Assange 'yalnız' değil

WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın, Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nden ayrılırsa tutuklanacak olması, büyükelçilikte ne kadar süre kalabileceği sorusunu akıllara getiriyor.

Yayınlanma: 28.08.2012 - 10:45
Abone Ol google-news

WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın siyasi sığınma talebini kabul eden Ekvador, İngiltere ile arasında diplomatik krize neden olan sorun çözülmezse WikiLeaks'in kurucusunu aylarca hatta yıllarca büyükelçilik binasında kalabileceğini bildiriyor. Ancak büyükelçiliğin önünde 24 saat nöbet tutan Londra polisinin, İngiliz vergi mükelleflerine maliyeti şimdiden tartışmaya yol açıyor.

Kurucusu olduğu WikiLeaks internet sitesinin yayımladığı ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait gizli belge ve diplomatik yazışmalarla tüm dünyanın dikkatini çeken Assange, başka bir ülkenin büyükelçiliğine sığınarak uzun süre burada kalan ilk kişi değil.

Bu yıl 76 yaşında hayatını kaybeden Çinli muhalif Fang Lizhi, ABD'nin Pekin Büyükelçiliği'ne 1989'da sığınmış ve burada bir yıl kalmıştı. Fang'ın liberal düşünceleri, 1986-87 yıllarında ülkesindeki öğrenci hareketlerine ilham kaynağı olmuş, aktivist olduğu gerekçesiyle 1987 yılında Komünist Parti'den ihrac edilmişti. Çin hükümetinin kendisi ve eşini "aranan kişiler" listesine eklemesi nedeniyle, ABD'nin Pekin Büyükelçiliği'ne sığınan Fang'ın, bu ülkeye siyasi sığınma talebi kabul edilmişti.

ABD ile Çin arasında bir yıl boyunca yürütülen müzakereler sonucu, Çin hükümeti Fang ve eşinin 1990 yılında büyükelçilikten ayrılmasına izin vermiş ve çift ülkeyi terketmişti. Macar kardinal Jozsef Mindszenty de, 1956 yılında ABD'nin Budapeşte Büyükelçiliği'ne sığınarak burada 15 yıl yaşadı. Komünizm karşıtı olan ve 1949 yılında hapis cezası alan Mindszenty, 1956 yılında serbest bırakıldıktan sonra ABD'nin Budapeşte Büyükelçiliği'ne sığındı.

Ancak Macaristan hükümeti kardinalin 1971 yılına kadar büyükelçilikten ayrılmasına izin vermedi. Mindszenty, 1975 yılında Avusturya'da sürgündeyken hayatını kaybetti. Etiyopyalı eski siyasetçi Birhanu Beyeh de, İtalya'nın Addis Ababa Büyükelçiliği'nde 1991 yılından bu yana yaşıyor.

Avustralyalı Assange ise, Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa'nın verdiği destekle bu ülkeye sığınmayı tercih etti. Yayımladığı gizli belgelerle ABD başta olmak üzere birçok ülkenin hükümetini kızdıran Assange'ın, Büyükelçilik'ten çıkmak için Batı ülkelerinin desteğini arkasına alması zor görünüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon