AKP’den aritmetik oyun

İhtisas komisyonlarında çoğunluğu yakalayamayan ve MHP’nin desteğine ihtiyaç duyan AKP, TBMM Başkanlık Divanı’nda çoğunluğu yakalamak için üye sayısını 23’ten 20’ye düşürdü.

AKP’den aritmetik oyun
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.07.2018 - 22:35

TBMM Başkanlığı’na Binali Yıldırım’ın seçilmesinin ardından TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşturulması için süreç dün başlatıldı. Ancak siyasi parti grupları, divanın üye sayısını belirlemek üzere toplanan Danışma Kurulu’nda uzlaşmaya varamadı. TBMM Başkanı Binali Yıldırım, bu nedenle genel kurul çalışmalarına iki kez ara vermek zorunda kaldı. Toplantıdan uzlaşma çıkmayınca siyasi partiler, grup önerisi verdi. AKP’nin divandaki üye sayısının TBMM Başkanı hariç tutularak 20’ye düşürülmesine ilişkin grup önerisi MHP’nin de desteğiyle kabul edildi.

Üye sayısı 20’ye indirilince AKP’ye 10, CHP’ye 5, HDP ve MHP’ye 2’şer ve İYİ Parti’ye de 1 üye düştü. Yıldırım’la birlikte AKP’nin üye sayısı 11 oldu ve çoğunluğu sağladı. Eğer TBMM Başkanı Binali Yıldırım da üye sayısı içinde kabul edilseydi TBMM İçtüzüğü’ndeki partilerin milletvekili sayısına göre yapılan hesaplamaya göre AKP’nin üye sayısı 10, muhalefetin toplam üye sayısı ise 11 olacaktı. AKP’nin grup önerisiyle sayısı 20 olarak belirlenen TBMM Başkanlık Divanı’nda AKP’nin 1 TBMM Başkanvekili, 6 katip üye, 3 idare amiri; CHP’nin 1 TBMM Başkanvekili, 3 katip üye, 1 idare amiri; HDP’nin 1 TBMM Başkanvekili, 1 idare amiri, MHP’nin 1 TBMM Başkanvekili, 1 idare amiri; İYİ Parti’nin de 1 katip üyesi olacak. AKP, böylece MHP’nin İYİ Parti’ye eşit olmasını, HDP’nin gerisinde kalmasını önlemiş oldu. İYİ Parti’nin divan üye sayısının 23 olarak belirlenmesine ilişkin grup önerisi üzerinde konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, AKP’nin 16 yıldır yanlış hesap yapıldığı gerekçesiyle TBMM Başkanı’nı divan üyeliği içinde saymadığını ve üye sayısını 20’ye düşürdüğünü belirterek, partisinin bu şekilde divandaki üye sayısının 2’den 1’e düşürülmesinin amaçlandığını söyledi. HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, üye sayısının 23’ten 20’ye indirilerek sadece bir partinin mağdur edilmesini ilkesel olarak doğru bulmadıklarını söyledi.

AKP’nin komisyon sıkıntısı

AKP, TBMM Başkanlık Divanı’nda aritmetik bir oyunla çoğunluğu sağladı, ancak komisyonlarda tek başına çoğunluğu yakalayamadı. İhtisas komisyonlarının 26 üyeyle devam etmesi, KİT Komisyonu’nun 35, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 30 üyeden oluşması kararlaştırıldı. Siyasi partilerin milletvekili sayısı ele alınarak hesaplanan üye sayısına göre, AKP çift sayıyla biten komisyonlarda üye sayısının yarısını alırken, tek sayıyla biten komisyonlarda ise üye sayısı yarının bir altında kaldı. 26 üyeli komisyonlarda AKP’nin üye sayısı 13, KİT Komisyonu’nda 17, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ise 15 oldu. Partilerin komisyon üyelerini bildirmesinin ve genel kurulda okunmasının ardından başkan seçimi yapılacak. Partiden bir ismi başkan seçtirebilmek için MHP’nin desteğine ihtiyaç duyacak AKP’nin sıkıntı yaşamamak için bazı sözcülükleri ve başkanvekilliklerini MHP’ye verebileceği, diğer muhalefet partilerine de jest yapabileceği kaydediliyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler