Aşırı şeker tüketimi kalp için zararlı
Gereksiz şeker alımına yol açan bu durumlar, kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kardiyoloji Bölümünden Doç. Dr. Rifat Eralp Ulusoy, basit şeker ve şeker yerine kullanılan diyet ürünlerin kalp ve damar hastalıklarını tetikleyici etkisi hakkında bilgi verdi.
Kahveyi çayı fazla şekerli içmek, gün içinde çok fazla tatlı tüketmek ve yerli yersiz abur cubur yeme alışkanlığı... Şeker vücudumuzun günlük işleyişi açısından yağlarla beraber yakıt görevi görmekte ve bu amaçla kullanılmaktadır. Ancak bu tüketimin aşırıya doğru gitmesi neticesinde pek çok sağlık problemi yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. Yakın zaman önce ABD’nin saygın dergilerinden “Hipertension”da yayınlanan “INTERMAP” çalışmasının sonuçları bizlere tuz tüketiminin yanı sıra; şeker tüketiminin de fazla olmasının kalp-damar sağlığı açısından ne kadar tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini bildirilmiştir.
Diyet ürün deyip geçmeyin
Araştırmalara göre Amerikan ve İngiliz vatandaşları arasında günlük diyet içecekler, diyet şeker kullanımı ve normal şeker tüketimi karşılaştırılmış ve her iki ülke vatandaşlarının kan basınçları araştırılmıştır. Amerikan vatandaşlarının İngilizlere göre daha fazla şekerli sodalı içecekler ve diyet içecekleri tükettiği saptanmış ve istatistiksel karşılaştırmada büyük ve küçük tansiyonun (sistolik ve diastolik kan basıncı) direkt olarak bu tüketim ile orantılı olduğu saptanmıştır. Ayrıca istatistiksel olarak incelendiğinde günlük kalori alımının, idrar sodyum ve potasyum atılımının, günlük alkol ve kolesterol ile yağ tüketimi ile şekerli bir içecek tüketiminin (355 ml/gün, bir teneke kutu şekerli içecek) büyük kan basıncını 1,6, küçük kan basıncını da 0,8 puan arttırdığı (istatistiksel olarak boy/kilo düzeltmesi ile bu değerler 1.1/0.4 olarak bulunmuştur) saptanmıştır. Bu deneklerin hepsinin beden-kütle indekslerinin daha yüksek olduğu ve günlük almaları gereken potasyum, magnezyum ve kalsiyumu alamadıkları da saptanmıştır. Diğer yandan diyet ürünleri tüketiminin ise kan basıncı ile ters ilişkili olarak bulunduğu bildirilmiştir.
Meyve sularına dikkat!
Amerikan Kalp Birliği meyve suyu tüketiminin cinsiyet, yaş ve günlük aktivite seviyeye bakılarak erkekler için günde ?150 kalori, kadınlar içinse ?100 kalori ile sınırlandırılması gerektiğini bildirmiştir. Ancak bu bildirime rağmen bu araştırmadaki ortalama rakam 400 kalori seviyesinde olup, bu insanların hepsinin beden-kitle indeksleri yüksek olarak bulunmuştur. Yüksek oranda tuz tüketen deneklerin aynı yüksek oranda şeker de tükettikleri ve bu vakaların kan basınçlarının daha yüksek olduğu bildirilmiştir.
Şekerli içecekler kan basıncını artırıyor
40–59 yaşları arasında toplam 2696 vakada yapılan bu araştırmaya göre; şekerli içeceklerin fazla tüketilmesi kan basıncını artırmaktadır. Aşırı tuz tüketen insanlarda ek olarak aşırı şekerli içecek tüketimi de artmakta ve bu da kan basıncını yükseltmektedir. Bu nedenle şekerli içecekler, şeker ve tuz tüketiminin sınırlandırılması kalp-damar sağlığının korunması açısından gereklidir denilebilir.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Colani’nin arabası
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu