"Anayasa reformunda uzlaşı" çağrısı

Pazartesi günü Brüksel'de yapılacak Ortaklık Konseyi toplantısına ilişkin AB'nin Ortak Tutum Belgesi'nde hükümetin Anayasa reformunu gerçekleştirme isteğinden duyulan memnuniyet dile getirilirken Anayasa reformlarının "diyalog ve uzlaşı" içinde yapılması gereğine de işaret ediliyor.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.05.2010 - 14:06

Türkiye ile AB arasında en üst düzey organı olan Bakanlar düzeyindeki Ortaklık Konseyi'nin, Pazartesi günü Brüksel'de yapacağı toplantıya ilişkin AB'nin Ortak Tutum Belgesi'nde hükümetin anayasa reformunu gerçekleştirme isteğinden duyulan memnuniyet dile getirilirken Anayasa reformlarının "diyalog ve uzlaşı" içinde yapılması gereğine işaret ediliyor. "Demokratik açılım"daki momentumun korunması istenen belgede özellikle Kıbrıs'a ilişkin ifadeler dikkat çekiyor. Belgeye, Rum ve Yunanlıların girişimiyle giren paragrafların daha da sertleştirildiği belirtiliyor.

ABHaber'e göre, 10 Mayıs'ta Brüksel'deki Ortaklık Konseyi toplantısında AB'nin Türkiye'nin önüne koyacağı 18 sayfalık ortak tutum belgesinde Anayasa reformunun memnunlukla karşılandığı ancak bu reformun uzlaşı içinde yapılması gereği vurgulanırken şöyle deniliyor:

 

"Anayasa reformlar diyalog ve uzlaşı içerisinde yapılmalı"

"AB, özellikle hükümetin, 22 Mart'ta parlamentoya sunulan anayasal reformları gerçekleştirme isteğini olumlu karşılıyor. Gözden geçirilmiş bir anayasa, Türkiye'de, Türk vatandaşlarının günlük yaşamını iyileştirecek, demokratik standartlar, insan hakları ve hukuk üstünlüğünü geliştirmeyi amaçlayan kilit reformlara imkan tanınması için gereklidir. AB, bu hedefin Türk toplumunda ve siyasi yelpazenin çoğunda yaygın bir biçimde kabul edilmesinden memnuniyet duyuyor. Ancak, bu reformların, ülkenin geleceği ve AB perspektifi açısından taşıdığı hayati önem nedeniyle, diyalog ve uzlaşı ruhu içerisinde, tüm siyasi partiler ve sivil toplumun katılımıyla, mümkün olan en yaygın istişareler yapılmasının önemini vurguluyor."

 

"Demokratik Açılımı sürdürmeli"

Ortak Tutum Belgesinde ayrıca, "Kürt sorunu dahil olmak üzere, demokratik açılımı"ndaki momentumun korunması da isteniyor. Bunun da "tüm Türk vatandaşlarının tüm hakları ve özgürlüklerini güvence altına alan somut önlemlere yol açması gerektiği, Günedoğu'daki durumu önemli ölçüde iyileştirmesi gerektiği"nin altı çiziliyor. Belgede Emaysa Protokolünün iptal edilmesi de olumlu karşılandığı belirtiliyor.

 

Kıbrıs ifadeleri

Bu arada, ortak belgenin özellikle Kıbrıs ile ilgili ifadeler dikkat çekiyor. ABHaber, belgeye Rum ve Yunanlıların girişimiyle giren paragrafların daha da sertleştirildiğini, Rumlar'ın Ercan havaalanındaki kontrol kulesinin hava ulaşımını olumsuz etkilediğini bile AB ortak tutum belgesine yansıttıklarını kaydediyor.

AB ortak tutum belgesinde ayrıca müzakere başlıklarının açılamamasının nedeni Türkiye olarak gösterilirken Türkiye'nin müzakere başlıklarının açılması için gereken açılış kriterlerini yerine getirmediği belirtiliyor ancak Fransa, Rum ve Yunanlıların müzakere başlıklarını bloke ettiği ortaya koyulmuyor.

Rumların yine AB ortak tutum belgesinde 21 Eylül 2005 ve 11 Aralık 2006 kararlarına atıfta bulunulmasını sağladıkları görülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler