzluk yaptı sıkıntısını yurttaş taşıdı

Yolsuzluğa bulaşmış pılitik liderler Avrupa’dan Afrika’ya Ortadoğu’ya tüm ülkelerin baş belası oldu. Türkiye’de yurttaşların yüzde 62’sı yolsuzluğun ve yolsuzlaşmış politik liderleri en büyük sorun olarak görüyor. AKP’nin iktidarda olduğu 2007 ile 2014 arasında yolsuzluğun en büyük problem olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 25 arttı.

AKP yolsuzluk yaptı sıkıntısını yurttaş taşıdı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.11.2014 - 04:00

Yeni oluşan ve gelişmekte olan ülkelerdeki en büyük sorun suç ve yolsuzluk. Türkiye’de 2007’den bu yana yolsuzluğun ve yolsuzluğa bulaşmış siyasi liderlerin büyük problem olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 25 yükseldi. 2007’de bu oran yüzde 37 iken 2014 eylülünde bu oran yüzde 62’ye çıktı.

ABD merkezli araştırma şirketi PewResearch’ün yeni oluşan ve gelişmekteki olan ülkeler üzerine yaptığı ankete göre modern toplumların belası suç ve yolsuzluk, yeni oluşan ve gelişmekte olan uluslarda sorunların başında yer alıyor. Aralarında Türkiye, Rusya, Çin, Brezilya, Gana, Arjantin, Kenya, Pakistan ve Hindistan’ın da bulunduğu Orta Doğu, Asya, Latin Amerika, Afrika ve Doğu Avrupa’dan 34 ülkenin her birinde yaklaşık 1000’er kişi ile yüz yüze yapılan araştırmaya göre katılımcıların yüzde 83’ü suçun çok önemli bir sorun olduğuna vurgu yapıyor. Ayrıca yine kitlenin yüzde 76’sı yozlaşmış politik liderlerle ilgili de ayni şeyi düşünüyor. Ayrıca katılımcıların büyük bölümü sağlık hizmetleri, okullardaki düşük kaliteli eğitim, yiyecek güvenliği, su ve hava kirliliği gibi konularla ilgili endişe duyuyor. Pew’in anketinde Türkiye ile ilgili çarpıcı veriler göze çarpıyor. 2007’de katılımcıların yüzde 64’ü ülkenin en büyük problemi olarak görürken 2014 Eylül ayında bu oran yüzde 4 artışla yüzde 68’e çıktı. 2007’de yüzde 37 ile yolsuzluk en büyük problem olarak görülürken bu oran 2014’te yüzde 25 artışla yüzde 62’ye çıktı. Türkiye buradaki artış oranıyla Malezya ve Gana’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. Düşük kaliteli eğitim de Türkiye’deki en büyük problemlerden biri. 2007’de yüzde 43 olan düşük kaliteli eğitim problemi 2014’te yüzde 10 artışla yüzde 53’e tırmandı.

Orduya destek yüzde 30 düştü

İnsanlara ülkelerindeki vazgeçilmez kurumlar sorulduğunda insanların yüzde 79’luk bir orta değerle orduyu ilk sıraya koyuyor. Bunun nedeni olarak da ordunun ülkede iyiye giden konular üstünde pozitif bir etkisi var. Genel olarak 2007 beri ulusal grup ve enstitülerde küçük değişiklikler olurken bazı ülkelerde dramatik değişimler oldu. Örnek olarak Türkiye’de o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan ordunun sivil hükümetteki etkisini azaltarak son 7 yılda silahlı kuvvetlere olan desteğini büyük ölçüde düşürdü. Türk ordusunun eyi bir etki bıraktığını düşünenlerin oranı 2007’de yüzde 85 iken bu oran Eylül 2014’te yüzde 30 düşüşle yüzde 55 seviyelerine geriledi.

Yolsuz liderler büyük problem

Pew’in anketinde öne çıkan çarpıcı sonuçlar şöyle:

* 2007’de Türklerin yüzde 61’i dini liderlerin ülkeler üzerinde iyi etki bıraktığı düşünürken bu oran 2014’te yüzde 24 azalışla yüzde 37’ye geriledi.

* Türkiye’de büyük basın kuruluşlarını halkın yalnızca yüzde 32’si pozitif etki bırakacak şekilde görüyor.

* Araştırmaya katılan tüm ülkelere göre çözülmesi gereken sorunlar iş, artan fiyatlar ve kamu borçlarıyla da direkt bağlantılı.

* Orta Doğu’da insanlar yüzde 40’lık bir orta değerle dini liderlerin ülkeleri üstünde iyi bir etki bıraktığını düşünüyor

* Ankete katılan 34 ülkeden yüzde 76’lık bir orta değerle yolsuzluk yapan liderlerin çok büyük bir sorun olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Çin’de yüzde 54’lük, Afrika’da yüzde 85’lik bir orta değerle, Rusya’da yüzde 65’lik ve Ukrayna’da yüzde 73 gibi büyük yüzdelerle yolsuzluk yapan politik liderler en başta gelen problemler arasında.

* 2007’de Ganalıların yüzde 52’si yozlaşmış politik liderler en büyük sorunken şuan bu oran yüzde 85’e tırmanmış durumda.

*


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler