"Anayasanın emek karşıtı ruhu hiç değişmedi"
Belediye-İş Sendikası, 12 Eylül'de referandum ile kabul edilen anayasa değişikliğine rağmen yıllardır devam eden emek karşıtı ruhunun değişmediğini savundu.
Belediye-İş Sendikası'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin dört bir tarafından 16-17-18 Eylül 2010 tarihleri arasında Davutlar Kuşadası Grand Belish Otel'de biraraya gelen, Belediye-İş Sendikası İşçi Kurultayı delegeleri "Emek Politikaları Ne Oluyor, Ne Yapmalı" başlığı altında Türkiye'nin ve çalışma hayatının temel sorunlarını ele aldı.
"AKP, krizin faturasını emekçilere çıkarıyor"
Toplantıda kararlaştırılan hedeflerin ve amaçların açıklandığı yazılı açıklamada, AKP'nin krizin faturasını emekçilere çıkarmaya çalıştığını savundu. Belediye-İş Sendikası, hükümetin "Ulusal İstihdam Stratejisi" adı altında gündeme getirdiği güvenceli esneklik, esnek çalışma modelleri, bölgesel asgari ücret, geçici iş ilişkisi ve kıdem tazminatının fona devri gibi önerilerin, çalışanların kazanılmış sosyal hak ve özgürlüklerini ortadan kaldırılmayı hedeflediğini savundu.
Belediye işçilerinin demokratik ve yasal hakkı olan, serbestçe sendika seçme hakkını; siyasi baskı ile ortadan kaldırılmaya çalışıldığı iddia edilen açıklamada, bu süreçte tüm baskı ve dayatmalara karşın, işçilerin onurla sendikalarına sahip çıktığı anımsatıldı. Kurultayda alınan diğer kararlar ise şöyle sıralandı:
"Kurultayımız, çalışma hakkı başta olmak üzere, iş güvencesi, sağlık, eğitim, örgütlenme, siyaset yapma hakkının güvenceye alınmasını, sendikal hak ve özgürlüklerden herhangi bir kısıtlamaya gidilmemesini talep eder. Sendikamızın yıllardır mücadelesini verdiği alanlardan biri de örgütsüz, güvencesiz ve esnek işgücü elde etmek için kullanılan taşeron sistemidir. Kurultayımız, esnek çalışmanın, taşeronlaştırmanın yasaklanması için sendikalar ve emek güçlerinin birlikte mücadele etmesi gerektiğine inanmaktadır. Sendikamız bu süreçte üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmekte kararlıdır."
Türkiye'de sendikal örgütlenmenin güçlü olmadığı, toplu pazarlık haklarının kullanılamadığı öne sürülen açıklamada, Türkiye'nin eşitsizlikler, yolsuzluklar ve yoksulluk ülkesi olduğu iddia edildi.
Toplumsal gerginliklerin ve şiddeti azaltmanın yolunun demokrasiyi güçlendirmekten geçtiği vurgulanan açıklamada, "Kurultayımız, işkolunda tek sendika, ülkede tek konfederasyon talebini bir kez daha vurgularken tüm sendika ve konfederasyonları 'önkoşul olmadan birleşme'yi gündemlerine almaya davet eder" denildi.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!