Arka koltuk ve otobüslere emniyet kemeri
Küresel Yol Güvenliği projesi kapsamında düzenlenen ankette arka koltuk ve otobüslerdi emniyet kemeri takma zorunluluğuna büyük destek çıktı.
Emniyet kemeri takmanın sürücüler ve ön koltuktaki yolcuların ölüm riskini yüzde 50’ye kadar, arka koltuktaki yolcuların ölüm riskini ise yüzde 70’e kadar azaltabildiğini belirten Sağlık Enstitüsü Derneği yol güvenliği proje direktörü Tanzer Gezer “Uygun çocuk koltuğunun kullanılması, kazalarda veya ani frenlerde çocukların yaralanma ihtimalini neredeyse yüzde 70 oranında azaltıyor” dedi.
Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da “Türkiye’de kanunların uygulanması ve daha güçlü hale getirilmesi gerekiyor. Toplumsal sağlık tehlikelerine karşı önlem politikaları oluşturmayı misyon edinmiş bir dernek olarak yapılan anketin vatandaşlarımızın yeni kanunu memnuniyetle karşılayacağına işarettir” diye ekledi.
Ankete göre, Türkiye’de halk, mevcut emniyet kemeri kanununun tüm araçları ve otobüsleri kapsayacak şekilde güçlendirilmesini istiyor ve emniyet kemeri ve çocuk koltuğu kullanmamanın cezasının arttırılmasını kuvvetle destekliyor.
Ankete katılanlar, Kapsamlı Yol Güvenliği Kanunlarının ve Bunların Uygulanmasının Yaralanmaları ve Ölümleri Azaltacağına İnanıyor
Mevcut kanun kapsamında, 1995 yılından önce üretilmiş araçlarda arka koltuklarda emniyet kemeri bulundurma zorunluluğu bulunmuyor. Ayrıca, 2009 yılından önce üretilmiş şehirlerarası otobüslerde de yolcular için emniyet kemeri bulundurma zorunluluğu bulunmuyor.
TÜRKİYE’DE HER YIL TRAFİK KAZALARINDA YAKLAŞIK 8.700 KİŞİ ÖLÜYOR, 200.000 KİŞİ İSE YARALANIYOR
Kazalar nedeniyle Türkiye’de her yıl yaklaşık, 8.700 kişi (200 çocuk) ölüyor, 200.000 (39.000 çocuk) kişi ise yaralanıyor. 28 Temmuz itibari ile Bayram süresi boyunca 6 günde meydana gelen kazalarda 109 kişi yaşamını yitirirken, 852 kişide yaralandı.
CEZALARIN ARTTIRILMASI KONUSUNDA KUVVETLİ DESTEK MEVCUT
Küresel Yol Güvenliği projesi kapsamında 29 Haziran–17 Temmuz 2014 tarihleri arasında, Türkiye’de, rastgele seçilmiş 800 yetişkin ile (+18 yaş) bir anket yapıldı. Gerçekleştirilen anketin verileri ülkenin demografik ve coğrafik profilini yansıtıyor. Yapılan anket çalışmasına göre Türkiye’nin büyük çoğunluğunun daha güçlü emniyet kemeri ve çocuk koltuğu kanunları ile daha yüksek cezaları desteklediğini gösteriyor.
Ankete katılanların yüzde 96’sının tüm araçlarda emniyet kemeri bulundurulmasını desteklediği (yüzde 89’u şiddetli bir şekilde destekliyor) görülüyor. yüzde 91’i ise tüm otobüslerde emniyet kemeri bulundurulma zorunluluğunu destekliyor (yüzde 82’si şiddetli bir şekilde destekliyor). Emniyet kemeri konusunda yasalardaki boşlukların ortadan kaldırılması için verilen destek her bölgede ve her yaş grubunda oldukça yüksek düzeyde.
Cezaların arttırılması konusunda da kuvvetli bir destek mevcut. Vatandaşların büyük çoğunluğu daha yüksek cezaları destekliyor. Ayrıca, cezaların daha yüksek olması durumunda emniyet kemerlerini daha çok takacaklarını ve çocuk koltuklarını daha çok kullanacaklarını belirtiyor.
ANKET SONUÇLARI:
• Emniyet kemerlerinin yollarda güvenliği sağlamada önemli olduğu biliniyor. yüzde 85’i emniyet kemeri takmamanın cezasının arttırılmasını destekliyor.
• Benzer şekilde, %78’i çocuk koltuğu kullanarak çocukların güvenliğini sağlamamanın cezasının arttırılmasını da destekliyor.
• Yüzde 66’sı, emniyet kemeri takmamanın cezasının 166TL’ye çıkartılması durumunda emniyet kemerlerini takacaklarını belirtiyor.
• Yüzde 69’u çocuk koltuğu kullanmanın cezasının 250TL’ye çıkartılması durumunda çocuk koltuğu kullanacaklarını belirtiyor.
(Not: Küresel Yol Güvenliği Projesi kapsamında ve Quirk Global Strategies’in danışmanlığında Türkiye’de, rastgele seçilmiş 800 yetişkin ile (+18) gerçekleştirdiği anketin verileri ülkenin demografik ve coğrafik profilini yansıtıyor. İstanbul’da bulunan KA Araştırma Hizmetleri Limited Şti. 29 Haziran–17 Temmuz 2014 tarihleri arasında bir saha çalışması yaptı. Bu çalışma kapsamında çift yapılı mobil/sabit hat örnekleri ile birlikte, CATI kullanılarak canlı Türkçe görüşmeler gerçekleştirildi. 800 anket katılımcısı için hata payı +/- yüzde 3,5 ve güvenilirlik seviyesi yüzde 95 olarak belirlendi. Hata payı alt gruplar için değişir ve daha yüksektir. Toplam rakamlar yuvarlatılmıştır ve bu nedenle yüzde 100’e eşit olmayabilir.)
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası