Anayasa paketi kısmen iptal

Anayasa Mahkemesi, 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna ilişkin iptal davasında, Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili bazı maddelerin kısmen iptaline karar verdi. Kısmen iptal edilen maddeler dışında Anayasa paketi referanduma götürülecek.

Anayasa paketi kısmen iptal
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.07.2010 - 16:22

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Değişikliği Paketi'nin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin davayla ilgili Yüce Mahkeme'nin aldığı kararı, düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı ve soruları yanıtladı.

Kılıç, Anayasa'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılması hakkındaki Kanun'un iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi 111 milletvekilinin yaptığı başvurunun, bugün Anayasa Mahkemesi tarafından saat 09.30'da başladığı görüşme ve müzakerelerin 9,5 saatlik bir maratondan sonra karara bağladıklarını bildirdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP'nin Anayasa değişikliği paketine yönelik şekil yönünden iptali konusundaki iddiaların tamamının reddedildiğini şöyle açıkladı:

"Anayasa paketinin Anayasamızın 4'inci maddesinde yer alan yasaklar kapsamında olduğu, iddia edilen 8., 14., 16., 19., 22., 25. ve 26'ıncı maddelerinin incelenmesine oy çokluğu ile karar verilmiş. Yapılan denetim sonunda kanunun 16. maddesi ile Anayasa Mahkemesi yapısına ilişkin, Anayasa'nın 146. maddesinde yapılan değişikliğin 4. fıkrasında Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Sayıştay, YÖK ve Barolar Birliği Anayasa Mahkemesine gönderecekleri üyeler için yapacakları seçimlerde her üyenin ancak 1 aday için oy kullanabileceğine ilişkin, iptal edilen hükmü söylüyorum; 'her üyenin ancak bir aday için oy kullanabileceği' yönündeki bu ibaresi iptal edildi.
Anayasa'nın 159. maddesinde yapılan düzenlemenin 3. fıkrasında yer alan Sayın Cumhurbaşkanının HSYK'na atayacakları üyelerin iktisat ve siyasaet bilim dalları ile üst kademe yöneticilerinden olacağına ilişkin ibare de iptal edilmiştir. Geriye kalan hukuk dallarındaki öğretim üyeleri ile avukatlar arasında seçim devam edilecektir. Danıştay Yargıtay, Adalet Akademisi ile adli ve idari hakim ve savcılarının HSYK'ya üye seçimlerine bir aday için oy kullanabilceklerine yönelik ibare de iptal edilmiştir."

 

"Yarın ne olur bilinmez"

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, ''(Esas yönünden inceleme) Bugün itibariyle böyle bir şey oldu ama yarın ne olur onu bilemeyiz. Her olay her değişiklik kendi şartları içerisinde değerlendirilir ve bir sonuca varılır" dedi.

Kılıç, Anayasa'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılması hakkındaki kanunun iptaline ilişkin davada alınan kararlarla ilgili, ''Burada arkadaşlarımızın verdiği oylar çok değişik. Oy birliğiyle var, oy çokluğuyla var'' dedi.

Kılıç, anayasa değişikliği paketinin bazı maddelerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada verilen kararı açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin sorusu üzerine Kılıç, ''Mevcut Anayasa'daki hüküm uygulanmaya devam edecek. Daha doğrusu anayasa değişikliği paketiyle ilgili ne varsa eğer referandum sonucunda kabul edilirse bu tabii ki uygulamaya devam edilecek'' dedi.

Kılıç, bir başka soru üzerine, ''Anlamı şu, Yargıtay, Danıştay, YÖK ve saydığımız kuruluşlarda da Anayasa Mahkemesi'ne üye seçilecek, bir boş yer için 3 tane aday seçiliyor ve Sayın Cumhurbaşkanı'na gönderiliyor, Cumhurbaşkanı da bundan birisini seçiyordu. Şimdi burada getirilen düzenlemede Yargıtay, Danıştay ve bu seçimi yapacak olan kurullardaki üye arkadaşlar ancak bir tane, 3 kişiden 1'ini tercih ederek seçimi yapabilecek iken bu bölüm iptal edildi ve artık bundan sonra böyle tek tercih değil, 3 tercih yapma durumuyla karşı karşıya kalacak.'' dedi.


Kılıç, bir başka gazetecinin ''Kararlar oy birliğiyle mi, oy çokluğuyla mı alındı?'' şeklindeki sorusuna, ''Bununla ilgili kısa kararımızı yarın tamamlayacağız. Şu an ben sizlere bir bilgi olarak sunuyorum. Yoksa bir kısa karar şeklinde şu anda kararlaştırdığımız, kısa karar haline getirdiğimiz, daha doğrusu tutanakları kısa karar haline getirdiğimiz bir karar şu anda yok, ama bun gece bunları hazırlayacağız. Yarın bu kısa karar arkadaşlarımız tarafından imzalanacak. Burada arkadaşlarımızın verdiği oylar çok değişik. Oy birliğiyle var, oy çokluğuyla var yani bunu ancak o kısa kararı gördüğümüzde daha doğrusu kararın gerekçesi yayımlandığında daha sağlıklı bilgiler almış olacaksınız.'' cevabını verdi.


Anayasa değişikliğiyle ilgili kamuoyunda bazı maddelerin yoğun şekilde tartışıldığının anımsatılması üzerine Kılıç, şu yanıtı verdi:
''Bunlara ilişkin bu iptaller daha ziyade 2 maddede söz konusu. Yani Anayasa Mahkemesi ile Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'ndaki düzenlemelerin içerisinde biraz önce tırnak içinde söylediğim o ibareler iptal edildi. Onun dışında kalan bölümler tamamen reddedildi. Dolayısıyla bu haliyle referanduma sunulmuş olacak.''

Alınan kararlarda Kılıç, ''Bu iptallere ilişkin bölümde zaten en az 7 ve üzeri oyun olması gerekiyor. Dolayısıyla burada şu anda rakam vermek istemiyorum. Bunu kararımız açıklandığında göreceksiniz. Gizli kapaklı bir şey yok'' dedi.

Kılıç, Yüksek Mahkemenin hangi kararların oy birliğiyle alındığının yeniden sorulması üzerine de Kılıç, ''Tırnak içindeki bölümler oy birliğiyle iptal edildi. Sadece bunu söyleyebilirim'' diye konuştu. Kılıç, diğer kararın ''oy çokluğuyla alındığını'' kaydetti.

Bir gazetecinin, Anayasa'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılması hakkındaki kanunun iptaline ilişkin davanın bugün görüşülecek olmasının basına geç haber verilmesinin nedenini sorulması üzerine Kılıç, ''Bunun özel nedeni, tabii ki basının bu güne kadar Anayasa Mahkemesi'ne karşı yapmış olduğu yayınlar nedeniyle arkadaşlarımız çok ciddi anlamda bundan rahatsız olmuşlardır. Ben bu mahkemenin başkanı olarak arkadaşlarımızın rahat bir ortam içerisinde bu tür görüşmeleri, bu müzakereleri sürdürme görevini, imkanını yaratmak zorundaydım. O nedenle bu konuda sizlere bugün görüşüleceğine ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi'' yanıtını verdi.

Kılıç, bir başka soruyu da şöyle yanıtladı:
''Ben size işin başında şekil yönünden iki türlü iddia vardı. Birisi tamamıyla ilgili şekil yönünden iddialar, ikincisi de Anayasa'nın dördüncü maddesinde teklif yasağına ilişkin biraz önceki maddelerini saydığım 8, 14, 16, 19, 22, 25, 26'ncı maddelerin teklif edilmezlik yasağı içerisinde olduğunu, bu nedenle de iptali gerektiği iddiaları vardı. Bu tamamıyla ilgili şekil yönünden iddiaların tamamı reddedildi. Diğer bölümde oy çokluğuyla işin esasına girmek suretiyle bir değerlendirme yapıldıktan sonra, ancak bunun yasa kapsamında olup olmadığı sonucuna varıldı. Dolayısıyla yasa kapsamında olmayan, yasa kapsamında olan ve tırnak içinde söylediğim ibareler iptal edilmiş oldu.''

Haşim Kılıç, ''Anayasa Mahkemesi bundan sonra da esasa ilişkin inceleme yapacak mı?'' sorusuna, ''Bugün itibariyle böyle bir şey oldu ama yarın ne olur onu bilemeyiz. Her olay her değişiklik kendi şartları içerisinde değerlendirilir ve bir sonuca varılır" cevabını verdi.


Anayasa'nın değişiklik yapılan maddelerinin referanduma götürülmesinde sakınca olup olmadığı yönündeki soruya, ''Bir sıkıntı yok, rahatlıkla 26 maddede referanduma götürülebilir nitelikte'' karşılığını verdi.

Kılıç, ayrıca şunları kaydetti:
''Burada bir kanunun Anayasaya uygunluğu veya aykırılığı konusunda yapılan denetimle buradaki durum farklı. Biz yasalardaki Anayasaya aykırılık konusunda inceleme, denetim yapıyoruz. Anayasaya uygunluk konusunda denetim yapıyoruz ancak burada 4'üncü madde kapsamında değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez kapsamında olup olmadığının tespiti ile ilgili bir denetim yapılmış oluyor. Dolayısıyla yasalar için yapılan anayasal denetimle bu denetimi birbirine karıştırmayın lütfen.''

 

"Karar hedefimizi etkilemedi"

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kararın Anayasadaki değişiklik hedefini etkilemeyeceğini söyledi.

AKP Genel Merkezi'ne gelişinde gazetecilerin Anayasa Mahkemesi'nin kararına ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Atalay, kararın Anayasa değişiklik sürecini etkilemeyeceğini söyledi. Atalay, şunları kaydetti:
"İşin özüne girmek Anayasa Mahkemesi'nin görevi değildi. Anayasa Mahkemesi yine bunu yapmıştır. Referandum süreci devam ediyor. Anayasa Mahkemesi'nin kararı hayırlı olsun. Bundan sonra hızlı bir referandum süreci yaşanacak. Bizim görevimizi referandum ortamının güvenliğini sağlamak. Zaten çalışmalara başlamıştık bu devam edecek. Bizim maksadımızı, Anayasa değişikliği hedefimizi temelde çok fazla etkilemedi, paket yine demokratik bir paket, referandum da bu çerçevede olacak."

Bakan Atalay, saat 22.00 sıralarında parti genel merkezine gelmesinin nedeni ise "Biz hep çalışıyoruz. Başbakanımız burada, arkadaşlarımız burada, bir toplantı yapılıyor" sözleri ile açıkladı.

 

Hükümetten ilk tepkiler

AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç, TBMM'de, Anayasa Mahkemesinin kararını gazetecilere değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesine yapılan başvurunun, Anayasa'nın bilinen hükümlerine aykırı olduğunu ve bu paketi referandum öncesinde denetleyemeyeceğini söylediklerini ifade eden Kılıç, şöyle konuştu:
''Buna rağmen Anayasa Mahkemesi bu paketi değerlendirmeye aldı. Denetimini şekille tutmadı, esasına girdi. Oysa Anayasamızda, Anayasa Mahkemesinin TBMM'de yapılan Anayasa değişiklikleri üzerinde sadece şekil denetimi yapabileceği hükmü var. Buna rağmen yüksek mahkeme şekil denetimi hükmünü aşıp esasa girerek paketi değerlendirmiştir. Ortada, milletin oyuna sunularak kabul edilmiş bir Anayasa değişikliği yoktur. Dolayısıyla bu Anayasa değişikliği ile alakalı başvuru, başvurunun kabulü Anayasa'ya aykırıdır. Şekil denetiminin ötesine geçilmek suretiyle esasa ilişkin değerlendirme yapılmış olması Anayasa'ya aykırıdır.''

 

"Anayasa yapma yetkisine açık bir müdehale"

Suat Kılıç, Yüksek Mahkemenin, bu kararla ''TBMM'nin millet adına Anayasa yapma yetkisine açık bir müdahalede bulunduğu'' görüşünü savunarak, şunları söyledi:
''Oysa Anayasa yapma yetkisi ya asli kurucu iktidar sıfatıyla Türk milletine aittir ya da millet adına bu yetkiyi, tali kurucu iktidar sıfatıyla TBMM Genel Kurulu kullanır. Verilmiş olan kararın, her yönüyle Türk demokrasisine hayırlı olmasını dilemekle birlikte, mahkemenin başvuruyu kabulü ve esasa ilişkin inceleme yapmasını Anayasa'nın, Anayasa değişikliklerine ilişkin hükümleri bakımından aykırılık olarak görüyorum.''

''Referandum süreci zarar görür mü?'' sorusuna Kılıç, ''Bundan sonrası YSK'nın kararına bağlı olur'' yanıtını verdi.

AKP Grup Başkanvekili Kılıç, iptal edilen hükümlerden dolayı bir boşluk olup olmayacağının sorulması üzerine, ''Metin elimizde yok. O nedenle yaptıkları düzenlemenin neyi ne kadar etkilediği konusunda bilgi sahibi değiliz'' dedi.

Kılıç, başka bir soru üzerine, erken seçimin kesinlikle sözkonusu olmadığını söyledi. Suat Kılıç, ''Türkiye havadan nem kapan bir ülke değil artık. Seçimler, 2011 yılının temmuz ayında yapılacak, biz bunu açıkladık. Anayasa Mahkemesinin bu kararı, siyasal iktidarın seçim tarihine bakışını hiçbir şekilde etkilemeyecektir'' diye konuştu.

Kılıç, "Bu bir müdahaledir. Açıkça Anayasa Mahkemesi, Meclis'in yasa yapma iradesine ve yetkisine müdahale etmiştir" dedi. Kılıç, erken seçim kararı almayacaklarını da ifade etti.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, yaptığı değerlendirmede, "Aslında bu konuda bir çok değerlendirmeler yapılabilir. Anaysasa Mahkemesi bir karar verdi. Herkesin verilen karar uygun bir şekilde sorumluluk göstermeli. Büyük bir hata yerine orta bir kara verilerek denge gözeltilmiştir. Genel bir sıkıntının da önüne geçilmiştir. Anayasa Mahkemesinin kararı bağlayıcıdır" dedi.

 

"Anayasa Mahkemesi, ikinci kez yetkisini aşmıştır"

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa Değişikliğine ilişkin aldığı kararı değerlendirirken, ''Anayasa Mahkemesi, Türkiye'de ikinci kez maalesef yetkisini aşmıştır. Anayasa ve yasalardan almadığı bir yetki kullanmıştır'' dedi.

Çelik, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliğine ilişkin aldığı kararı değerlendirdi.
AKP'li Çelik, şöyle konuştu:
''Anayasa Mahkemesi, Türkiye'de ikinci kez maalesef yetkisini aşmıştır. Anayasa ve yasalardan almadığı bir yetki kullanmıştır. Anayasa Mahkemesi'nin işleyişi ile bağlı bulunduğu usul ve esaslar çok açıkça düzenlenmiştir. Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliklerinde sadece şekil denetimi yapar. Fakat, tıpkı Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişikliklerde olduğu gibi maalesef Anayasa Mahkemesi işin muhtevasına girmiştir. Ve tıpkı kanunlarda yaptığı gibi fikirler bazında değişiklikler yapmıştır. Bu, bizatihi Anayasa'ya aykırı bir durumdur. Burada Anayasa Mahkemesi tarafından bir yetki gasbı yapılmıştır. TBMM'nin, millet iradesinin bir manada gasbıdır bu. Yetki aşımıdır, yetkisi olmayan bir konuda karar vermektir.
Kesinlikle bu kabul edilebilir bir şey değil ve bu bir yol haline getirilmiştir. Artık, bundan sonra eğer bu sürdürülecekse, Anayasa Mahkemesi'nin izni olmadan TBMM'de diyelim ki, 110 milletvekilini çıkarın, 440 milletvekili ile bir Anayasa değişikliği yapsak, 110 milletvekili Anayasa Mahkemesi'ne gittiği zaman, Anayasa Mahkemesi bugün yaptığı gibi keyfi bir tasarrufta bulunabilecektir. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey söz konusu değildir.
Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliklerinde sadece şekil denetimi yapar. Bu kararıyla Anayasa'dan almadığı yetki, Anayasa Mahkemesi tarafından kullanılmıştır ve bunu da olumlu karşılamak, 'iyi olmuştur' demek mümkün değildir.''

 

"Çok ilginç bir karar"

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği paketine ilişkin kısmi iptal kararını ''ilginç bir karar'' olarak değerlendirirken, ''Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın kendisine çizdiği görev ve yetki alanının dışına çıkarak bu kararı vermiştir'' dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararı değerlendiren Yazıcı, ''Bana göre çok ilginç bir karar'' diye konuştu.

Anayasa değişikliği konusunda uzun süredir tartışmalar yapıldığını anımsatan Bakan Yazıcı, tartışmanın özünde de Anayasa değişikliklerini Anayasa Mahkemesi'nin hangi ölçekte veya ne kadar inceleyebileceği olduğunu ifade etti.

Hayati Yazıcı, şöyle konuştu:
''Bu, Anayasa'da açık, seçik yazılmış. Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliğini sadece şekil bakımından denetleyebilir. Bu şeklin de ne olduğu yine açıklanmış, şekil konusunda da Anayasa Mahkemesi'nin yetkisi sınırsız değil. Burada sınır var. Anayasa Mahkemesi'nin yapması gereken şey nedir? Anayasa'nın kendisine tanıdığı yetki çerçevesi içinde yürütülen davayı incelemek ve sonuçta usul ve şekil bakımından eksiklik yoksa davayı reddetmelidir. Ama Anayasa Mahkemesi bunu yapmamış. Tümden iptal edilen madde yok. Sadece maddelerde cümleler, tümceler cımbızla ayıklanmak suretiyle bir iptal prosedürü tevdi edilmiş. Bu Anayasa'ya kesinlikle aykırı.
Bir defa demokratik ülkelerde, parlamenter sistemin egemen olduğu ülkelerde, yasa koyma yetkisi, yargı ve yürütme yetkisi farklı. Anayasa Mahkemesi de bu kategorilerden yargısal alanda yer alan bir kurum. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi, kendisini bir yana koyarak yasama, yürütme ve yargı alanlarında fonksiyon icra eden işler üstlenmiş Anayasa ile... Anayasa Mahkemesi, idare kuruluşlarının tepesinde, üstünde bir kurum, bir mahkeme değildir.
Anayasa Mahkemesi kendisine çizdiği görev ve yetki alanının dışına çıkarak bu kararı vermiştir.''

 

"Kaporta çizikleri var"

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, "Reform arabası yoluna devam edecektir ancak, kaporta çizikleri var" diye konuştu.

İyimaya, AKP Genel Merkezi çıkışında Anayasa Mahkemesi'nin kararına ilişkin yaptığı değerlendirmede, karara ilişkin, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliklerini esastan inceleyemeyeceğini ancak, daha önce yaptığı gibi yine esastan inceleyerek, karar verdiğine dikkat çekti. İyimaya, Anayasa değişikliğinde öngörülen reformu engeller nitelikte bir sonuç taşımadığını söyledi. İyimaya, "Reform arabası motoru sağlam, benzini tam, tekerleklerinde hava boşalma olmaksızın yoluna devam edecektir. Kaporta çizikleri var. Süreç, bunu tasfiye eder" dedi. İyimaya, iptal edilen bölümlerin paketin özünü değiştirmeyeceğini sözlerine ekledi.

 

CHP'li Özyürek: "Bizi tatmin eden bir karar değil"

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği paketine ilişkin kararının CHP'yi tatmin eden bir açıklama olmadığını söyledi.

Özyürek yaptığı açıklamada, "Bizi tatmin eden bir karar değil. Çünkü biz özellikle HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısı ile ilgili düzenlemelerin hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu iddiasındaydık. Ama bazı üyelerin seçimi ile ilgili teknik bir düzenleme yapmışlar. Bu tabi yeterli değil. Karar çıkınca neyi amaçlıyor onu tam görmek lazım" dedi.

 

"Bu küçük düzenlemelerle giderse referanduma 'hayır' deriz"

Tırnak içindeki bazı ifadelerin değiştirilmesi nedeniyle bu "iki madde referanduma gidecek mi gitmeyecek mi" konusunda bir belirsizliğin olduğunu söyleyen Özyürek, "Bu konuda bir belirsizlik var. Eğer bu iki madde referanduma gitmeyecekse, ayrıca referandum konusu olacaksa o takdirde işin özü halledilmiş olur. Ama sadece o küçük düzeltmelerle referanduma giderse CHP'nin iddiaları dikkate alınmamış ve o nedenle de referandumda 'hayır' çıkması için bütün gücümüzle çalışırız" diye konuştu.

 

"Eyyamcı bir karar"

CHP Konya Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Atilla Kart Anayasa Mahkemesi'nin kararını "bürokratik ve eyyamcı bir karar" şeklinde değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı değerlendiren Kart, Mahkeme'nin kısmi iptal kararına yönelik başlayan, "HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısını düzenleyen maddelerin referanduma götürülüp götürülmeyeceği"ne yönelik tartışmaları, "Bunun kararını YSK verecek" şeklinde değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi'ni topu taca atmakla eleştiren Kart, "Karar bürokratik ve eyyamcı bir karar. 1982 Anayasasıyla yaratılan bürokratik yargının örneği bir karar" sözleriyle değerlendirdi.

 

"İnşallah millet tamamını iptal eder"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural Anayasa Mahkemesi'nin kararını "İnşallah millet tamamını iptal eder" şeklinde değerlendirdi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM'de yaptığı değerlendirmede, bu konudaki görüşlerini daha önce dile getirdiklerini belirterek, "Duruşumuz açık ve net. Herkesin uzlaştığı Anayasa'yı yapmak gerekir, onun için böyle bir uzlaşma olmadan çıkan bir Anayasa değişikliği söz konusu. İnşallah millet tamamını iptal eder. Uzlaşmayla çıkmadığı için bu Anayasa değişikliğine karşıyız" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise, "İş millete kalmıştır. Gereğini millet yapacaktır, hiç endişe etmeye gerek yok" dedi.

 

"Anayasa Mahkemesi yetki aşımında bulunmuştur"

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Anayasa Mahkemesi'nin, 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna ilişkin iptal davasında, Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili bazı maddelerin kısmen iptaline karar vermesi ile ilgili olarak, mahkemenin yetki aşımında bulunduğunu söyledi.

Paçacı, yaptığı değerlendirmede, değişiklik paketinin zaten tartışmalı olduğunu ve sadece ''AK Parti'nin anayasası gibi durduğunu'', ancak buna rağmen kararı referandumda halkın verebilmesi için CHP'ye iptal başvurusunda destek vermediklerini belirtti.

Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerinin Anayasa'da belirtilmiş olduğunu anımsatan Paçacı, mahkemenin değişiklikleri sadece şekil yönünden inceleyebileceğini kaydetti.

Mahkemenin, kamuoyunda ''türban düzenlemesi olarak'' bilinen değişiklikleri, Anayasa'nın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeleri ile ilişkilendirdiğini anımsatan Paçacı, gerekçesi henüz açıklanmadığı için son iptallerin neyle ilişkilendirileceğini merak ettiklerini söyledi. Paçacı, ''Anayasa mahkemesi yetki aşımında bulunmuştur'' diye konuştu.

Cihan Paçacı, referandumda ''Hayır'' oyu çıkması için çalışacaklarını da bildirdi.

 

"En azından bir hata düzeltilmiş oldu"

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği paketine ilişkin kararını değerlendirdi. Türker, Anayasa Mahkemesi ve HSYK'ya üye seçimi konusundaki karara işaret ederek, "Şimdi bu kısmen iptalleri gerçekleştirilmek istenen 'seçim' yönteminin aslında yönlendirici amaçlı olduğunu ortaya koydu. O nedenle bu iptalleri olumlu bulduk. Biz üye seçim tekniğinin yanlış olduğunu öteden beri söyledik. Bu seçim sistemi ile amaçlı bir seçim olacaktı. En azından bir hata düzeltilmiş oldu" diye konuştu.

 

Abdüllatif Şener: "Paketin ana çatısı korundu"

Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, yaptığı açıklamada Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği paketine ilişkin verdiği kararla, paketin Meclisten geçen "ana çatısının" koruduğunu söyledi.

Şener, "Şimdi 2 maddede sınırlı iptal var. Bu maddelerin tamamı iptal edilmiş değil. Bu iptalin dayandığı nokta, değiştirilmesi teklif edilemez Anayasanın 4. maddesine aykırılığıdır. Bu konuda öteden beri sürdürülen bir hukuk tartışması var. Bence bu paketin meclisten geçen ana çatısı korunmuştur. Karar ana yapıyı değiştirecek nitelikte değildir" diye konuştu.

 

''Bu kararla raportörün Anayasa Mahkemesi'nde barınması imkansız hale geldi''

Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, ''Anayasa Mahkemesi, ortaya koyduğu iptallerle yeni bir Anayasa Mahkemesi ve yeni bir HSYK oluşmasını önlemiştir'' dedi.

Cindoruk, Anayasa Mahkemesinin Anayasa değişikliği paketine ilişkin kısmi iptal kararı ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, mahkeme kararının ciddi bir teknik incelemeye tabi tutulması gerektiğini söyledi.

''Anayasa Mahkemesi, ortaya koyduğu iptallerle yeni bir Anayasa Mahkemesi ve yeni bir HSYK oluşmasını önlemiştir'' diye konuşan Cindoruk, ''İktidarın HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nde yapmak istediği değişiklikler imkansız hale gelmiştir'' görüşünü dile getirdi.

Mahkemenin, raportörün görüşünü reddettiğine dikkati çeken Cindoruk, ''Bu kararla raportörün Anayasa Mahkemesi'nde barınması imkansız hale geldi'' şeklinde konuştu.

 

 

Erdoğan kararı Başbakanlık'ta izledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği paketine ilişkin kararını Başbakanlık Yeni Bina'daki makam odasında takip etti.

Kararın açıklanmasının ardından önce Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Başbakanlıktan ayrıldı. Ardından Başbakan Erdoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile birlikte Başbakanlık binasından ayrıldı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler