Ateşkes'in 2. gününde çatışma
Suriye'de dünkü ateşkes ilanından bu yana ilk kez ordu ve isyancıların çatıştığı öne sürüldü. Fransa ve BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye'de insani koridorlar açılması çağrısında bulundu.
AFP'ye konuşan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü yetkilisi Rami Abdel Rahman, "Rejime bağlı birlikler ile saf değiştiren askerler Türkiye sınırındaki Harabjoz köyünde ağır silahlarla çatıştı" dedi.
Yerel Koordinasyon Komiteleri isimli muhalif gruptan yapılan açıklamada ise Suriye ordusunun, Harabjoz köyünü tanklarla kuşattığı iddia edildi.
Anadolu Ajansı'nın görgü tanıklarının ifadesine dayanarak verdiği haberde, Türkiye tarafından görülebilen bölgede Suriye ordusuna ait dört tankın bulunduğu belirtilirken, bir saat aralıklarla duyulan silah seslerinin kısa süre sonra kesildiği bildirildi.
Suriye İnsan Haklarını İzleme Örgütü de bugün Cuma namazı çıkışı düzenlenen sivil gösterilerde Hama'da 2, İdlib'te 2, Haseke'de 1, Şam kırsalında 1, Dera'da 1 kişi olmak üzere 7 kişinin öldürüldüğünü iddia etti.
Suriye Genel Devrim Konseyi ise Humus'un Karabis mahallesi tank topları ve silahlarla vurulduğunu, sınırda 14 askerin tüm silahlarıyla Suriye ordusundan ayrılarak Ürdün'e geçtiğini kaydetti. Konsey, Dera'nın Cize bölgesinde en az 15 kişiyi tutukladığını öne sürdü.
Fransa ve Annan'dan kritik çağrı
Fransa ve BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan da, Suriye'de insani koridorlar açılması çağrısında bulundu.
Annan'ın Sözcüsü Ahmed Fevzi yaptığı açıklamada, Annan'ın Suriye'de insani yardım koridorları açılması çağrısı yaptığını belirterek, BM Güvenlik Konseyi'nin bugünkü oturumunda "nispeten uyulan" ateşkesi denetlemek amacıyla 10 ya da 12 kişilik bir gözlemci heyetinin gönderilmesine ilişkin kararı oylayacağını söyledi.
Annan'ın sözcüsü: Öncü BM gözlemci heyeti Suriye'ye gitmeye hazır
BM ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi, bir öncü BM gözlemci heyetinin Suriye'ye gitmeye hazır olduğunu belirtti.
Fevzi, Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "öncü heyetinin uçaklara binmeye ve en kısa sürede Suriye'ye ulaşmaya hazır olduğunu" söyledi.
Ahmed Fevzi, öncü heyetin, BM Güvenlik Konseyi'nin bugün yapacağı toplantıda, Suriye'ye gitmesi öngörülen 250 kişilik gözlemci heyetine onay vermesi halinde misyon için hazırlık yapacağını ifade etti.
Sözcü, BM heyetinin misyonunun "ateşkesin, geçerli olması ve gerçekten düşmanlığa son vermeye dönüşmesi halinde" barışı korumak olduğunu kaydetti. Fevzi, BM Güvenlik Konseyi'nin yanı sıra Suriye'nin de BM misyonunu onaylaması gerektiğini ifade etti.
Sınırda eylem
Halka gösteri için çağrı yapan muhalifler ise Cuma namazından sonra yapılmaya başlanan eylemlerin Devlet Başkanı Beşşar Esad için bir test niteliği taşıdığını vurguladı.
Yayladağı'nda protesto
Suriye yönetimine askeri operasyonların sona ermesi için tanınan sürenin dolmasına rağmen Türkiye-Suriye sınırında yaşanan çatışma seslerinin duyulması, Yayladağı ilçesindeki çadırkentte kalan Suriyeliler tarafından protesto edildi.
Türk Kızılayı tarafından Yayladağı ilçesinde oluşturulan çadırkentte kalan Suriyeliler, Cuma namazı sonrası çadırkent önünde bir araya gelerek, Beşşar Esed yönetiminin ateşkese uymadığı gerekçesiyle protesto gösterisinde bulundu.
Esed aleyhine slogan atan kalabalık, ellerinde taşıdıkları Arapça pankart ve dövizlerle de ülkelerindeki operasyonları kınadı.
Yaklaşık bir saat süren protesto gösterisinin ardından grup olaysız dağıldı.
İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği