Anayasa Komisyonu'na AKP darbesi
TBMM Anayasa Komisyonu’nda 130’a yakın milletvekilinin söz istemesine karşın AKP, ‘müzakerede yeterlilik’ önergesi vererek 5 gün sonra maddelere geçilmesini sağladı. İktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında kavga çıktı, vekiller birbirine su fırlattı.
<video:650287>
TBMM Anayasa Komisyonu’nda, AKP, anayasa önerisinin geneli üzerindeki görüşmelere 5 gün dayanabildi. Görüşmelerin 5. gününde 130’a yakın milletvekili söz istemesine karşın ‘müzakerede yeterlilik’ önergesi vererek maddelere geçildi. Bunun üzerine iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında kavga çıktı, vekiller birbirine su bardağı fırlattı. TBMM Anayasa Komisyonu’nda, anayasa önerisinin geneli üzerindeki görüşmelerde AKP’li milletvekilleri, 130 kadar milletvekilinin daha söz hakkı olmasına karşın ‘müzakerede yeterlilik’ önergesi verdi. Önerge verilmeden önce çok sayıda AKP’li milletvekilinin salona akın etmesi dikkat çekti. CHP ve HDP’li milletvekillerinin tüm itirazlarına rağmen Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, önergeyi oya sundu. Şentop, önergenin AKP oylarıyla kabul edilmesinin ardından maddelere geçildiğini açıkladı.
CHP'den açıklama
“Bu akşam TBMM’de tıpkı 4+4+4 kanun teklifinin görüşmelerinde olduğu gibi CHP’li milletvekilleri olarak küfre, cebire, şiddete ve hakarete maruz kaldık. Bu önemli değil, Bunlar olabilir bunları kaldırabiliriz lakin TBMM bünyesinde Anayasa Komisyonu’nda TBMM İçtüzüğü’nün ve Anayasanın ayaklar altında çiğnendiğine de tanıklık ettik. Komisyon başkanı Mustafa Şentop, Türkiye’de bizce rejim değişikliğine yol açabilecek böylesine önemli bir Anayasa değişiklik teklifinin geneli üzerinde henüz 11 sadece 11 CHP’li milletvekili konuşma yapmış iken ani bir önergeyle, kifayet-i müzakere önergesini kabul ederek, bizim de verdiğimiz iki önerge henüz oylanmamışken bize de önerge hakkındaki söz talebimizi yok sayarak, duymazdan gelerek önergeyi kabul etmek suretiyle Anayasa değişiklik teklifinin tümü üzerindeki görüşmeleri keyfi bir tutumla ve parmak çoğunluğuyla kabul ederek maddelere geçtiğini ilan etti. Burası kanunların yapıldığı yerdir.
Kanunlar isteriz ki hiçbir yerde çiğnenmesin. Ama kanunların hiç çiğnenmeyeceği bir yer varsa orası da TBMM’dir. Anayasa’nın hiç çiğnenmeyeceği bir yer varsa orası da Anayasa Komisyonu’dur, Anayasa Komisyonu toplantısıdır. Kabul edilebilir bir durum değildir.
Türkiye’de daha Başbakan 3-4 gün önce saraydan alığı talimatla, saray adına zaten görüşmeleri Aralık sonunda, gün de vererek 29 Aralık’ta bitirileceğini ilan etmişti. Bu daha Anayasa değişmeden tek aram rejimine fiili olarak geçildiğini, geçilme konusunda ne kadar hırslı ve arzulu olduklarının da bariz bir örneğidir. Yasama üzerinde, yürütmenin bu boyutta bir tahakkümünü yasama organının üyeleri olarak, gazi milletimizin temsilcileri olarak kabul etmemiz, rıza göstermemiz mümkün değildir. Durumu şiddetle kınıyoruz. Pazartesi günü bu konudaki hukuk, içtüzük, Anayasa, demokrasi mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Yapılanları yüce milletimizin takdirine sunuyorum.”
TEZCAN: SİVİL DARBENİN AYAK İZLERİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Burada çok açık bir şekilde sivil darbenin ayak izlerini görüyoruz. Bu sürecin böyle devam etmesi bu noktada ciddi meşruiyet krizine yol açacaktır. Bu çerçevede komisyon başkanını uyardık, uyarmaya devam ediyoruz. Adalet ve Kalkınma Partisi grubunu ve yetkililerini uyarmaya devam ediyoruz. Bu işin ortağı görünün MHP’yi, üyelerini uyarmaya devam ediyoruz” dedi.
TBMM Anayasa Komisyonu’nda AK Partili milletvekillerinin önergesiyle, Anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin görüşmesine geçilmesi üzerine CHP’li milletvekilleri basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan CHP’li Tezcan şunları kaydetti:
“Gördüğünüz gibi Anayasa Komisyonu’nda sadece CHP’li Anayasa Komisyonu üyeleri olarak değil, bütün CHP grubu olarak Grup Başkanvekilleri ile birlikte bu konuya ne kadar önem verdiğimizi göstererek gece geç vakitlere kadar çalışmalara istisnasız ve etkili bir şekilde katıldık. Çok açık bir şekilde bu teklif bir basit Anayasa değişikliği değildir, hükümet değişikliği değildir. Bu çok açık bir şekilde Türkiye’de rejim değişikliğini öngören demokrasinin kırıntısını dahi ortadan kaldırıp otoriter bir diktatörlüğe Türkiye’yi taşımayı planlayan bir değişikliktir. Bu değişiklik bundan 100 yıl önce saraydan alınıp halka verilen egemenliğin halktan alınıp yeniden saraya taşınması projesidir. Bu proje herkese dokunulabilen ama kendisine dokunulamayan bir kadir-i mutlak şahsiyet yaratma projesidir. Bu proje devletin, ülkenin bütün yetkilerini bir kişinin elinde toplanması projesidir.
“BU MİLLİ İRADENİN GASP EDİLMESİDİR”
TBMM’nin CHP’li üyeleri, Grup Başkanvekilleriyle beraber Anayasa Komisyonu üyeleri ve milletvekilleri TBMM’yi tabuta koyma projesine karşı son nefesine kadar, mücadele etmektedir. Bugün çok açık bir şekilde Anayasa Komisyonu’nda her şeyden ve herkesten fazla Anayasaya ve içtüzüğe uymakla yükümlü olan Anayasa komisyonunda değil milletvekillerinin konuşma hakkı, Anayasa Komisyonu üyelerinin dahi konuşma hakkı kısıtlanarak, yok edilerek, ortadan kaldırılarak geneli ile ilgili görüşmeler bitirilmek istenmiştir. Bu milli iradenin gasp edilmesidir, milletvekillerinin yetkisinin gasp edilmesidir. Anayasa Komisyonu’nun CHP’li altı üyesinin sadece bir tanesi konuşabilmiş geneliyle ilgili. Ben de dahil olmak üzere geriye kalan beş üyesi söz hakkı kayıtlara geçmiş olmasına rağmen sırası gelmeden, konuşturulmadan geneline ilişkin görüşmeler tamamlanmak istenmektedir. Fiili bir durumla maddelere geçilmek istenmektedir.
“MİLLETVEKİLLERİ KONUŞTURULMADAN GENELİYLE İLGİLİ GÖRÜŞMELER BİTİRİLMEK İSTENMİŞTİR”
Bu çerçevede özellikle CHP grubu olarak bizim verdiğimiz iki ayrı önerge vardır. Daha toplantıların başında verdiğimiz iki ayrı önerge vardır. Geneliyle ilgili görüşmelere geçildiği anda bunun farlı komisyonlara sevk edilmesine ilişkin bir önergemiz vardır. Aynı zamanda uzmanların ve Barolar Birliği gibi önemli sivil toplum örgütlerinin dinlenmesi gerektiğine ilişkin içtüzüğe dayalı önergelerimiz vardır. Bu önergelerimiz zaman itibariyle de son verilen yeterlilik önergesi denen uydurma önergeden daha öncedir. Buna rağmen konuşma hakkımız ortadan kaldırılmış, ne komisyon üyeleri ne de milletvekilleri konuşturulmadan geneliyle ilgili görüşmeler bitirilmek istenmiştir. Önergeler işleme konulacaksa önce bizim iki önergemiz var iken ve bunların öncelikli olarak işleme konulup görüşülmesi gerekirken bu önergeler tamamen yok sayılmış, unutulmaya bırakılmış ve sonraki bir önergeyle geneli ile ilgili görüşmeler bitirilmek istenmiştir. Burada çok açık bir şekilde sivil darbenin ayak izlerini görüyoruz.
Bu sürecin böyle devam etmesi bu noktada ciddi meşruiyet krizine yol açacaktır. Bu çerçevede komisyon başkanını uyardık, uyarmaya devam ediyoruz. Adalet ve Kalkınma Partisi grubunu ve yetkililerini uyarmaya devam ediyoruz. Bu işin ortağı görünün MHP’yi, üyelerini uyarmaya devam ediyoruz. Bir tek adam rejimine doğru yönelen bu süreci daha şimdiden bu süreçten sonra Türkiye’nin yaşayacağı durumu yaşatarak komisyondan geçirip TBMM’den geçirme sevdasından vazgeçsinler. Bir an önce Anayasa Komisyonu özgürce, içtüzüğe uygun, geleneklerine uygun bir şekilde tartışmayı tamamlasın. Bu çerçevede arkadaşlarımızla değerlendirme yapacağız ve mücadeleye devam edeceğiz.”
CHP’li Tezcan, sözlerini “Mücadelenin çok yöntemi var. Bunu önümüzdeki günlerde göreceksiniz” diyerek bitirdi.
CHP'li Erdoğdu: AKP yıkılacak, vatan altında kalmasın
CHP'li vekil Aykut Erdoğdu, Anayasa Komisyonu'nda yaşananlara ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Erdoğdu, "TBMM'de Anayasa Komisyonun'da AKP Darbe Yaptı... Geneli üzerine konuşmalar bitmeden kifayeti müzakere diyerek maddelere geçtiler... Anayasa Komisyonu'na vurulan bu darbe sonucunda görüşlerini ifade etmek üzere sıra bekleyen onlarca MV konuşturulmadan oylama yapıldı... AKP kendi mezarına bir kazma daha vurdu... Derince kazdı kuyusunu... Hep söyledim... AKP YIKILACAK... VATAN ALTINDA KALMASIN...
Anayasa'nın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddelerini değiştiren teklif görüşülerek Anayasa'yı ilga suçu işleniyor..." dedi.
'AKP, MHP'Yİ YUTUYOR' tartışması CHP’li Ali Şeker, faşizme geçiş dönemlerinde dikta hevesli iktidardaki partilerin rakiplerinin siyasi varlıklarını ortadan kaldırdığını ve bir bir yuttuğunu belirterek, “En son olarak da şu anda MHP’yi yutmaktadır. Biz tıpta ‘fagositoz’ diyoruz. Bir hücre gelir, onu çevreler, yutar ve eritir. İşte Süleyman Soylu’nun, Numan Kurtulmuş’un, Tuğrul Türkeş’in gelişi. En son da MHP yutuluyor” diye konuştu. MHP’li Parsak’ın Şeker’e itiraz etmesi üzerine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Yenir yutulur tarafınız yok zaten” diye laf attı. Parsak, partisine yönelik suçlamalara misliyle yanıt vereceğini söylemesi üzerine CHP’li Özel, MHP’nin kurucu genel başkanının çizgisi konusunda geçen yaz ciddi tartışmalar yaşandığını anımsatarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Haziran’dan sonra kurduğu seçim hükümetine bütün partilerin “Bizden çivi bile sökemezsiniz” demesine karşın Tuğrul Türkeş’in girdiğine dikkat çekti. Özel, “Geçen yaz neler konuştu, bugün ne noktaya savrulduk. Bu konuda en son söz söylenecek parti CHP’dir” yanıtını verdi.
|
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke