Ankara-Washington hattında Mınbiç krizi
Çavuşoğlu’nun ABD gezisi öncesinde Ankara- Washington hattında Mınbiç polemiği çıktı.
DERAA GERİLİMİ - Suriye’nin güney batısındaki İsrail sınırına yakın bölgelerde hareketlilik sürüyor. Suriye ordusunun, Golan Tepeleri çevresi ve Deraa’da cihatçı güçlere karşı operasyon hazırlıklarına başladığı duyurulurken ÖSO’ya bağlı güçlerin de bölgede bulunduğuna ilişkin fotoğraflar gündeme düştü. Reuters’in haberine göre ise Rusya, ABD ve Ürdün, Suriye’nin güneyindeki gerilimi azaltma bölgesine ilişkin zirve düzenlemeyi kararlaştırdı.
Türkiye ile ABD arasında Kobani’den başlayarak 2014 yılından bu yana devam PYD/ YPG çekişmesinde Ankara, Mınbiç’ten başlayacak bir takvimin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 3-4 Haziran’da Washington’a yapacağı ziyarette onaylanmasını bekliyor. İki ülkenin geçen hafta Ankara’da yapılan görüşmelerin ardından “yol haritasının ana hatları belirlendi” diyerek yaptığı duyuruya karşın bu metnin alt düzeyde hazırlandığına ve henüz siyasi onay verilmediğine işaret edildi. Yani metnin 4 Haziran buluşmasında onaylanıp onaylanmayacağı hala netleşmedi. Çavuşoğlu’nun ziyaretinde ABD’nin bir diğer beklentisi de başta adli ve konsolosluk sürecine dair sorunların ele alınması.
ABD: Henüz anlaşma yok
Çavuşoğlu önce Almanya’da kendisine eşlik eden gazetecilere Washington ziyareti sırasında ABD ile Mınbiç’te uygulanacak yol haritası konusunda bir takvim çıkabileceğini söyledi. Ardından Çavuşoğlu’nun Mınbiç yol haritası Türkiye ve ABD tarafından onaylanırsa yaz sonuna kadar bu planın uygulanabileceği sözleri basına yansıdı. Dışişleri Bakanı, PYD’nin Menbiç’ten çekilmesiyle yeni yönetim kurulana kadar bu bölgeyi ABD ve Türk kuvvetlerinin kontrol edeceğini ve çekilmeye Türk askerlerinin nezaret edeceğini de belirtti. Ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Neuert, Türkiye ile Mınbiç konusunda herhangi bir anlaşmaya varılmadığını, Suriye ve diğer konularda görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Yol haritasının ana hatlarının belirlendiğini, diplomatlar tarafından hazırlanan bu metne siyasi onay verilmediğine işaret etti. Metnin onaylanıp onaylanmayacağı ise ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile Çavuşoğlu’nun 4 Haziran’daki görüşmesinde kesinleyecek. Ankara’nın önceliğini başta Mınbiç’ten YPG/PYD güçlerinin çekilmesi oluştururken, iki bakanın görüşmesi sırasında oluşturulan 3’lü çalışma gruplarının kapsamında bulunan adli ve konsolosluk işbirliği ile istihbarat işbirliğine yönelik sorunların da ele alınması bekleniyor. Bu çerçeede başta Papaz Brunson olmak üzere tutuklu ABD vatandaşlarının durumunun gündeme getirilmesi bekleniyor.
Büyükelçi dönüyor
ABD’nin Kudüs’ü başkent olarak tanıması nedeniyle Türkiye’nin istişareler için çağırdığı Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da Çavuşoğlu- Pompeo görüşmesi öncesinde görevine geri dönecek. Çavuşoğlu, 15 Mayıs’ta Ankara’ya çağrılan Kılıç’ın, kendisinden önce Washington’da olacağını açıkladı.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi