''Astımınızı kontrol edebilirsiniz''
Kronik bir solunum yolu hastalığı olan astımın, tedavi ile kontrol altına alınabildiği, ancak yakınmalara alışan astım hastalarının iyi olabileceklerini bilmedikleri ve hekime başvuruda geç kaldıkları için hastalıklarının ilerlediği bildirildi.
3 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla Türk Toraks Derneği Astım ve Alerji Çalışma Grubunun hazırladığı rapora göre, astımın, tüm dünyada 300 milyon, Türkiye'de ise 4 milyon kadar insanı etkilediği tahmin ediliyor.
Her yaşta ortaya çıkabilen bu hastalık, çocukluk döneminde daha sık görülüyor. Görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak giderek artabiliyor.
Hastalığın kronik ve değişken özelliği, astım hastalarının, yakınmalara alışmasına neden olabiliyor, bu nedenle de iyi olabileceklerini bilmeyen hastalar, hekime başvuruda geç kaldıkları için hastalıkları ilerliyor.
Oysa astım uygun tedavi ile kontrol altına alınabiliyor. Bu nedenle bu yıl Dünya Astım Günü'nde, tüm dünyada ve Türkiye'de geçen yıl da olduğu gibi ''Astımınızı kontrol edebilirsiniz'' ana temasının işlenmesine devam edilecek.
Astımlı bir hasta için kontrol altında tutulmak, gündüz astım yakınmalarının bulunmaması, gece astım nedeni ile uyanmama, hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması, nefes ölçümlerinin normal düzeyde tutulması ve günlük işlerin engellenmeden yapılabilmesi anlamını taşıyor.
Astımlı hastaların yalnızca yüzde 1.25'inde tam kontrol sağlanabiliyor
Rapora göre, dünyada ve Türkiye'de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gereken her türlü ilaç ve tedavi bulunuyor, ancak buna rağmen Türkiye'de astımlı hastaların yalnızca yüzde 1,25'inde bir yıl boyunca tam kontrol sağlanabiliyor.
Bu oran, Batı Avrupa'da yüzde 5,3 olarak gerçekleşiyor.
Astım hastalarının yüzde 90'ı gündüz yakınma yaşarken yüzde 60'ı gece uyanıyor.
Son bir yılda her 4 astım hastasından biri hastaneye yatarken, yarısı acil servislere başvuruda bulundu.
Bu sonuçlar önlenebilir sağlık harcamalarında ciddi artışlara neden oluyor.
Astımlıların yüzde 80'i günlük yaşamının bu hastalıktan etkilendiğini belirtirken, ancak yüzde 43 gibi yüksek bir oranı iyimser bir algılama sonucu, hastalığının kontrol altında olduğunu düşünüyor.
Astım için Küresel Girişim (GINA-www.ginasthma.org) ile iş birliği içinde sürdürülen Dünya Astım Günü aktiviteleri ve bu konudaki diğer çabalarla gelecek 5 yılda astıma bağlı hastanede yatışlarının yüzde 50 oranında azaltılmasına yönelik bir kampanya da başlatıldı.
Bu amaca ulaşmak için astım hastalığının önemi ve hastalığın kontrol kavramı konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor.
Erişkinlerde iş gücü, çocuklarda okul devamlılığında azalmaya neden olan bu hastalık için başta hastalar olmak üzere hasta yakınları, hastane personeli ve eczacıların bilgilendirmesi önem kazanıyor.
Türk Toraks Derneği son yıllarda bütün bu sayılan gruplar için Türkiye'nin birçok ilinde çok sayıda toplantı düzenledi ve her bir grup için ayrı eğitim kitapları ve slayt setleri hazırladı.
Bu yıl da Mayısın ilk salısı olan 3 Mayıs'ta Dünya Astım Günü'nde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de 30'u aşkın ilde etkinlikler ve bilgi paylaşımı yapılacak.
Bu toplantılar, özellikle hastalar ve yakınları ile tüm ilgililere açık bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı