Altıok ödülü ‘direnenlere’ adandı

Şair Metin Altıok adına verilen ödülün bu yılki sahibi, Hicri İzgören.

Yayınlanma: 17.01.2018 - 20:22
Abone Ol google-news

1993 Sivas katliamında yitirilen Türkiye’nin önemli şairlerinden Metin Altıok adına verilen Metin Altıok Şiir Ödülü’nün 10’uncusu önceki akşam Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle Hicri İzgören’e sunuldu.

Geceye şairin kızı, CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, CHP’li Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve şair, yazar, oyuncu Orhan Alkaya ile birlikte sanatçılar ve çok sayıda izleyici katıldı. Zeynep Altıok, tören öncesi verdiği demeçte, “Ödülümüzün 10. yılı olması nedeniyle bu sene daha da bir önem kazanıyor.

Aslında bir dönemeç sayılır” derken, daha 10 yıllarca bu ödülü vermek istediklerini ifade etti. Altıok, iktidarın kutuplaştırıcı, kin ve nefret iklimi üzerinden yürütmeye çalıştığı politikaların karşısına iyiliği ve sanatı koyduklarını söyleyerek, “Bu gerici akıl, aydınlanma devrimini, Cumhuriyetimizi hedef almakta ve bunu yaparken de sistemli bir şekilde düşünceyi, üretmeyi, aklı yok etmek ve biat kültürünü yerleştirmek amacında” diye konuştu. Zeynep Altıok sözlerini şöyle noktaladı: “Şiir yaşasın diyoruz. Metin Altıok yaşayacak, Behçet Aysan yaşayacak, Asaf Koçak yaşayacak, Asım Bezirci yaşayacak, Uğur Kaynar yaşayacak, Nesimi Çimen yaşayacak. Orada yitirdiğimiz bütün insanlarımız yaşayacak. Zaten faili meçhullerle bizlerden alınan bütün akıllar, yokluklarında bile onlara o korkuyu hissettiriyor.” Ödül töreninin sunuculuğunu Zeynep Altıok üstlenirken, açılış konuşmasını da yine kendisi yaptı. Altıok, bu konuşmasında, “Cumhuriyetin yarattığı dünya sanatçısı yok zannedenler, kendi karanlıklarını gerçek zannediyorlar. Oysa biz bugün burada Cumhuriyetin, aydınlanmanın bütün devrimcilerini selamlamak için buluştuk” ifadelerini kullandı. Altıok, 10. yılın önemi nedeniyle bugüne kadar ödülü alan şairleri selamladı. Ardından sahneye ödülü sunmak üzere Eray Canberk çağrıldı. Hicri İzgören ödülü, Canberk’in elinden aldı. İzgören ise ödül konuşmasında, “Şiirini ve duruşunu saygıyla karşıladığım, ustam bildiğim sevgili şair Metin Altıok’un adına konmuş bir ödülü almaktan son derece mutlu ve onurluyum” dedi.

İzgören, “Bu ödülü muhalif kimliği adına, barış, özgürlük ve adalet adına mücadele eden, içeride ve dışarda direnenlere ithaf ediyorum” diye konuşup “Suskun” isimli şiirini okudu. Daha sonra Zeynep Altıok, emeklerinden dolayı Metin Altıok kitaplarının yayımcısı Kırmızı Kedi Yayınevi’ne, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na, ödülün heykeltıraşı Ömer Yavuz’a teşekkür etti.

Say, Bağcan ve Saran sahnede

Ödül gecesinde son olarak sahneye sanatçılar, piyanist Fazıl Say, müzisyen Serenad Bağcan ve oyuncu Tilbe Saran çıktı. Say’ın piyanosu eşliğinde Bağcan “İlk Şarkılar” albümünden şarkılar okurken, Saran ise şiirler seslendirdi. Dinleti sonrası salonu dolduran izleyiciler 3 ismi ayakta alkışladı.

Saran: 10 yıldır büyük emek var

Gecenin sonunda gazetemize konuşan Tilbe Saran, “10 yıl olmuş olmasına insan inanamıyor. Zeynep, çok gencecik bir kızdı Sivas haberini aldığında, birlikteydik. Sonra Ankara’ya gitti, bekledik. Sonra kara haber geldi. O günden bugüne büyük bir umutla bitmeyen bir direnme duygusuyla şiiri, sanatı, hayatının temeli haline getirdi. Bu ödül onun ve dostlarının büyük bir emeğiyle 10 yıldır sürüyor” dedi.

Bağcan: İnsanlığın öldüğü gündü

Serenad Bağcan ise “10 yıldır Metin Altıok Şiir Gecesi yapıldığını biliyordum. Fazıl bu kez, ‘Serenad, seninle yapalım’ dedi ve seve seve geldik. Aslında o gün de gözümde canlandı. Ben sonunun böyle olacağını düşünmüyordum 2 Temmuz (1993) gününün. İlk defa ülkemden hayal kırıklığına uğradığım gündü. İnsanlığın öldüğü gündür. Artık böyle olaylar yaşanmasın” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler