"Anayasa belgesi konusunda uzlaşılmalı"

DSP Genel Başkanı Masum Türker, ''Biz, demokrasiden yana olan bir parti olarak, diğer partilerle birlikte bir siyasal diyalog oluşturulmasını ve anayasa belgesi konusunda uzlaşılması gerektiğini düşünüyoruz'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.03.2010 - 12:34

DSP Genel Başkanı Masum Türker, partisinin Antalya İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin bu günlerde geçmişe yönelik darbelerle, darbe girişimleriyle çalkalandığını belirtti. Bir tarafta halkın, bir tarafta da hükümetin gündemi bulunduğuna işaret eden Türker, ''Eskiden medyanın da gündemi olurdu, ama son zamanlarda medyanın gündemini de hükümetin gündemi şekillendiriyor'' diye konuştu.

DSP olarak demokratikleşme için çalışmalar yaptıklarını anlatan Türker, demokrasiden yana tavır koymanın tüm kesimlerin uzlaşacağı bir Anayasa ile mümkün olabileceğine dikkati çekti. Türker, şöyle konuştu:
''Biz, demokrasiden yana olan bir parti olarak, diğer partilerle birlikte bir siyasal diyalog oluşturulup, bir anayasa belgesi konusunda uzlaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Bütün maddelerde uzlaşılamayabilir, ama değiştirilmesi gereken ve üzerinde uzlaşılan anayasa metninin bu şekilde devreye alınması gerekiyor. Biz bunu muhalefete yönelik değil, iktidar partisi AK Partiye de önerdik. Biz, uzlaşıldığı takdirde bir Anayasa değişikliğinin yapılmasından yanayız ama dayatılacak bir anayasa metninin bir askeri darbeden sonra dayatılan anayasa metninden de farklı olmadığını açıkça söylüyoruz. Bunu dayatmak isteyenlerin bir diktatör gibi davranmaya hakları olmadığını, Türkiyede demokrasinin oluşabilmesinin toplumsal sözleşme olarak anayasaların alındığının unutulmaması gerekiyor.''

Hükümetin, anayasa değişikliğini referanduma götürme sinyalleri verdiğini de belirten Türker, ''Anayasa değişikliğinin referanduma gitmesi halinde de, içinde her kesimi memnun edecek maddeler olsa bile Türkiye'deki siyasi eğilim, AKP'ye dur demek için bu referandumda olumsuz oy kullanacaktır. AKP'den kurtulmak için herkes bu anayasa değişikliğine (ret) oyu verecektir. Zaten referanduma gidildikten sonra ister olumlu, ister olumsuz olsun hiçbir iktidar, erken seçimin önünü kesemez. Eğer olumsuz çıkarsa kamuoyu baskısı artar, artık istenmeyen, reddedilen bir partidir. Olumlu çıkarsa bu sefer kendileri, (nasıl olsa halk bize yöneldi) diye hızla bir erken seçime gidecektir'' şeklinde konuştu.

Balyoz operasyonu ile ilgili de konuşan Masum Türker, sözlerini ''Balyoz darbesi girişiminin Ergenekon'dan ayrılarak 57. hükümete yönelik bir olay olarak üstünün açılmasını istiyoruz'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler