Alt geçit tartışmaları büyüyor

Ankara 8. İdare Mahkemesi'nin kararının ardından, Kuğulu Kavşağı'nın trafiğe kapatılması Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Çankaya Belediyesi arasında tartışma konusuna dönüştü.

Yayınlanma: 16.11.2011 - 16:50
Abone Ol google-news

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, düzenlediği basın toplantısında, Ankara 8. İdare Mahkemesi'nin karının ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Kuğulu Kavşağı'nın trafiğe kapatılacağı yönünde açıklamalar yapıldığını belirterek, ''Hiçbir belediye yol kapama yetkisine sahip değildir. İmar planıyla yapılan bir düzenleme dışında, iradi olarak bir belediye başkanın 'Kavşağı ben kapatıyorum, yargı kararına bağlı olarak' demesi, yasa dışıdır. Eğer 23 Kasım'da yaparsa, gider orayı açarız'' dedi.

Kuğulu Kavşağı'nın kapatılamayacağını, onun yerine kumla doldurulabileceğini öne süren Tanık, Büyükşehir Belediyesi'nin yetkiyi devretmesi halinde Çankaya Belediyesi'nce, Akay Kavşağı'ndan başlayarak, Cinnah Caddesi, Atatürk Bulvarı ve Kuğulu Kavşağı'nın 15 günde Ankaralının daha iyi kullanacağı hale getirilebileceğini ifade etti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
''Bu CHP'li belediyelerin ne icraatlarına ne de başkanlarının ifadelerine akıl sır erdirmek mümkün olmuyor. Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış misali hem davayı açacaksın hem de planı iptal ettireceksin. Ondan sonra da 'Melih Gökçek burayı kapatırsa gelir ben açarım' diyeceksin. Sayın Tanık, zekanızın hayranıyım. Vatandaş, Kuğulu kavşaklarındaki son durumda bir sefer daha, her hizmeti baltalamayı kendine adet haline getiren Çankaya Belediyesi'ni ve onunla birlikte hareket eden odaları tanıma imkanı elde etmiştir. Vatandaşın gösterdiği tepki CHP'li Çankaya Belediyesi ve odaları panikletmiştir. Mevcut yapılan alt geçidi tekrar doldurmamı tavsiye edecek bir kafa yapısında olan belediye başkanına söylenecek söz yok. Çankaya Belediye Başkanına tavsiyem, 'Siz siz olun bir daha böyle abuk subuk işler yapmayın ve halkın tepkisini almayın.''

Kuğulu alt geçidin mahkeme kararı gereği belirtilen tarihte kapanacağını belirten Gökçek, ''O tarihe kadar yeni bir karar çıkmazsa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin almış olduğu karar gereği trafiğe kapatacağız. Yasal prosedürü yerine getirmek için aldığımız kapatma kararına karşılık, gelir Çankaya Belediye Başkanı orayı açarsa beni sorumluluktan kurtaracağı ve kendi yaptıkları hatayı telafi etmiş olacakları için kendisini alkışlarım. O güne kadar aksi istikamete bir mahkeme kararı çıkmazsa 23 Kasım'da saat 07.00'de kendisini Kuğulu alt geçitlerinin başında bekleyeceğim. Biz kapatalım o açsın'' diye konuştu.

''İptal kararı 2008'de alındı''

Kuğulu Kavşağı'na ilişkin verilen yargı kararının tartışma konusu olması üzerine, yazılı açıklama yapan Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı, ''Ankara 8. İdare Mahkemesinin kamuoyuna yansıyan kararının esasında, 24 Mart 2008 tarihinde iptal edilmiş ve Danıştay safhası da tamamlanarak kesinleşmiş bir konuda, Danıştay kararına uyulmak suretiyle verilmiş bir iptal kararı'' olduğunu anımsattı.

Açıklamada, bir bölgeye ilişkin imar planının idari yargı yerlerince iptal edilmesi halinde o bölgenin plansız kalacağı, imar planı yapmaya yetkili idarelerce yargı kararlarında belirtilen gerekçeler göz önünde bulundurularak, yeni bir plan yapılacağı ve sonraki uygulamalarında yeni yapılan imar planlarına göre gerçekleştirilmesi gerektiğinin yargı içtihatlarıyla kabul edildiği de kaydedildi.

Bu arada, Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası da 8. İdare Mahkemesinin Kuğulu Alt Geçitleriyle ilgili verdiği kararın yürütmesinin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesine dava açtı.

Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Yiğiner de, avukatlarının çalışmalarını tamamlamasıyla ilk davayı açtıklarını belirterek, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) olarak da dava açacaklarını bildirdi.

Davaya alt geçitlerin trafiğe kapatılacağı 23 Kasım'dan önce olumlu bir karşılık verileceğini umut ettiklerini ifade eden Yiğiner, ''Kararın uygulanması halinde Ankara trafiği felç olacak. Trafiğe kapatılan bölge sıradan bir yer değil. Ankara trafiğinin can damarı. Burası kapanırsa sadece trafik değil kentte yaşam duracaktır. Biz davayı bunun önüne geçmek için açtık. Açtığımız davanın olumlu sonuçlanacağına da inanıyoruz. Aksini düşünmek bile istemiyoruz'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler