'Askerlik tasarısı beklentinin gerisinde kaldı'

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın beklentinin çok gerisinde kaldığını belirterek, "Tasarı hayal kırıklıkları yaratmıştır" dedi.

Yayınlanma: 14.05.2012 - 09:53
Abone Ol google-news

CHP'nin Meclis Milli Savunma Komisyonu üyeleri Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ile Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, TBMM'de, Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı konusunda basın toplantısı düzenledi.
Tasarının Milli Savunma Komisyonu'nda görüşüleceğini kaydeden Toptaş, "Özellikle astsubaylar, uzman erbaşların ve sivil memurların beklentileri yükseltilmiş, bu tasarıyla da hayal kırıklıkları yaratılmıştır"
dedi.

Toptaş, şöyle konuştu:

"Astsubaylara,özlük haklarının iyileştirilmesi kapsamında 1.kademenin 4.derecesine kadar yükseltilmesi, göstergenin 1440'tan 1500'e çıkarılması maaşlarında sadece ayda 4 lira artışa tekabül etmektedir."

Hükümeti daha duyarlı olmaya çağıran Toptaş, askerlerin mağduriyetlerine dikkat çekerek şöyle dedi:

"Örneğin 20-21 1963 olayları nedeniyle Harp Okulundan binin üzerinde öğrenici atılmış ve sokağa terk edilmiştir.12 Mart 1971 muhtırası ile 600 civarında subay-astsubay askeri öğrenci, 12 Eylül 1980 de bine yakın subay-astsubay ve askeri öğrenci,1984 yılından itibaren de 2 bine yakın subay-astsubay ve askeri öğrenci ordudan uzaklaştırılmıştır.

Bunların sorunlarına çözüm olmak üzere 2011 yılı Mart yanında 6191 sayılı yasa ile TSK Personel Kanuna geçici 32 madde eklendi. Ancak bu düzenleme de çözüm olamadı. Zira; Milli Savunma Bakanlığına geçici 32 maddeden yararlanmak için baş vuran 4606 kişi 1542 kişinin başvuruları kabul edildi.3 binden fazla kişinin mağduriyeti halen sürmektedir.

12 Mart darbecilerinin işkenceden geçirdiği askerler sözde yargı denetimine açık kararnamelerle ilişiği kesilenler darbe dönemlerinde darbelerin emir komutasındaki mahkemeler eliyle mağdur edilmiş askerler 6191 sayılı yasa ile yapılan geçici 32 madde kapsamından yaralanamamıştır. Komisyona havale edilen Askerlik Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısındaki bu konuları da düzenleme içine alınması gerektiğini düşünüyoruz."

CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün de, "Ülkemizde azımsanmayacak sayıda askerlerle beraber görev yapan sivil memurları, bu memurların bence diğer memurlara göre dezavantajı bir askeri disiplin içerisinde çalışmalarına rağmen özlük haklarının bu şekilde olmaması. CHP'nin Milli Savunma Komisyonu üyeleri olarak askerle birlikte çalışan sivil memurların özlük hakları içinde gereken her türlü mücadeleyi vermek için hazırız. Bu tasarı komisyona geldiğinde gereken girişimlerde bulunacağız" dedi.

Bir basın mensubunun uzman çavuşlarının talepleri konusundaki sorusuna da Toptaş, "Biz gerek astsubaylar gerek uzman çavuşlar ve gerek sivil personel ile çok yoğun bir görüşme trafiği içinde olduk. Bu konuda verilmiş yasa teklifleri var. Bu konulara Milli Savunma Komisyonunda görüşülürken tekrar gündeme getireceğiz. Uzman çavuşların bugün açlık grevine başladıkları konusunda bir haber aldık. Umarım sorunların çözümü konusunda ciddi adımlar atılır ve bu sorun da çözülmüş olur. Bu arkadaşlarımız da açlık grevini devam ettirmek zorunda kalmazlar" yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler