AKP'den referandum baskısı
AKP'de, "komisyonun anayasayı uzlaşmayla yapmaması halinde partinin kendi taslağını Meclis'e getirerek referanduma götürme" kararı alındı.
Yeni anayasayı hazırlayan Meclis Uzlaşma Komisyonu’nun süresi TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in girişimiyle uzatılmasına karşın, AKP’nin “kendi anayasasını yapmaya” yönelik çalışmaları hız kazandı. AKP’de, partinin anayasayı referanduma götürecek 330 vekili bulunmamasına karşın “Komisyonun uzatılan sürede de anayasayı uzlaşmayla yapmaması halinde partinin taslağını Meclis’e getirerek referanduma götürme” kararı alındı.
AKP’de uzlaşma çıkmayacak konular, “Anayasanın başlangıç kısmı, din hürriyeti, anayasal vatandaşlık (kimlik) ve anadilinde eğitim” olarak görülüyor. Ancak AKP’de uzlaşılan maddelerin Meclis’te oylanması, uzlaşılamayan maddelerin ise referandumla halka sorulması formülünün muhalefet tarafından kabul edilmeyeceği görüşüyle, B planı hazırlıkları da yapılıyor. AKP’de bu durumda da yeni anayasadan geri adım atmama kararı alındı. AKP, böylesi bir durumda, 4’lü uzlaşmanın olmadığı görüşüyle komisyonun görevinin sona erdiğini ilan edecek ve B planını uygulayacak. B planında 4 partiden biriyle yola devam edilmesi yerine AKP’nin kendi anayasasını Meclis’e getirme görüşü öne çıkıyor. Ancak AKP’nin anayasayı referanduma götürecek 330 milletvekili bulunmuyor. Bu gerçeğe karşın AKP’de, “kendi anayasasını zorlama” düşüncesi geniş bir destek buluyor. AKP’nin halen 326 milletvekili bulunuyor. AKP’de, “oylama aşamasında 4’ten daha fazla destek gelip, anayasanın referanduma taşınabileceği” görüşleri ifade ediliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!