Aralık ayında öne çıkanlar

Türkiye 2012 yılının son ayında, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın öldürülüp öldürülmediğinin tespiti için yapılan Adli Tıp Kurumu'nun raporunu tartıştı. Rapora göre, Özal'ın naaşında ''kadmiyum ve DDT'' bulgusuna rastlandı, ancak ölümün bu zehirlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı tespit edilemedi.

Yayınlanma: 17.12.2012 - 15:47
Abone Ol google-news

Türkiye'yi yılın son ayında, sırasıyla Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Viladimir Putin, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari ziyaret etti.

Aralık ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Aralık

- Türk-Arap İşbirliği Forumu Dışişleri Bakanları 5. Toplantısı İstanbul'da yapıldı. Toplantıda, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'nin yanı sıra 15 ülkeden bakan düzeyinde, 6 ülkeden de çeşitli düzeylerde katılımcı yer aldı. Toplantının ardından yayımlanan 45 maddelik ortak bildiride, BM'de Filistin'e ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü veren karar, Filistin'in tam üyeliğine giden bir ilk adım olarak nitelendirildi. Bildiride, İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırısı kınanırken, Türkiye, Katar ve Mısır'ın ateşkesin sağlanmasındaki katkıları övüldü.

- Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin soruşturmayı yürüten Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, kazada hayatını kaybeden gazeteci İsmail Güneş'in çantasında inceleme yaptırdı.

3 Aralık

- Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin Türkiye'de. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere İstanbul'a gelen Vladimir Putin ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde görüştü. Erdoğan ile Putin'in eşbaşkanlığında Türkiye-Rusya 3. Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) Toplantısı yapıldı. Toplantısı kapsamında iki ülkenin şirket, kurum ve bakanlıkları arasında toplam 11 işbirliği anlaşması imzalandı.

Erdoğan, Putin ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye'nin dış politika prensibinin dost ülke Rusya'nın tutumuyla ilkesel temelde örtüştüğünü görmenin memnuniyet verici olduğunu belirterek, ''En büyük temennimiz; Suriye'de sürmekte olan çatışmaların ve akan kanın bir an önce durmasıdır'' dedi.

Putin de ''Biz, Suriye'de rejimin avukatı değiliz, onu korumuyoruz. Bizi kaygılandıran, Suriye'nin geleceğidir'' diye konuştu. Suriye'nin komşularına herhangi bir taarruzda bulunacağını sanmadığını dile getiren Putin, ''Suriye'nin geleceğiyle ilgili pozisyonlarımız aynı ama 'Suriye'nin geleceği hangi metotlarla oluşturulabilir?' Bu konuda farklılıklarımız söz konusu'' dedi.

4 Aralık

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşinden şiddet gördüğü iddia edilen AK Parti Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan'a koruma verildiği bildirdi.

- Karadeniz'de etkili olan fırtına, Şile ve Kilyos açıklarında gemilerin seyrini olumsuz etkiledi. Şile'de ''Volgo-Balt 199'' adlı kuru yük gemisi battı. St. Kitts-Nevis bandralı kuru yük gemisinde bulunan 11'i Ukraynalı, 1'i Rus 12 kişilik mürettebattan 4 kişi sağ kurtarıldı.
Arama kurtarma çalışmaları için bölgede bulunan Kıyı Emniyetine ait kurtarma botu da fırtınanın etkisiyle kayalıklara çarparak, alabora oldu. Bottaki 4 personelden biri öldü, biri yüzerek karaya çıktı. Alabora olan kıyı emniyetine ait tahlisiye botu personelini kurtarmak isteyen bir balıkçı da hayatını kaybetti.

Aynı gün, makine arızası nedeniyle Kilyos açıklarına sürüklenen ve kıyıya yakın bir yerde demir atan ''Antigua & Barbuda'' bandıralı ''BBC Adriatic'' isimli gemi ise kendi imkanlarıyla kurtuldu.

- Sanatçı Kamil Sönmez, beyin kanaması nedeniyle Başkent Üniversitesi İstanbul Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı.

5 Aralık

- Bir süredir eşinden şiddet gördüğü iddia edilen AK Parti Ağrı Milletvekili Fatma Salman (Kotan), 1995'ten beri evli olduğu ve müşterek 3 çocukları bulunduğu İdris Kotan'dan boşandı.

6 Aralık

- Şiddetle etkin mücadelede koruyucu ve önleyici tedbirler alarak şiddet mağduru bireylere destek vermek için 11 ilde kurulan Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri törenle açıldı.

-''On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve 26 İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' Resmi Gazete'de yayımlandı.

7 Aralık

- Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin misafir edildiği İslahiye'deki çadır kenti ziyaret etti. Burada basın toplantısı düzenleyen Ban, tüm taraflara, özellikle Suriye tarafına katliamlarını durdurması çağrısında bulunarak, ''İnsanlık adına bu şiddeti durdurun. Uluslararası topluma ve aynı zamanda (BM) Güvenlik Konseyi'ne şu çağrıda bulunmak istiyorum, birlik olalım ve bu krizi en kısa sürede bitirmek için kararlı davranalım'' dedi. Ban, Türk hükümetinin açık kapı politikasını, Suriye'den gelen tüm sığınmacıları koşulsuz olarak kabul etmesini minnetle karşıladığını söyledi.
İslahiye'den Ankara'ya geçen Ban Ki-mun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi. Ban, Başbakan Erdoğan ile de görüştü.

- İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Karagümrük çetesi'' olarak bilinen suç örgütüne yönelik davada tutuklu bulunan ''Cübbeli Ahmet Hoca'' olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü'yü tahliye etti.

8 Aralık

- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 3 Aralık'ta Dallas Sanat Müzesi yetkilileriyle imzalanan mutabakat zaptı ile iadesi sağlanan ve 6 Aralık'ta Türkiye'ye getirilen ''Orpheus Mozaiği''ni, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde tanıttı. Günay, Dallas Sanat Müzesi tarafından iade edilen MS 194 yılına tarihlenen ''Orpheus Mozaiği''nin bir süre İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde sergileneceğini, sonra da ait olduğu yere Şanlıurfa Müzesi'ne taşınacağını bildirdi.

- Bahçelievler'deki Yenibosna 75. Yıl Polis Merkezi'ne, ses bombası ve uzun namlulu silahla düzenlenen saldırıda, 2 polis memuru hafif yaralandı. Yasa dışı sol örgüt mensubu olduğu belirtilen kadın saldırgan yaralı yakalandı.

9 Aralık

-İzmir sele teslim. İzmir'de etkisini artıran sağanak yağış, kentin bazı cadde ve sokaklarında su birikmesine neden oldu. Ulaşım olumsuz etkilendi, çok sayıda maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi.

10 Aralık

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TRT Genel Müdürlüğü'nü ziyaret ederek, TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi'nin açılışını yaptı. Gül, TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi'ndeki sanal stüdyoda ''blue box'' teknolojisiyle çizgi karakter ''Keloğlan'' ile konuştu.

- Antalya'daki yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Metrekareye 287 kilogram yağışın düştüğü kent merkezinde ve ilçelerinde su baskınları yaşandı, araçlarında mahsur kalanlar oldu. Kepez, Aksu bölgelerinde narenciye bahçelerinin de aralarında bulunduğu tarım arazileri zarar gördü. Kundu bölgesinde şiddetli yağış nedeniyle taşan dereler de tarım arazilerinde zarara neden oldu.

- Batman'da terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan, aralarında BDP'li yöneticilerin de bulunduğu 31 kişiden 24'ü tutuklandı.

11 Aralık

- Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ülkesinin BM'de ''üye olmayan gözlemci devlet statüsü''nü kazanmasının ardından ilk resmi yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdi.TBMM Genel Kurulu'nda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu Tasarısı görüşmeleri sırasında milletvekillerine hitap eden Abbas, ''Şu an yaptıklarımız sadece bir başlangıç, sonuç değil. Önümüzde hala uzun ve çetin bir yol var. Ancak bizler doğru yol üzerinde ilerlemekteyiz'' dedi. Abbas, ''10 Aralık 2012 tarihini asla unutmayacağım. Filistin halkı da bugünü tarihi bir gün olarak belleklerinde anacaktır. Çünkü Filistin Devleti'nin (BM'de üye olmayan gözlemci devlet olarak) resmi olarak tanınmasından sonra ilk ziyaretimi buraya yapmış bulunuyorum'' şeklinde konuştu.

Abbas, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de bir araya geldi. Gül, BM Genel Kurulu'nda, 29 Kasım'da gerçekleştirilen ve Filistin'e ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü kazandıran oylamadan en çok İsrail'in ders alması ve dünyada nasıl yalnız kaldığını görmesi gerektiğini belirtti.

Filistin'e verilen destek için Türkiye'ye teşekkür eden Abbas da, İsrail'in yeni yerleşim yerleri kurma kararını ''kırmızı çizgi'' olarak tanımladı ve bunun yürürlüğe girmesine izin vermeyeceklerini belirtti. Abbas, ''İsrail bunu devam ettirecekse biz o zaman bütün metotları, şiddetten bahsetmiyorum, şiddete başvurmayacağız, barışçıl halkçı direnişe bağlı kalacağız, ama diğer bazı metotlar söz konusudur ve bunlar önümüzde açıldı. Belki de biz onlara başvurabiliriz. Eğer İsrail bu çalışmalarını sürdürürse, o metotları uygulayabiliriz'' değerlendirmesinde bulundu.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüştü. Erdoğan ve Abbas, görüşmenin ardından, BM'de ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü elde edilmesi dolayısıyla Filistin'in Ankara Büyükelçiliği tarafından verilen yemeğe katıldı. Erdoğan, buradaki konuşmasında, ''Uluslararası toplum, Filistinlilere yönelik vicdani, hukuki, siyasi borcunu ancak Filistin BM'ye tam üye olarak kabul edildiği gün ödemiş olacaktır'' dedi.

- Gaziosmanpaşa'da polise yönelik silahlı saldırı düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleşen ve 32 yaşındaki polis memuru Mücahit Daştan'ın şehit olduğu saldırıda, iki vatandaş da kaçmaya çalışan saldırganın çevreye ateş açması sonucu yaralandı. Saldırıyı gerçekleştirilen Nazan A, yakalandı.

- Mardin ve Siirt'te KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 54 kişiden, Siirt Belediye Başkanı Siirt Selim Sadak'ın da aralarında bulunduğu 28'i serbest bırakıldı.

- 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili Adli Tıp raporu tamamlandı.

- Türk tiyatrosunun duayenlerinden Mücap Ofluoğlu, 90 yaşında, İstanbul'da, böbrek rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Tiyatro oyuncusu, seslendirme sanatçısı, yazar ve yönetmen Mücap Ofluoğlu'nun cenazesi, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen törenin ardından toprağa verildi.

12 Aralık

- 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın naaşında yapılan incelemeye ilişkin Adli Tıp Kurumu raporu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştı. Rapora göre, Özal'ın naaşında ''kadmiyum ve DDT'' bulgusuna rastlandı, ancak ölümün bu zehirlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı tespit edilemedi.

- Türkiye-Pakistan-Afganistan Üçlü Zirvesi'nin yedinci toplantısı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari'nin katılımıyla Ankara'da gerçekleştirildi. Zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuk cumhurbaşkanlarıyla ayrı ayrı gerçekleştirdikleri ikili görüşmelerin ardından dörtlü zirvede bir araya geldiler.
Cumhurbaşkanlarının başkanlığında gerçekleştirilen üçlü zirve toplantısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Gül, engellemek isteyenlere rağmen üçlü zirve sürecinin kararlı bir şekilde sürdürüleceğini belirterek, ''Bu süreç neticesinde Pakistan ve Afganistan arasındaki yakınlaşma, beraber çalışma ortamı güçlü bir şekilde gelişmektedir. Bunda üç ülke arasındaki güven ve beraber çalışma, işbirliği çok önemlidir'' dedi.

- Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 12.12.2012 tarihine özel olarak ''12.12.12'de 112 Dev Eser Milletimizin Hizmetinde'' adıyla düzenlediği 112 hizmet ve eserin açılışı Voleybol Federasyonu Spor Salonu'nda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanların katıldığı törenle yapıldı. Törenle, 26 baraj, 2 gölet, 30 büyük sulama tesisi, 26 özel sektör tarafından inşa edilen HES, 9 şehrin içme suyu tesisi, 4 büyük taşkın koruma tesisi, Antalya Uluslararası Yangın Eğitim Merkezi, şehir ve bal ormanları ile orman içi dinlenme yerleri, orman yolları, meteoroloji istasyonları ve radarları, milli parkların açılışı yapıldı.

- Türkiye'nin çeşitli kentlerinde, 12.12.2012 tarihinde evlenmek isteyen yüzlerce çift nikah masasına oturdu. Hayatlarını birleştirmek için bugünü seçen çiftlerin büyük bölümünün nikahları, saatler 12.12'yi gösterirken kıyıldı.

13 Aralık

- Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Adli Tıp Kurumu raporuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Başsavcılık, Adli Tıp Kurumu'nun Turgut Özal ile ilgili gönderdiği raporda, ''ölüm olayının meydana gelişi ile ilgili anlatımlar öncelikle ani kardiyak bir ölümü düşündürmekteyse de ölüm sonrası otopsi işlemi uygulanmamış ve iç organlarda, vücut sıvılarında gerekli makroskobik, mikroskobik, mikrobiyolojik, serolojik, toksikolojik incelemeler yapılmamış olduğundan mevcut bilgi ve bulgular ile kesim ölüm sebebinin tespit edilemediğinin oybirliğiyle mütalaa edildiğinin bildirildiğini'' duyurdu.
Raporda, ''otopsi örneklerinde saptanan ağır metal (kadmiyum dahil) düzeylerinin Türkiye'de normal popülasyonda saptanan doku düzeyleri ve çeşitli ülkelerdeki normal popülasyon sonuçları ile literatürde yer alan postmortem (ölüm sonrası) doku düzeyleri ile uyum gösterdiği, bu nedenle ağır metal (kadmiyum dahil) maruziyeti ile öldüğünün tıbbi delillerinin bulunmadığının'' yer aldığı da kaydedildi.

- Ergenekon davasında esas hakkında mütalaa günü. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu 275 sanıklı ''Ergenekon'' davasının 270. duruşması, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

Esas hakkındaki mütalaanın açıklanacağı duruşmada, sanıklara destek amacıyla Türkiye'nin çeşitli illerinden otobüslerle gelenler, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu önünde eylem yaptı. Soğuk havaya rağmen cezaevi önünü gün boyu miting alanına çeviren grupta, CHP, İşçi Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri yer aldı. Duruşmada, birleşen dosyanın iddianamesinin okunmasını avukatlar, alkışlarla ve oturdukları masaları yumruklayarak protesto ederken, tutuklu sanıklar eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız salonu terk etti.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan gönderilen hard disklerle ilgili hazırlanan ön raporun okunması sırasında da sanık avukatlarının itirazları, avukatlar ve salonda bulunan milletvekillerinin masalara vurarak, protesto etmeleri nedeniyle duruşma ertelendi.

- Başbakanlık Afet Acil Yönetimi Başkanlığı, Suriye'den gelenler için kurulan 13 Çadırkent, 1 geçici kabul merkezi ve 1 konteynerkentte bugün itibarıyla 138 bin 965 Suriye vatandaşının bulunduğunu bildirdi.

14 Aralık

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hamas'ın siyasi büro şefi Halid Meşal ile telefonla görüştü. Meşal, Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak, Gazze'ye yaptığı ziyaret, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile yaptığı görüşme ve Filistin'de taraflar arasındaki uzlaşı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Görüşmede, Meşal'in, Türkiye'nin Gazze ile İsrail arasında ateşkesin sağlanması konusunda gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür ettiği ve Başbakan Erdoğan'ı Gazze'ye beklediklerini söylediği öğrenildi. Başbakan Erdoğan'ın da Türkiye'nin, Filistinliler arasındaki uzlaşının bir an önce sağlanması hususuna büyük önem verdiğini vurguladığı kaydedildi.

- Türkiye, 2013 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmayacak. TRT'den yapılan yazılı açıklamada, EBU'nun ''ayrıcalıklı'' üyeleri Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya'nın son yıllarda elde ettiği ''başarısız sonuçlar'' dolayısıyla geçen yıl yarışma için izleyici oylarının etkisinin yüzde 50'ye indirildiği, bu ülkelerin yarı final elemelerine katılmadan doğrudan finalde yarıştıkları belirtilerek, bunun haksızlık yarattığı ifade edildi.

15 Aralık

- Şile açıklarında 12 gün önce batan ''Volgo- Balt 199'' adlı yük gemisinin mürettebatından 7 kişi ile bir balıkçıyı arama çalışmalarında, bot personeli Mehmet Genç'in cesedine 14 Aralık'ta, balıkçı Mümin Akgün'ün cesedine ise 15 Aralık'ta ulaşıldı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Deniz Şube Müdürlüğü ve İstanbul Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü ekiplerinin katıldığı arama çalışmaları, gemi mürettebatından 7 kişi bulunana kadar devam edecek.

- İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyü, dünyada kendilerini ''Mavi Enerji Grubu'' olarak adlandıran grubun, 21 Aralık 2012'de sonlanan Maya takvimine göre kıyametin kopacağı ve bundan sadece Şirince ile Fransa'nın güneyindeki Bugarach köyünün etkilenmeyeceği iddiaları nedeniyle dünyanın ilgi odağı haline geldi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler