AKP'nin HSYK planı

AKP, anayasa değişikliği ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun üye sayısını 19 ya da 21'e çıkararak üyelerin bir bölümünün TBMM tarafından seçilmesini istiyor. AKP, böylece HSYK'de istediği üyeleri atayarak hoşlanmadığı kararlar çıkmasını önlemeyi hedefliyor.

AKP'nin HSYK planı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.02.2010 - 08:01

AKP, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) Erzurum özel yetkili savcılarının yetkilerini kaldırmasının ardından anayasa değişikliği ile yargı organlarının hükümetin istemediği kararlar vermesini önlemek için anayasada değişiklik yapmak istiyor. HSYKnin üye sayısını arttırarak üyelerin bir bölümünün TBMM Genel Kurulu tarafından seçilmesi, Anayasa Mahkemesinin de benzer bir şekilde yapısının değiştirilmesini hedefleyen AKP, böylelikle yüksek yargı organlarına kendi istediği üyeleri atamayı hedefliyor. Ancak CHP ve MHPnin destek vermemesi nedeniyle anayasa değişikliği zor görünüyor.

AKP hükümeti, HSYKnin kararının ardından yüksek yargı organlarının yapısını değiştirmeye yönelik anayasa değişikliğini yeniden gündemine aldı. Ancak CHP, MHP ya da BDPnin desteği olmadan bir anayasa değişikliği yapılması zor görünüyor. AKPnin 336 milletvekili bulunuyor.

Anayasa paketinin halkoylamasına sunulabilmesi için 330 ile 367 oy aralığında kabul edilmesi gerekiyor. AKP içinde fire olabileceği kaygısı nedeniyle AKPnin BDPnin desteğini alabilmek için girişimde bulunabileceği belirtiliyor. Ancak BDP destek verse de AKPdeki fire sayısına göre paketin TBMMdeki oylamasında bıçak sırtı bir tablonun ortaya çıkabileceği kaydediliyor. AKPnin getirmek istediği anayasa değişikliğinde şu düzenlemelerin yer alacağı belirtiliyor:

HSYKnin yapısı: HSYKnin üye sayısının 19 ya da 21e çıkarılarak üyelerin TBMM, Cumhurbaşkanı ve diğer yargı organları tarafından seçilmesi öngörülüyor. Bu durumda AKP, TBMMde istediği üyeleri seçtirerek kuruldan hükümetin istemediği kararların çıkmasını önleyebilecek. Mevcut anayasada HSYKnin kararlarına karşı itiraz hakkı bulunmuyor. Anayasa değişikliğiyle HSYK kararlarının yargı denetimine açılması da planlanıyor.

Anayasa Mahkemesinin yapısı: AKP, parti hakkında açılan kapatma davasından beri mahkemenin yapısını değiştirmek istiyor. Bunun için zaman zaman anayasa değişikliği gündeme geldi, ancak bugüne kadar bunu gerçekleştiremedi. AKP, 11 üyeli mahkemenin üye sayısının 21’e çıkarılmasını, üyelerin 12sinin Meclis tarafından seçilmesini istiyor. AKP, böylece TBMMde istediği üyeleri seçtirebilme olanağına sahip olmayı hedefliyor.

YAŞ kararlarına yargı yolu: AKP, anayasa değişikliği paketinde YAŞ kararlarına karşı yargı yolunun açılmasını istiyor. AKP, iktidara geldiği 2002 yılından beri YAŞta irtica faaliyetleri nedeniyle TSKden atılan subaylarla ilgili kararlara muhalefet şerhi koyuyor. TSKden bu gerekçelerle atılan subaylar, AKPli belediyeler ve KİTlerde istihdam ediliyor. Son olarak TSKden atılan 10 subayın, Elektrik Üretim AŞde (EÜAŞ) işe başlatıldığı ortaya çıkmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler