Altın ve dolar haftaya düşüşle başladı

Uzun süredir merakla beklenen ABD'deki borç tavanının yükseltilmesi yönünde anlaşma adımı atılması, piyasalara da rahatlama getirdi. Güvenli liman altının fiyatı yüzde 1'e yakın gerilerken, içeride TL, dolar ve Avro'ya karşı değerlendi.

Yayınlanma: 01.08.2011 - 09:16
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Obama'nın anlaşma yönünde adım atıldığını açıklamasının ardından, dolar diğer para birimleri karşısında değer kazandı. Ancak, daha sonra artan risk iştahıyla yeniden geriledi. Avro/TL paritesi şu sıralarda önceki işlem gününe göre hafif yükselişle 1.44'ün hemen üzerinde seyrediyor.

İçeride de TL'nin yükselişi devam ediyor. Dolar/TL yüzde 1.5'lik gerilemeyle 1.67'nin üzerinde seyrederken, Avro/TL de Cuma gününe göre yüzde 1.3'lük kayıpla 2.41 seviyesinden işlem görüyor.

 
İstifaların etkisi sınırlı

Geçen hafta oluşan iyimser hava ile toparlanma sürecine giren TL, Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanının istifaları nedeniyle kritik bekleme sürecine girmişti.

Ancak, uzmanlar konunun büyük bir krize dönüşmeden çözüme kavuşturulduğu ve piyasalar üzerinde büyük etkisi olmasının beklenmediği yönünde açıklamalarda bulunuyor.


Altın da geri çekildi


ABD'deki krizin çözülme aşamasına gelmesi güvenli liman altının onsunun da yüzde 1'e varan geri çekilme yaşamasına neden oldu. Altının onsu 1,613 dolara gerilerken, artan iyimserlikle gümüş de yüzde 1'lik düşüşle 39.50 dolar seviyesine geldi. 

Uzmanlar, altındaki hareketin ilk etapta 1,600 - 1,650 dolar arasında olacağı tahminini yapıyor.

Dolar ve altındaki düşüş kapalıçarşıda da fiyatları aşağı çekerken, Cumhuriyet Altını 590 lira, çeyrek altın 144 lira, gram altın ise 87 liradan satılıyor.

ABD tipi ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 1.5'lik yükselişle 97 doların üzerine çıktı.

Borsa artıda başladı

İMKB 100 Endeksi birinci seansa, önceki kapanışa göre yaklaşık yüzde 0.7 oranında artışla 62,730 puandan başladı. Daha sonra gelen satışlarla gerileyen Endeks, 62,350 puanda düne göre hafif artıda seyrediyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler