Anneye 25 yıl sonra ‘son veda’ tazminatı

Mahkeme, Danıştay’ın “50 bin TL az” kararı doğrultusunda Birtan Altınbaş’ın annesine 100 bin TL tazminata hükmetti

Yayınlanma: 14.07.2016 - 20:37
Abone Ol google-news

Ankara 4. İdare Mahkemesi 1991 yılında işkencede öldürülen üniversite öğrencisi Birtan Altınbaş’ın annesi Nazmiye Altınbaş’a 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine ilişkin kararın bozulmasının ardından 100 bin TL tazminata hükmetti.

Danıştay kararında, anne Altınbaş’a oğlunun komaya girerek hastaneye kaldırıldığına ilişkin bilgi verilmediği, oğlunun ölüm haberini de iki gün sonra evine gelen polislerden öğrendiği ve cenazesinin de bu sırada teslim edildiği anlatılarak bu durumun davalı İçişleri Bakanlığı’nın kusurunu artırdığı belirtilmişti. Davacının talebi doğrultusunda 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar veren Danıştay 10. Dairesi, 30 bin TL maddi tazminatı ise yeterli bulmuştu.

Birtan Altınbaş, Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Bilimleri son sınıf öğrencisiyken, 9 Ocak 1991’de gözaltına alındı ve 15 Ocak 1991 günü kaldırıldığı Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde öldü. Altınbaş’la birlikte gözaltına alınanların verdikleri ifadelerle başlatılan soruşturma tam 7 yıl dönemin DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel tarafından bekletildi. Dosya, görev alanına girmediği için Yüksel’den alındıktan sonra polisler hakkında dava açılabildi.

Uzun yıllar polislere tebligat yapılamaması nedeniyle ilerleme sağlanamayan dava ABD Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları raporuna girdikten sonra sonuçlanabildi. 2008 yılında yani olaydan 17 yıl sonra, 4 polise 8 yıl 10’ar ay hapis verildi.

100 bin TL’yi çok gördü

Cinayet davasındaki karar kesinleşince anne Nazmiye Altınbaş, “destekten yoksun kalınması” nedeniyle 30 bin TL maddi ve 100 bin TL manevi tazminat ödenmesi talebiyle İçişleri Bakanlığı’na tazminat davası açtı. Ankara 4. İdare Mahkemesi, anne Altınbaş’ın, oğlunun ölümü ile sonuçlanan olayda davalı idarenin hizmet kusuru bulunduğunu belirterek bilirkişi raporu esas alınarak 30 bin TL maddi tazminata hükmetti.

Mahkeme “olay nedeniyle duyulan acı ve üzüntü karşılığı” olarak talep edilen 100 bin TL manevi tazminatı ise çok bularak 50 bin TL manevi tazminata hükmetti.

‘Öldüğü geç bildirildi’

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Danıştay 10. Dairesi’ne geldi. Daire kararında Nazmiye Altınbaş’ın, oğlunun ölümünü 2 gün sonra, 17 Ocak 1991’de evine gelen kolluk güçlerinden öğrendiği vurgulanarak “Davacıya, oğlunun komaya girerek hastaneye kaldırıldığı noktasında herhangi bir bilgi verilmediği gibi, davacının, oğlunun ölüm haberini iki gün sonra evine gelen kolluk güçlerinden öğrendiği ve oğlunun cenazesinin de bu sırada teslim edildiği görülmektedir. Bu bakımdan, idarenin kusuru, olayın oluş şekli ve manevi zararın niteliği dikkate alındığında, mahkemece davacı için takdir edilen manevi tazminat miktarının, duyulan elem ve ıstırabı kısmen de olsa giderecek, idarenin kusurunun ağırlığını ortaya koyacak düzeyde olmadığı görülmektedir” denildi.

Daire kararı doğrultusunda dosya yeniden idare mahkemesine gönderildi. Mahkeme, Danıştay kararına uyarak anne Altınbaş’a başvuru tarihinden itibaren faiz ödenmek koşuluyla 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler