Aleviler tehdit altında
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) raporu, Suriye’deki çatışma nedeniyle Hatay’da yaşanan kaygıların Alevilik boyutunu gözler önüne serdi.
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) raporu, Suriye’deki çatışma nedeniyle Hatay’da yaşanan kaygıların Alevilik boyutunu gözler önüne serdi. Raporda Arap Alevisi bir kadın, “Savaş, Alevileri ve Alevi kültürünü hedef alıyor” derken, bazı Alevi yurttaşların, “Dinci muhalifleri tehdit olarak görüyoruz. Muhalifler kıymetli, insanımız değersiz” diyerek isyan etmesi dikkat çekti. Bir yurttaş ise “Çarşıya çıktığımız zaman Suriye’de gördüğümüz görüntüler gibi her an karşımıza bir katil çıkıp, bizi bir kenara çekecek mi, bir organımızı kesecek mi diye kaygıyla dolaşıyoruz” diye konuştu.
TTB’nin her yıl hazırladığı Füsun Sayek Raporu’nda bu yıl “Suriye İç Savaşının Hatay İline Etkileri” araştırıldı. Bölgede yaşayan yurttaşlarla yüz yüze yapılan görüşmelerde, savaşın ve AKP hükümetinin Suriye politikasının ortaya çıkardığı sonuçlar ele alındı. Mülakatlarda özellikle Alevi yurttaşların kaygıları dikkat çekti. Raporda Alevilerin anlatımları şöyle:
27 yaşında kadın üniversite mezunu Arap-Alevi: Bu savaşın yalnızca ekonomik kaygılarla değil, aynı zamanda Alevi kültürüne yönelik olduğunu düşünüyorum. Muhaliflerin ne kadar kıymetli ve bizim insanımızın ne kadar değersiz olduğunu görmek beni çok sarstı.
45 yaşında kadın üniversite mezunu Arap Alevi: Daha önce Alevi, Sünni, Müslüman bizim için hiç önemli değildi. Şu anda karşımızda bir Sünni gördüğümüz zaman “Acaba bizim için ne düşünüyor, Suriye’deki muhalefetle aynı düşüncede mi” sorularını soruyoruz. İçimize kaygısı ve huzur bozukluğu düştü. Aramızda ne olduğu belli olmayan yığınla insan dolaşıyor. Çarşıya çıktığımız zaman Suriye’de gördüğümüz görüntüler gibi her an karşımıza bir katil çıkıp, bizi bir kenara çekecek mi, bir organımızı kesecek mi diye kaygıyla dolaşıyoruz.
54 yaşında kadın ilkokul mezunu: Afganistan’da, Libya’da Suriye’de dincilerin neler yaptıklarını duyuyoruz. Arap Alevisiyiz. Kendimize dinci muhalifleri tehdit olarak görüyoruz. Bu topraklarda kardeşçe yaşadık. Türkiye ve Suriye laik yöntemle yönetilirse kendimizi rahat hissederiz. Samandağ halkı hep bunu söylüyor.
31 yaşında kadın lise mezunu: Güçlükle geçiniyoruz, kendim ve Alevi topluluğu için kaygılıyım, korkum var. Birlikte konuşuyor, dertleşiyor ve birbirimizi sakinleştirmeye çalışıyoruz.
Video Haberler
-
AKP'li başkandan yurttaşa: 'Densizlik, hadsizlik yapma'
-
İmza attı, e-Devlet'e girince hayatının şokunu yaşadı
-
Kimya fabrikasında yangın: 2 bin metrekare alan kül oldu
-
Hindistan'da şiddetli yağışlar sebebiyle 8 kişi öldü
-
Nebati'ye göre ekonomi 'sürekli büyüyor'
-
Nisa bebeğin annesine tahliye
-
Metrodaki bıçakla saldırıda, güvenliğe 'ihmal' davası
-
Tehlikeye aldırmadı, minibüsün üzerinde 'ev' taşıdı
-
Bahçeli'den kürsüde 'gaf'
-
Kereste fabrikasında korkutan yangın
En Çok Okunan Haberler
-
Kadıköy Belediyesi'ne operasyon!
-
'Hesap soracağız' dedi; planı anlattı!
-
Araç sahipleri dikkat! Yüzde 25 zam geldi
-
AKP'de büyük kan kaybı
-
Öz kızına cinsel saldırıda bulunan babaya tahliye
-
İBB Meclisi'nde 'İmamoğlu' tartışması
-
İsveç NATO kararını verdi
-
Bir büyük zam haberi daha!
-
Bahçeli'den kürsüde 'gaf'
-
Çarpıcı 'AKP' ayrıntısı: Yalnızca yüzde 4,2