"Atatürk'ün işaret ettiği hedefte kilit gençler"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin yükselmesinde Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyetlerin üzerine çıkma hedefinde gençlerin kilit rol oynayacağını bildirdi.

Yayınlanma: 18.05.2012 - 08:36
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajında 19 Mayıs'ın, milletin kaderini değiştiren, umut dolu bir başlangıcı simgeleyen dönüm noktalarından biri olduğunu bildirdi. 93 yıl önce Samsun'a ayak basan Atatürk'ün, milletin büyük sevgisine mazhar olduğunu, buradan Milli Mücadele'yi, dolayısıyla dünyadaki en önemli bağımsızlık savaşlarından birini başlattığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bu tarihi günün yıl dönümlerinin, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanması çok manidardır. 19 Mayıs Atatürk`ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı hepimize kutlu olsun" dedi. Cumhurbaşkanı Gül mesajına şöyle devam etti:

"Bu milli bayramda, şanlı tarihimizle ve ecdadımızın başarılarıyla bir kez daha kıvanç duyuyoruz. Böyle günler, bağımsızlık için ne bedeller ödediğimizi, nereden gelip nereye gittiğimizi, atalarımızın miras bıraktığı bu ülkeyi nerelere taşımamız gerektiğini düşünmemizi de sağlıyor. Hür ve müstakil yaşama kararlılığından taviz vermeyen milletimiz, kendisine dayatılan şartları asla kabul etmemiş, bunu Kurtuluş Savaşı'nda eşsiz mücadelesiyle bir kez daha ortaya koymuştur. Bu yönüyle 19 Mayıs, milli şahlanışın sembolü olmuştur. Samsun'da başlayan ve İzmir'de sona eren bağımsızlık savaşının ardından her ferdin özgür iradesiyle ülkenin geleceğinde söz sahibi olduğu, millet egemenliğini üstün kılan, çağdaş dünyanın değerlerini benimsemiş, demokrasinin gelişmesine imkan verecek modern ve bağımsız bir devlet kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu, dünya tarihi açısından 20. yüzyılın en önemli gelişmelerinden biridir."

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Cumhuriyet'in ilanının ardından çağını aşan bir vizyonla, her alanda büyük hamleler gerçekleştirdiğini belirterek, "Bu gelişmeyi, ülkemizin sahip olduğu niteliklere ve dünyada yaşanan değişimlere uyum sağlama yeteneğine borçlu olduğumuzu özellikle vurgulamak isterim. Ülkemizin bu gelişim dinamizmini hayatın her alanında sürdürmesinden büyük memnuniyet duyuyorum" dedi.

Bugün Türkiye'nin, gelişen demokrasisiyle, insan hak ve özgürlükleri alanında yaptığı reformlarla, istikrar içinde büyüyen ekonomisiyle, sorunlar karşısında üstlendiği aktif ve yapıcı rol ile dikkatleri çeken, uluslararası alanda ağırlığı ve etkisi giderek artan bir ülke konumunda olduğunu kaydeden Gül, Türkiye'nin bu konuma yükselmesinde en önemli faktörlerden birinin de köklü tarihinden süzülerek bugünlere gelen değerler olduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, "Dünya dengelerinin süratle değiştiği günümüzde artık hızlı hareket etmek bir zorunluluk haline gelmiştir. Gelişme yönünü ve hızını tahmin edemeyen toplumlar gerilerde kalmaktadır. Türkiye, tüm kurumları ve sağlam bir gelecek vizyonuyla yoluna devam etmektedir. Bütün bu gayretlerin nihai amacı, demokrasimizin standartlarını yükseltmek, halkımızın refahını artırmak, çocuk ve gençlerimize mutlu ve huzurlu yarınlar armağan etmektir" dedi.

Mesajında gençlere de seslenen Cumhurbaşkanı Gül, şöyle dedi:
"Sizden önceki nesiller inançla çalışarak sizlere büyük bir miras bırakmışlardır. Milletimizin umut kaynağı sizlerin, bunun anlam ve öneminin idraki içinde olduğunuzdan şüphe duymuyorum. Ülkemizin yükselmesinde, Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyetlerin üzerine çıkma hedefinde kilit rol oynayacaksınız. Bu nedenle sizlerin en iyi şekilde yetişmeniz, çağın gerekleri doğrultusunda nitelikli bir eğitim almanız devlet ve millet olarak en önemli amacımızdır. Bilginin; demokrasinin, insan haklarının, hukukun üstünlüğünün gelişmenin temel dinamiği haline geldiği günümüz dünyasında, ülkeler gibi, bireylerin de kendi içine kapanarak hedeflerini gerçekleştirmesi mümkün değildir. Bu nedenle dışa açık olmalı, dünyadaki değişimleri anlamak ve kendinizi çağın şartlarına hazırlamak için her zamankinden daha çok gayret göstermelisiniz."

Gençlere, "Gelecekte ülkemizde olduğu gibi, dünyanın başka ülkelerinde de önemli görevler üstlenebilir, gurur verici başarılar elde edebilirsiniz. Kendinizi böyle gelişmelere karşı en iyi şekilde hazırlamalısınız. İnsan haklarına, farklı düşüncelere, farklı kültürlere saygıyı, hoşgörüyü ve demokratik değerlere bağlılığı bir hayat tarzı haline getirmeniz de şüphesiz önemlidir" mesajı veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, mesajını şöyle bitirdi:
"Geçmişi çok iyi bilmeli, tarihten dersler çıkarmalı, fakat geçmişe takılmadan sürekli geleceğe bakmalısınız. Başarılı olmak size sağlanan imkanların yanında elbette ki, kendi gayretlerinize, yoğun bir şekilde çalışmanıza bağlıdır. Daima büyük düşünmeli, hedefleriniz doğrultusunda ilerlemekten vazgeçmemelisiniz. Sizler de, eminim ki, kendinizden sonraki nesillere daha gelişmiş, daha müreffeh bir ülke bırakmak için çalışacaksınız. Türkiye'yi daha büyük, daha güçlü yapma mücadelesinde hep en ön saflarda yer alacak, ülkeniz için, milletiniz için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacaksınız. Bu bayramın hatırlattığı unsurlardan biri de hiç şüphe yoktur ki, spordur. Sporun, hem beden hem kişilik hem de ruhsal gelişime yaptığı olumlu katkıyı unutmadan, hayatınızın içine yerleştirmelisiniz. Bizlere bu cennet vatanı bırakan Büyük Atatürk başta olmak üzere, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını rahmet, saygı ve şükranla anıyorum. Siz sevgili gençlerimizin ve tüm milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum."

 

"Samsun'da yakılan meşaleyi ilelebet payidar kılacak olan neferler gençlerimizdir"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, gençlere değer veren ve onları en iyi şekilde yarınlara hazırlayan toplumların geleceğe güvenle bakabileceğini ifade etti.
Günay, mesajda, Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlık ve özgürlük ateşinin yakıldığı 19 Mayıs 1919'da Türk ulusunun özgür yaşama kararlılığını tüm dünyaya ilan ettiğini belirtti.
Son derece güç şartlar içerisinde kurulan Cumhuriyet'i Türk gençliğine emanet eden Mustafa Kemal Atatürk'ün onlara sevgisini ve sarsılmaz güvenini gösterdiğini ifade eden Günay, mesajında şunları kaydetti:
''Toplumların geleceği olan gençlere değer veren ve onları en iyi şekilde yarınlara hazırlayan toplumlar geleceğe güvenle bakabilir. Nitekim Samsun'da yakılan bu meşaleyi ilelebet payidar kılacak olan neferler gençlerimizdir. Onların cumhuriyetimizi çağdaş uygarlıklar seviyesine ulaştırmak noktasındaki sorumluluklarını yerine getirerek, ülkemize yeni ufuklar açacağına olan inancım tamdır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon