Almanya, Obama'nın kararından memnun

Alman hükümeti, ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın Guantanamo'da karara bağlanmamış davaların bir süre durdurulması kararını memnuniyetle karşıladı. Obama'nın silahsızlanma ve ekonomik krizin aşılmasının yanı sıra Orta Doğu'da barışın sağlanması gibi önemli konularda yoğun çaba harcamasının beklendiği de kaydedildi.

Yayınlanma: 21.01.2009 - 14:00
Abone Ol google-news

Alman hükümet sözcüsü Ulrich Wilhelm, bugün başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'nın Guantanamo'da karara bağlanmamış davaların bir süre durdurulması kararını büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. Wilhelm, Bazı tutsakların Almanya tarafından kabul edilmesi konusunda ise talep olması halinde karar vereceklerini söyledi.

Başbakan Angela Merkel'in, Obama'nın dünkü konuşmasının tüm dünyadaki insanları etkilediğine inandığını ifade eden Wilhelm, Merkel'in Obama'dan iklimin korunması, silahsızlanma ve ekonomik krizin aşılmasının yanı sıra Orta Doğu'da barışın sağlanması gibi önemli konularda yoğun çaba harcamasını beklediğini kaydetti.

Merkel'in, eski ABD Başkanı George W. Bush ile işbirliğini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de Wilhelm, Başbakanın daha önce yaptığı açıklamalarda, Bush ile özellikle son 3 yıl içinde çok sıkı işbirliği içinde çalıştığını dile getirdiğine işaret etti.

Almanya İçişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü ise Bakan Wolfgang Schaeuble'nin, Guantanamo'nun kapatılması durumunda Almanya'nın bazı tutsakları kabul etmesi konusunda bir soruya karşılık, kendilerine bu konuda ABD'den talep gelmesi durumunda bunu eyaletlerin içişleri bakanlarıyla görüşebileceğini söylediğine dikkati çekti.

Dışişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü de kendilerinin her zaman Guantanamo üssünün kapatılmasından yana olduklarını belirterek, bu üssün kapatılmasının, sadece Almanya'nın tutsakları kabul etmemesi nedeniyle başarısızlığa uğramaması gerektiğini her zaman dile getirdiklerini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler