Alex Filippenko Boğaziçi'nde

ABD-Kaliforniya Berkeley Universitesi'nden astronomi Profesörü Alex Filippenko 6-10 Mayıs haftasında Boğaziçi Üniversitesi'ni ziyaret edecek.

Yayınlanma: 05.05.2013 - 13:42
Abone Ol google-news

Ünlü bilim adamı Alex Filippenko, salı günü saat 16.00'da Rektörlük Konferans Salonu'nda "Evrenin Hızlanarak Genişlemesi" konusunda genel izleyiciye yönelik bir konferans da verecek.

ABD Bilim Akademisi üyesi olan, bilimsel araştırmaları pek çok ödül kazanmış olan Prof.Filippenko, 1998 de kainatın hızını arttırarak genişlediğini bulan, grup liderleri 2011 Fizik Nobel ödülünü kazanan, her iki grubun da üyesi olan tek araştırmacı. Süpernova gözlemlemelerinde dünyanın önde gelen uzmanlarından olan Profesor Filippenko, tam dokuz defa ögrenciler tarafından Berkeley'de "en iyi hoca" seçildi, üniversite yönetimi tarafindan da en iyi oğretim üyesi ödüllerini aldı. 2006'da ABDde "milli hoca" ilan edilen Prof. Filippenko'nun 5 adet video dersi ve müşterek yazarı olduğu ödül kazanmış astronomi ders kitabı bulunuyor. 100’u aşkın TV belgesel ve programına katılan Filippenko, 2004 yılında “Carl Sagan Bilimi Topluma Yayma ve Tanıtma Ödülü” nü kazandı.

Filippenko’nun vereceği konferans BÜ Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Alpar Sevgen şöyle özetliyor:

“Gravitenin kainatın genişlemesini yavaşlatacağı düşünülüyordu ama çok uzaklardaki yıldızların patlayarak ölümlerinin (supernova'lar) gözlemlenmesiyle beklentinin tersine, kainatın hızını arttırarak genişlediği anlaşıldı ve bu beklenmedik sonucun bulunması grup liderlerine 2011 Nobel ödülünü getirdi. Büyük mesafeler düşünüldüğünde "karanlık enerji" denilen birşey kainatta hakim gözüküyor, böyle bir fikri Einstein 1917 de ortaya atmış, ama sonra 1929’da en büyük hatam diyerek vazgeçmişti. Karanlık enerji "boşluğu" zaman içinde artan bir hızla büyütüyor. Fakat kainatın yaklaşık yüzde yetmiş enerjisini oluşturan bu karanlık enerjinin tam olarak ne olduğu herhalde günümüz fiziğinin henüz çözülememiş en önemli problemi”.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler