Ankara'da kasap denetimi

Ankara'da Tarım İl Müdürlüğü tarafından gıda satış yerlerinde yapılan denetimlerde, üretim izni olmayan firmalar tarafından üretilen çok miktarda sucuk, bal ve yufkaya el koyuldu.

Ankara'da kasap denetimi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.12.2009 - 15:51

Denetimlerde, satılan standart dışı yumurtalar da imha edilmek üzere alındı. Denetimlere, Tarım İl Müdürü Ruknettin Ceyhun ve Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ da katıldı. Dikmen Sokullu semtinde, bir zincir market şubesinde, tüketicinin Alo 174 Gıda Hattı'na yaptığı şikayet üzerine gerçekleştirilen denetimde, markette, üretim izni olmayan firmalar tarafından üretilmiş çok miktarda sucuk, bal ve yufkaya el koyuldu. Söz konusu ürünlerin üzerinde üretim ve son tüketim tarihlerinin de bulunmadığı görüldü.
 

"52 gramdan küçük yumurtaları almayın"

Aynı markette, tüketime sunulmaması gereken, çok küçük boyutlarda, standard dışı yumurtaların da satışa sunulduğu belirlendi.

Ankara Tarım İl Müdürü Ruknettin Ceyhun, yumurtaların 40 gram ağırlığında olduğunu belirterek, 52 gramdan daha düşük ağırlıkta yumurtanın tüketiciye satılmaması gerektiğini söyledi.

Ceyhun, ''Tüketiciye satılacak yumurtanın 15 tanesi 1 kg'dan fazla gelmeli. 52 gramdan daha düşük yumurtaların, toplu tüketim yerlerine ve sanayiye verilmesi gerekiyor. Küçük yumurtalar, büyük yumurtalar ile aynı fiyata satılarak tüketici aldatılıyor'' dedi.

Tüketiciye satılan yumurtaların üzerinde işletme kodu ve üretim tarihini gösteren damgalar bulunması gerektiği, aksi takdirde bir şikayet halinde üretim yerine ulaşılmasının mümkün olamayacağını anlatan Ceyhun, üzerinde kodu bulunmayan marketteki yumurtaların imha edilmek üzere alındığını kaydetti.

Market yöneticileri, dökme olarak satılan zeytin ve peynirlerin üzerine üretim yerini ve firmasını gösteren bilgilerin konulmaması nedeniyle uyarıldı. Selelerin içinde satılan zeytin, pirinç, leblebi gibi ürünlerin üzerine de cam kapak konularak, üretim yerlerini ve izinlerini gösteren etiket bilgilerinin konması istendi.

Çok sayıda ürününe el koyulan firma uyarılırken, mevzuata aykırı davranışları nedeniyle ayrıca idari para cezası uygulandı.
 

Yurttaşın getirdiği kurban eti, ayrı makinada kıyma yapılıyor

Sokullu'da bir kasap dükkanında yapılan denetimde ise kasap, ahşap saplı bıçak ve ahşap malzeme kullanmaması konusunda uyarıldı. Denetim ekipleri ayrıca, kasapta çalışanların, açık renk ve önü boynuna kadar kapalı iş kıyafeti giymesi, bone ve eldiven kullanması, yüzük gibi takılar takmaması gerektiğini belirtti. Dükkanda kullanılan çöp sepetinin ise el değmeden açılacak şekilde ayak pedallı olması gerekiyor.
Dükkan sahibi Ufuk Yıldız, Kurban Bayramı sonrası olduğu için et satışlarının düştüğünü belirtirken, vatandaşın daha çok, kurban etlerini kıyma olarak çektirmek için kasaba geldiğini, bu etleri çekmek için ayrı makina koyduklarını söyledi.

Yıldız, ''Vatandaş, kurban etini dinlendirmeden parçaladığı ve sıcak sıcak süt üste koyduğu için bu etler bozuluyor. Ayrıca hayvanların yerlerde kesilmesi nedeniyle etlere bulaşma oluyor ve et daha hızlı bozuluyor, kokuyor. Kendi sattığımız etlerin bozulmaması ve onlara bulaşmaması için vatandaşın getirdiği kurban etlerini ayrı makinada çekiyoruz'' dedi.
Sokullu'da denetlenen bir diğer kasap dükkanında ise herhangi bir eksiklik bulunmadı ve İl Müdürü Ceyhun, sahibine teşekkür etti.

Ankara'daki 5 milyon tüketicinin sağlıklı ürün tüketmesi için ekiplerinin 7 gün 24 saat çalıştığını belirten Ceyhun, ''Şimdiye kadar gıda üretim ve satış yerlerinde 15 bin denetim yapıldı. Gıda kanununa aykırı faaliyet gösteren 569 işyerine idari yaptırım uygulandı, 60 işyeri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Denetimleri ne kadar artırsak da bu yeterli değil. En iyi denetleyici tüketicidir. Yurttaşların bu konuda duyarlı davranıp, şikayetlerin Alo 174 Gıda Hattı'na bildirmelerini istiyoruz'' dedi.
 

''Taklitçiler, bilimden daha hızlı ilerliyor"

Ankara'ya yılda 30 bin ton et ve et ürünü girdiğini, bunların sağlıklı bir şekilde üreticiye ulaşması için 16 mezbahada 73 denetim, 4 kanatlı kesimhanesinde 19, et ve et ürünleri üreten 254 firmaya 556 denetim yapıldığını belirten Ruknettin Ceyhun, uygun olmayanlar hakkında yasal işlem uygulandığını kaydetti.

Tüketicilerin, açık ve parçalanmış olarak satılan beyaz et, önceden hazırlanmış açıkta satılan kıyma, soğuk zincirden çıkarılmış, piyasa fiyatının altında satılan et ürünleri konusunda dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Ceyhun, ''Piyasa fiyatının çok altında, kilosu 5-6 liraya sucuk satılıyor. Bunları analiz ediyoruz ve içinde ne olduğunu da anlayamıyoruz. Taklitçiler, bilimden daha hızlı ilerliyor. Bitkisel şeyleri sucuğa benzetip satıyor'' diye konuştu.
 

''Ambalajlı kıymada raf ömrünün uzaması için karbondioksit kullanılıyor"

Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ da, tüketicileri, ambalajlı kıyma almamaları konusunda uyarırken, şunları söyledi:

''Özellikle zincir marketlerde ambalajlı kıyma satılıyor. Bu ürünlere entegre tesislerde üretilmiş izlenimi veriliyor. Ancak, bu tür ürünler ambalajlanırken, içinde bakteri ürememesi için azot veya karbondioksite maruz bırakılıyor. Azot veya karbondioksit uygulanması, insan sağlığına aykırı değil, deniyor. Ama bu şimdilik böyle, ilerde ne olacağı belli değil. Önceden DDT de zararlı değil deniyordu, sonradan kanserojen olduğu ortaya çıktı. Kıyma, vatandaşın önünde hazırlanmalı ve ne eti kullanıldığı, içinde ne olduğu görülmeli.''

Yurttaşları soslu veya terbiyeli et almamaları konusunda da uyaran Yalçındağ, bu tür etlerin taze olup olmadığı veya ne eti olduğu konusunda endişelerinin bulunduğunu belirtti.

Yalçındağ ayrıca, paket olarak satılan et, kıyma ve köfte gibi ürünlerin haksız rekabete de neden olduğunu kaydetti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler