Arp ile kemanın büyülü dansı

Keman virtüözü Cihat Aşkın ile CSO Müdürü ve arp sanatçısı Çağatay Akyol, iki enstrüman üserine bestelenen parçaları yorumladı. Albümde Can Atilla'nın 'Sultanlar Aşkına' adlı çalışmasında yer alan ve Çağatay Akyol için özel olarak bestelenen 'Elegie' adlı yapıt da yer alıyor.

Arp ile kemanın büyülü dansı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.08.2009 - 07:51

Dünyanın en eski enstrümanlarından arp ile yaylı sazlar ailesinin temel taşı keman, iki usta sanatçının yorumuyla albümde buluştu. Türkiye'nin sayılı keman virtüözleri arasında yer alan Cihat Aşkın ile Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Müdürü ve tanınmış arp sanatçısı Çağatay Akyol'un, Kalan Müzik tarafından müzikseverlerle buluşturulan albümünde, arp ve keman üzerine bestelenmiş yapıtlar yer alıyor.

Albümde, Johann Sebastian Bach'ın ''Siciliano'' başlıklı, keman için yazılmış sonatının uyarlaması Aşkın ve Akyol tarafından yorumlanıyor. Gaetano Donizetti'nin sol minör ''Keman ve Arp İçin Sonat''ı, Charles Bochsa'nın ''Keman ve Arp İçin Sol Bemol Majör Noktürn''ü, Louis Spohr'un ''Keman ve Arp İçin No:1 Do Minör Sonat''ı ve Camille Saint-Saens'in ''Opus 124 Keman ve Arp İçin Fantezi'' adlı yapıtı seslendiriliyor.

'Sultanlar Aşkına'

Can Atilla'nın ''1453-Sultanlar Aşkına'' albümünde yer alan ve Çağatay Akyol için özel olarak bestelediği ''Elegie'' adlı yapıt da albümde dikkat çekiyor. Fatih Sultan Mehmet'in astronomi, fizik ve matematiğe önem vermesi, sanat ile ruh arasında paralellik olduğuna inanması ve özellikle İtalyan ressamları saraya çağırarak himayesi altına almasını işleyen parça, buradan yola çıkarak ressam Gentile Bellini'nin Venedik'ten Osmanlı Sarayı'na gelmesini ve Fatih'in portresini yapmasını anlatıyor. Diğer ismi ''Bellini Portreyi Yaparken'' olan yapıt, Cihat Aşkın ve Çağatay Akyol'un yorumuyla albümde müzikseverlerle buluşuyor.

'Genelde arp ve flüt buluşur, ama...'

Çağatay Akyol, Cihat Aşkın ile uzun yıllardır konserlerde bir araya geldiklerini, kendileri için Orhan Şallıel tarafından da bir beste yapıldığını söyledi. Birlikte uyum içinde çalışan iki sanatçı olarak zamanla kafalarında bir albüm çıkarma fikrinin oluştuğunu dile getiren Akyol, albümde arp ve keman için bestelenmiş eserlerin yer aldığını anımsattı.

Akyol, N. Charles Bochsa'nın imzasını taşıyan ''Keman ve Arp İçin Noktürn''ün çok ender bulunan yapıtlardan olduğunu ifade ederek, eserin kendi kütüphanesinde kitapları arasında tesadüfen karşılarına çıktığını dile getirdi. Çağatay Akyol, ''Charles Bochsa, aynı zamanda çok başarılı bir arp sanatçısıdır. Yapıtın yorumuna da nadir olarak rastlanmaktadır'' dedi.

Can Atilla'nın bestesi olan ''Elegie''nin ise ''1453-Sultanlar Aşkına'' adlı albümde ''Bellini Portreyi Yaparken'' adıyla yer aldığını belirten Akyol, eserin kendisi için özel olarak bestelendiğini hatırlattı.

Akyol, Atilla'nın yapıtta dinleyicinin Fatih Sultan Mehmet dönemine müzikal bir yolculuk yapmasını hedeflediğini belirterek, ''Can Atilla'nın bana ithafen bestelediği bu özel yapıtı da albüme kattık. CD'nin genel çerçevesi, klasik arp ve keman repertuvarından oluşuyor'' diye konuştu.

Arp ve kemanın ''birbirine çok yakışan'' iki enstrüman olduğunu vurgulayan Çağatay Akyol, ''Genelde arp ve flüt buluşur. İlk bu birliktelik akla gelir. Ama arp ve keman da, üzerine çok ciddi eserler yazılmış, birbiriyle uyumlu iki enstrümandır. Müzikseverler, arpın keman ile buluştuğu zaman çok farklı ve büyülü bir tını elde edildiğini bu albümde görecek'' dedi.

Akyol, daha önce de blok flüt ve arpla farklı yapıtları yorumladığı ''Lirik'' adlı bir albüm çalışması gerçekleştirdiğini ifade ederek, söz konusu çalışmada iki enstrümanı da kendisi yorumlayarak üst üste kaydını yaptığını, bu konuda bir ilke imza attığını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler