AKP'nin Alevi oyunu

Altı yıldır iktidarda olan hükümet Alevi planını 1 yıldır ısıtıyor ama somut adım atmıyor. Alevi Araştırma Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, "Cemevi sorunu çözülür, zorunlu din dersi konusu ile Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi de 1 günlük iştir. " dedi.

Yayınlanma: 23.11.2008 - 12:58
Abone Ol google-news

6 yıllık iktidarı boyunca Alevilerin istemlerini görmezden gelen AKP iktidarı, 9 Kasımda 100 bini aşkın yurttaşın katılımıyla gerçekleştirilen mitingin ardından 1 yıldır gündeminde tuttuğu Alevi açılımını yeniden ısıtmaya başladı. Hükümetin tavrını samimiyetsizbulan Alevi temsilcileri, Cemevlerine yasal statü tanınması, Madımakın müzeye dönüştürülmesi, zorunlu din dersinin kaldırılması gibi konularda samimi davranılsa 1 günde çözülürdiyor.

 

‘AKP samimi değil’

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Sekreteri Kazım Genç, hükümetin Alevi açılımıyla ilgili olarak, Öncelikle şunu çok açık ifade etmek lazım. Hükümetin bu tavrı bana asla samimi gelmiyordedi. İktidarın ocak ayında gündeme getirdiği konuların yalnızca Reha Çamuroğlunun söylemleri olduğunu ifade eden Genç, Siz eğer toplumun bir kesimine kulak verecek ve çalışma yapacaksanız, çağdaş ve demokratik toplumlarda olduğu gibi bu kesimin sorumluluk alan yöneticilerini dikkate alır ve onlarla görüşürsünüz. Ancak AKP ben yaptım oldu, kabul ederseniz edin diyor. Biz bunu doğru görmüyoruzdedi.

Alevi Araştırma Merkezi Başkanı Ali Yıldırım da Alevilerin Ankarada gerçekleştirdiği mitingde dile getirdikleri taleplerin toplumun geniş bir kesimi tarafından kabul edildiğini, hükümetin de artık bu talepleri görmezden gelemediğini söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu:

Bu aslında hükümetin isteyerek yaptığı bir iş değil. Başbakan daha haziran ayında cemevleri ibadethane olamaz diye yanıt verdi. Madımak otelinin müze olması konusunda hükümet hep Bu yaraları kaşımaktırdiyordu.

Zorunlu din dersleriyle ilgili AİHM kararı kesinleşti ve hiçbir adım atılmadı. Bugün için kabul ettikleri görülen 3 başlıkta da hükümet ocak ayından beri ayak direme halindeydi. Yarın sabah imar yasasında tek bir satırlık değişiklikle cemevi sorunu çözülür, zorunlu din dersi konusu ile Madımak Otelinin müzeye dönüştürülmesi de 1 günlük iştir.

Yaklaşımın özü sorunu çözmek değil, çözüyor gibi görünmektir. O nedenle bu işlerin ciddiyeti, samimiyeti konulara karşı tutumunda görülür. Yok diyalog kuralım, tartışalım... Diyanet konusunda belki tartışma olabilir ama bu saydığımız 3 konuda tartışılacak bir durum yok.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler