Alok, Şamanizm'in Anadolu'ya etkisini anlattı
Fotoğraf sanatçısı Ersin Alok, Büyükada Kültür Kulübü’nde gerçekleşen “Dağa Yaşlanan Yeşil” konulu konferansta sanatseverlerle buluştu.
Gerçekleştirdiği prehistorik, arkeolojik, sanatsal ve endüstriyel mimari alanındaki çalışmalarıyla birçok ilkin temsilcisi olan Ersin Alok, kendisine ait görsellerle desteklediği konuşmasında, Orta Asya’da ‘Gök Tanrı’ diye bilinen Şamanizm’in Anadolu’yu nasıl etkilediğini ve günümüze kadar gelen şaman etkisini dinleyicilerle paylaştı.
Dünya’nın saygın arkeoloji ve tarih fotoğrafçılarından Ersin Alok, Prehistorik dönem ve sanat tarihi üzerine gerçekleştirdiği önemli çalışmalarından olan, dağlık alanlar ve saklı yaşam sürdüren insanların Şaman inancıyla yaptıkları sembolik yapıları Büyükada’da gerçekleşen konferansta dinleyicilere anlattı.
Alok, kendi keşifleri olan prehistorik dönem görselleriyle desteklediği, kültür ve inancın sanata olan etkisi üzerine önemli ayrıntıları aktardığı konuşmasında, katılımcılara tarih dolu bir gün yaşattı.
ERSİN ALOK HAKKINDA
1937 yılında doğan Ersin Alok, Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ile I.I.T.I Akademisi Ticaret ve Gazetecilik Bölümlerini bitirdi. Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü'nün kuruluşunu yaptı. Sanat uğraşına resimle başlayan Alok, 1967 yılında profesyonel olarak fotoğrafa başladı.
Alok, Endüstri Fotoğrafçılığı konusunda önemli çalışmalar yaptı. Broşür, Pankart, Kitapçık ve Fuar Sergileri hazırladı. Arkeolojik ve Mimari Fotoğraf çekimi konusunda gerçekleştirdiği buluşlarıyla da ünlüdür. Türkiye'de, ilk olarak 360 derecelik görüşle, eskiz olarak fotoğraf çekimini gerçekleştirdi (1986) Dünyanın çeşitli yerlerinde derin su dalışları yaparak fotoğraflar çekti. İlk Kızıldeniz dalışını
gerçekleştiren Türk fotoğraf sanatçısıdır. Türkiye’de Milli Parkların kurulmasında ilk çalışmaları yaparak, bunlarla ilgili fotoğrafik belgeleri saptadı (1966) V. Paris Bienali'nde "Absurd" anlatımı içinde Birincilik Ödülü aldı. Ardından Roma, Brüksel, Sofya, Varşova ve ABD Barkley birincilikleri geldi. 1989'da Dünya Fotoğrafçıları Birliği, Helsinki'de Alok'a Asya'yı temsil etme hakkını verdi ve Alok üç arkadaşıyla birlikte DOĞA temalı Panoromik Üçgen Sergisini açtı. Ses kayıtları konusunda yaptığı çalışmalarla Ses Arşivi oluşturdu. Ayrıca beş milyona yakın diadan oluşan arşiviyle Türkiye'nin ilk DIABANK'ını kurdu (1967). Alok'un bugüne dek 24 kitabı yayınlandı. Alok, dökümanter film konusunda da çalışmalar yapmaktadır. Kendisinin keşfi olan Doğu Anadolu Kaya Üstü resimleri yaklaşık olarak 10.000'in üstündedir. Bugüne kadar Yeni Zelanda ve Güney Kutbu dışında her yerde Prehistorik ve Antropolojik araştırmalar yaptı. Himayalalar'da ve Hindu & Budist mabetlerde "Yaşamın Paylaşılması ve Seksüel Davranışlar" konusunda da araştırmaları oldu.
Sanata etki eden olay ve olguları derinlemesine inceleyen Alok, dünya çapında onlarca konferans düzenledi. Ayrıca endüstri fotoğrafçılığının ülkemizde bilinen en büyük üstadı Alok, taş yığını olarak değerlendirilen yapıları, sanatıyla estetize ediyor. Kadrajına yansıyan her ayrıntıya sanatsal bir boyut kazandıran Alok’un arşivinde 11 milyonu aşkın görsel ve dia çalışması bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!