Almanlar ABD'nin casusluk faaliyetlerine tepkili

Amerikan yönetiminin en yakın müttefiklerinden Almanya'nın Washington tarafından yoğun bir şekilde dinlenmesi ve izlenmesi Berlin hükümeti kadar sokaktaki Almanları da rahatsız ediyor.

Yayınlanma: 05.07.2013 - 13:30
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama skandalın patlak vermesinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel'e güvence verse de, Almanların tepkisi ve şaşkınlığı sürüyor.

İngiliz The Guardian ve Alman Der Spiegel dergilerinin eski CIA çalışanı Edward Snowden'e dayanak verdikleri müttefik ülkelerin çeşitli kurum ve kuruluşlarının yasa dışı yollarla dinlendiği yönündeki haberlerin Amerikan yönetimi tarafından dolaylı olarak doğrulanması, NSA'nın en fazla izleme yaptığı Almanya'da vatanşları büyük ölçüde rahatsız etti. Almanlar durumu skandal olarak niteledi.

Klaus Peter Frei adlı Alman, ABD'nin Almanya'yı ve vatandaşlarını dinlemesinin bir skandal olduğunu belirterek, ''Bu kabul edilemez bir durum. Mutlaka cezalandırmalı. Süreç takip edilmeli. Bu dinlemeleri askeri ve ekonomik amaçla yapıyorlar. Bu dinlemeler askeri ve ekonomik amaçlar için saklanıyor'' dedi.

Mathias Klingel, tüm dünyanın birbirini dinlediğini belirterek, ''Çin, Japonya ve Rusya da bizi dinliyor. Yeni teknik bunun mümkün kılıyor. Herkes birbirini dinliyor. Benim saklayacağım bir şey yok. O nedenle rahatım'' ifadelerini kullandı.

Joe Hock ise Obama'nın sözünü tutmadığını belirterek tüm NSA'nın küresel casusluk faaliyetlerini Nazi Almanyası döneminde yapılanlara benzetti.

İsmini belirtmek istemeyen diğer bir vatandaş da "Tüm bunlar tesadüfen ortaya çıkmasaydı çok vahim bir durumla karşı karşıya kalacaktık" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Başbakanı Merkel, dün Obama ile yaptığı görüşmede, ülkesinin NSA faaliyetlerinden duyduğu rahatsızlığı ifade etmiş, ABD Başkanı da Merkel'e Avrupalı müttefiklerinin kaygılarını ciddiye aldığı yönünde güvence vermişti. Görüşmenin ardından, Alman İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich'in önümüzdeki günlerde konuyu görüşmek üzere ABD'ye gideceği ifade edildi.

ABD'nin dinleme skandalı sonrası Almanya'da bazı muhalefet partileri Edward Snowden'in sığınma talebinin kabul edilmesini istemiş ancak bu talep şartların oluşmaması sebeb gösterilerek reddedimişti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler