Anayasa Komisyonu tatile girdi
MHP'li Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Faruk Bal, Yazım Komisyonu'nda bugün siyasi parti hürriyeti adı altındaki maddeyi tartıştıklarını söyledi.
Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi ve MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Yazım Komisyonu'nun bugün yaptığı toplantıya ilişkin bilgi verdi.
Yazım Komisyonu'nda bugün siyasi parti hürriyeti adı altındaki komisyonun sıralamasına göre 30. maddesinin tartışıldığını belirten Bal, siyasi partilerin uyacağı esaslar, siyasi partilerin demokrasinin vazgeçilmez unsuru olarak kabul edilmesi, siyasi partilere üyelik gibi konuların değerlendirildiğini söyledi. Bu değerlendirmelerde önemli uzlaşmalar sağlandığı gibi görüş ayrılıklarının da ortaya çıktığını kaydeden Bal, "Siyasi partilerin uyacağı esaslar ile tabi olacakları müeyyideleri de sıralamış netice itibarıyla bu müeyyidelerin siyasi partilerin kendi iç çalışmaları kapsamında bayram süresince değerlendirilmesi ve bayramdan sonra yapılacak toplantıda bunların müzakere edilmesi kararı alınmıştır. Yazım Komisyonu bayramdan sonra 28 Ağustos 2012 günü toplanacaktır" dedi.
Bir basın mensubunun, "Uzlaşılamayan konular nelerdir?" şeklindeki sorusuna Bal, "Bugün 4 siyasi partinin 4'ünün de farklı düşündüğü alan siyasi partilerin uyması gereken usul ve esaslara ilişkin 30. maddenin 6. fıkrasıyla ilgilidir. Bu maddeyle ilgili olmak üzere her parti farklı öneri sunmuştur" dedi.
Bal, MHP'nin söz konusu maddeye ilişkin önerilerini şöyle anlattı:
"Bizim siyasi partilerin demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olarak kabul edilmesinden sonra bu anayasayı biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti için Türk milleti için ve bu ülkenin vatandaşları için yapıyoruz. Dolayısıyla siyasi partilerin gerek programlarında gerek tüzüklerinde gerekse eylemlerinde devletin bağımsızlığı, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü insan hakları hukuk devleti ve Cumhuriyetin temel nitelikleri ile ilgili olmak üzere bir sınırlamaya tabi tutulması gerektiği, bunları ihlal edecek faaliyetlerde bulunmaması gerektiğini ifade ettik. Diğer taraftan da siyasi partilerin şiddeti, ırkçılığı, terörü teşvik edici davranışlarda bulunamayacağına ilişkin bir görüşü ifade ettik.
Uzlaşma sağlanamayan konulardan bir tanesinde de siyasi partilere üye olunmasıyla ilgilidir. Kamu görevlilerinin oy kullanma hakkı bulunduğuna göre siyasi faaliyette bulunma hakkının da önü açılması gerekmektedir.
MHP olarak hakimler, savcılar, Sayıştay Başkan ve üyeleri, TSK, güvenlik güçleri, MİT mensupları, mülki idare amirleri dışında kalan kamu görevlilerinin siyasi partilere üye olma hakkını savunduk. Ancak bu düşüncemiz komisyon tarafından kabul edilmedi. Biz bunu parantez içine almak suretiyle kendi düşüncemiz olarak savunmaya devam edeceğiz.
Bir anlaşamadığımız husus da vatandaş ve Türk Vatandaşı tanımları üzerinde oluşmuştur. MHP olarak biz anayasada önemli hakların kullanıldığı maddelerde Türk vatandaşı ibaresinin kullanılmasını arzu ediyoruz. Biz bu anayasayı Türk vatandaşlarına yapıyoruz. Türk kelimesinin elimine edilerek sadece vatandaş kelimesi ile yetinilmesini doğru bulmuyoruz."
"Diğer partiler ne diyor" sorusuna Bal, "Komisyon üyesi 3 siyasi partide bu konuda MHP'nin düşüncesinin karşısında olduğunu ifade etmişlerdir" yanıtını verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke