Altı NATO üyesi Rasmussen'den yana oldu
ABHaber, altı NATO ülkesinin, Türkiye gibi Rasmussen'in örgütün genel sekreteri olmasına karşı çıktığını ancak bu ülkelerde toplantıda Türkiye'yi yalnız bıraktığını yazdı. NATO gözlemcileri, Rasmussen konusunda Türkiye ile varılan mutabakata ilişkin olarak da "Zamanı gelince bir Türk, genel sekreter yardımcısı olacak. Buna açıktan itiraz eden bir üye ülke yok" dediler.
Nisan ayında yapılan NATO Zirvesi'nde altı NATO ülkesinin, Türkiye gibi Danimarka Başkanı Anders Fogh Rasmussen'in örgütün genel sekreteri olmasına karşı olduğunu ancak bu ülkelerin toplantıda Türkiye'yi yalnız bıraktığı bildirildi. NATO gözlemcileri, Rasmussen konusunda Türkiye ile varılan mutabakata ilişkin olarak da "Zamanı gelince bir Türk genel sekreter yardımcısı olacak.Buna açıktan itiraz eden bir üye ülke yok" şeklinde konuştular.
NATO'da yaşanan "Rasmussen krizi"ni mercek altına alarak perde arkasını araştıran ABHaber, yıllarını NATO'da geçirmiş ittifak gözlemcilerinin, Rasmussen kriziyle ilgili çok çarpıcı değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.
ABHaber'e konuşan NATO gözlemcileri, Türkiye'nin Rasmussen'e vetosunu kaldırması için varıldığı belirtilen mutabakat ile ilgili olarak "Zamanı gelince bir Türk genel sekreter yardımcısı olacak. Buna açıktan itiraz eden bir üye ülke yok" dediler. "Türkiye kandırıldı" iddialarını "çok komik" bulan NATO gözlemcilerinin değerlendirmeleri şöyle: "İlk önce Türkiye'ye vaat edilen NATO Genel Sekreter yardımcılığı bugünden yarına olacak bir iş değil.Bu konuda kesin bir karar zaten verilmiş değil. Tek söylenecek konu ama bugün ama yarın ama bir sene sonra bir Türkün genel sekreter yardımcısı olacağı. Türkiye'ye yansıtılan Nato Genel Sekreter yardımcılığına bir Türkün getirilmeyeceği haberleri doğru değil. Bu bir zaman meselesi.Zamanı geldiğinde bir Türk genel sekreter yardımcısı olacak."
"Rasmussen'e sadece Türkiye karşı değildi"
Bu arada, ittifak gözlemcileri, NATO zirvesi öncesi Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliğine sadece Türkiye'nin karşı olmadığını, 6 üye ülkeninde Rasmussen'in adaylığına sıcak bakmadığını belirterek Ancak zirve sırasında tüm bu ülkeler itirazlarını kaldırınca Türkiye yalnız kaldı. Açık bir ifadeyle genel sekreter seçiminde 6 üye ülke, Türkiye ile yaptıkları stişarelerde 'hayır diyeceğiz' dediler.Bu ülkeler içeri girince (zirve sırasında) Rasmussen'e itiraz etmediler, şelinde konuştular.
"Kıbrıs tavizi diye bir şey yok"
Söz konusu ülkelerin neden itirazlarını son anda geri çektikleri ise bilinmediği kaydedilen haberde, Fransa'nın NATO'nun askeri kanadına dönüşüne onay karşılığında Türkliye'nin Aralık ayında düzenlenecek AB zirvesinde Ek Protokol'un uygulanması ile ilgili yapılması öngörülen gözden geçirmenin bir sene ertelendiği savlarının da NATO gözlemcilerince doğrulanmadığı belirtildi. Gözlemcilerin, böyle bir şeyin olmadığına, NATO ile AB arasında böyle bir bağlantının da kurulmasının yanlış olduğuna işaret ettikleri kaydedildi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- ‘Bir an önce ilan etmelerini bekliyoruz’