'Annelere bu yıl çok harcadık'

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Anneler Günü alışverişlerinin yoğun olarak yapıldığı 11-13 Mayıs tarihleri arasında, yaklaşık 16 milyon adet kartlı işlem gerçekleştirildi

Yayınlanma: 19.05.2012 - 10:41
Abone Ol google-news

BKM, Anneler Günü'nde yapılan harcamalara ilişkin kredi kartı kullanım verilerini açıkladı. Bu verilere göre, Anneler Günü alışverişlerinin yoğun olarak yapıldığı 11-13 Mayıs 2012 tarihleri arasında yaklaşık 16 milyon adet kartlı işlem gerçekleştirildi. Bu rakam geçen yıl aynı dönemde 12.3 milyon düzeyindeydi. E-ticaret işlemlerine bakıldığında ise geçen yıl 1.4 milyon adet alışveriş yapılan internet sitelerinden bu yıl 1.9 milyon alışveriş gerçekleştirildi.

BKM'nin verilerine göre, Türkiye genelinde en çok internet'ten alışverişinin yapıldığı kent yine İstanbul oldu. İstanbul'u başta Ankara ve İzmir olmak üzere diğer büyük iller izledi. İller sıralamasında bu yıl geçmiş yıllara göre Anadolu illerinde internetten yapılan alışveriş dikkat çekti. İnternetten alışverişte yüzde 100'ün üstünde büyüme gösteren Anadolu illeri Hakkari, Ağrı, Mardin, Şırnak, Sivas oldu. 21 Ekim'de yaşadığı depremin yaralarını sarmaya çalışan Van dışında tüm illerde ise işlem adetlerinde artış yaşandı.

BKM'nin açıkladığı verilere göre, internetten adrese teslim çiçekler yine annelere verilen en özel hediyelerin başında yer aldı. Çiçeğin dışında, son yıllarda popülerliği giderek artan online giyim, aksesuar alışverişlerinin yapıldığı özel alışveriş siteleri ve sanal kuyumcular da annelerine hediye almak isteyenlerin tercih ettiği mecralar oldu. Geçen yıla göre hem giyim, hem de mücevherlerin internet üzerinden satışı yüzde 100'ün üzerinde artış kaydetti.

Diğer tarafan, geçen yıl Anneler Günü'nde yapılan internet üzerindeki alışverişler, Sevgililer Günü'nü geride bırakarak yılın en yüksek işlem adedi ile rekor kırılmıştı. Bu yıl tablonun değiştiği gözlenen verilerde, Sevgililer Günü ve öncesindeki 2 gün boyunca yapılan alışveriş 2.2 milyon adetle, Anneler Günü'nde ve öncesindeki günlerde yapılan 1.9 milyon adet e-ticaret işlem sayısını geride bıraktı.

Anneler Günü ve öncesindeki 2 günde, sanal kuyumculardan 7 binin üzerinde alışveriş yapılarak Sevgililer Günü'ndeki yaklaşık 6 bin 700 adet alışverişin üzerine çıkıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler