"Artık bu bütçeler faiz bütçesi değil"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin bütçesinde büyük yapısal değişimin olduğunu söyleyerek, ''Artık bu bütçeler faiz bütçesi değil. Bu bütçeler vatandaşa hizmet bütçesi, vatandaşa destek bütçesi'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.03.2012 - 15:50

Bakan Şimşek, AKP İl Başkanlığınca Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Ortak Akıl Çalıştayı''nda, Türkiye'nin büyük hedefleri olan bir ülke olduğunu söyledi.

Şimşek, ''Avrupa'nın 6. büyük ekonomisiyiz. İnşallah ilk 3'e girmeyi hedefliyoruz. Dünyada büyük bir yarış var. Bu yarışta başarılı olmak için istikrar gerekiyor, yapısal reformlar gerekiyor, en önemlisi beşeri sermayenin daha da yükseltilmesi gerekiyor'' dedi.

Türkiye'nin 9,5 yılda geçmişte olmadığı kadar bir hızla koştuğunu belirten Şimşek, milli gelirin 230 milyar dolardan yaklaşık 770 milyar dolara ulaştığını, hedeflerinin 2014'de 1 trilyon dolara yaklaşmak olduğunu söyledi.

Son 60 yılın en büyük küresel krizine rağmen Türkiye'de ortalama büyüme oranının yüzde 5,2 olduğunu hatırlatan Şimşek, şunları kaydetti:
''Küresel kriz olmasaydı büyüme oranımız yüzde 7 civarındaydı. Kişi başına milli gelir, nüfustaki artışa rağmen 2002'de 3.492 dolardı, şimdi 10 bin 400 dolar civarında... Hedefimiz bunu 12 bin dolara çıkartmak. Ben inanıyorum ki 2040-50'li yıllarda Türkiye 6 trilyon dolarlık bir ekonomi, kişi başına düşen gelir 60 bin dolar olacak ama bunun için yapmamız gereken çok şey var.''

Ülke ekonomilerinde istihdamın çok önemli bir değişken olduğunun altını çizen Şimşek, ''Refah seviyesini ölçmek açısından bu önemli. Çünkü işiniz varsa geliriniz vardır. Şimdi bu dönemin önemli özelliği şu; bir kriz dönemini yaşıyorsunuz ve Türkiye 3,4 milyon vatandaşına iş sağlıyor. Bu çok önemli. Aynı dönemde ABD'deki istihdam kaybı 5 milyonun üzerinde. Avrupa Birliği'ni oluşturan 27 ülkenin hepsi istihdam oluşturamadığı gibi 1,6 milyon istihdam kaybı yaşadığını görüyorsunuz. Onun için bu çok önemli bir gösterge...'' dedi.

''İşsizlik oranı son 10 yılın en düşük seviyesine indi''

Bakan Şimşek, Türkiye'nin bütçe açığını da düşürdüğünü, küresel krizde biraz arttığını ancak şimdi tekrar sıfıra doğru getirdiklerini belirtti. Zaman zaman borç konularında tartışma olduğunu anlatan Şimşek, ''Borca mutlak rakam olarak bakılmaz, milli gelire oran olarak bakılır. İç ve dış borcu milli gelire oranını yüzde 40'ın altına indirdik ve hedefimiz yüzde 32. Bu çok önemli. Borcu azalttıkça faiz yükü de azaltıyorsunuz. Artan kaynakları vatandaşımıza hizmet olarak götürüyoruz'' dedi.

Küresel krize rağmen bütçe açığının GSYİH'ya oranını yüzde 3,3'e indirdiklerini ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:
''Eskiden de bütçeler yapılıyor şimdi de yapılıyor. Bakın 2002'de bir bütçe yapmışız, o bütçenin yüzde 43 faiz. 1980'e gidiyorsunuz yüzde 10 civarında. Artık bu bütçeler faiz bütçesi değil. Bu bütçeler hizmet bütçesi, vatandaşa hizmet bütçesi, vatandaşa destek bütçesi. Bütçemizde hakikaten büyük bir yapısal değişim söz konusu.''

Genelde uluslararası gelişmeleri takip ettiğini ifade eden Bakan Şimşek, ''Az önce yemekteyken bir haber geldi. Yunanistan'ın rakamlarını açıkladılar. Yunanistan'da gençler arasında işsizlik oranı yüzde 51'i aştı. Genel işsizlik oranı yüzde 20'yi aştı. Bir çok ülkede işsizlik hızlı bir şekilde artıyor. Avro bölgesinde işsizlik yüzde 10,7'ye çıkmış. Türkiye bu yolculuğa başladığında, yani 2002'ye gittiğinizde işsizlik oranı yüzde 10,3. Nüfusun hızla artmasına rağmen Türkiye işsizlik oranını son 10 yılın en düşük seviyesine indirmiştir'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler