Atina ile pazarlık açılıyor
Atina’nın konuğu AP Başkanı Schulz’a göre korkular yersiz: Çipras Avrupa ile ortak zemin arıyor.
Yunanistan’ da Aleksis Çipras başkanlığındaki Radikal Sol Koalisyon (SYRİ- ZA) hükümeti işe AB’ye ekonomi ve dış politikada meydan okuyarak başladı. Yunan hükümeti ilk icraat olarak kurtarma paketinin unsuru özelleştirmeleri tersine çevirip AB’nin Rusya’ya yeni yaptırım kararına zıt çıkışlar yaparken, dün ilk AB heyetini eleştiri okları ve yeni bir pazarlığın işareti olan mesajlar eşliğinde ağırladı.
Çipras ilk kabine toplantısında “Pan Avrupa Yeni Düzeni” mefhumu ortaya atıp, “Önceliğimiz ortaklarımızla borç anlaşmasını müzakere edip adil, işler ve faydalı çözüme varmak” demişti. İlk iş kurtarma paketi anlaşması hilafına elektrik tedarikçisi PPC ve petrol rafinerisi HELPE ile Pire Limanı’nın özelleştirmesinin durdurulması, 600 temizlik işçisinin işlerine iadesi ve asgari ücreti 589’dan 751 Avro’ya çıkarma kararı geldi. AB’nin Rusya’ya yeni yaptırımlarınada itiraz bayrağı açıldı.
Dış politika fırçası
AB’nin itirazlarını ise dün Çipras’a konuk olan Avrupa Parlamentosu’nun Sosyal Demokrat üyesi olan Başkanı Martin Schulz iletti. Öncesinde “Yunanistan’ın Avro’dan çıkarılması kimsenin çıkarına değil” diyen Schulz, “Yine de Başbakan Çipras’ın başarının ülke içi ve dışında tavizlerle mümkün olduğunu anlaması gerek” diye ekledi. Schulz, Avrupa’da Yunanistan’ın borçlarını yeniden yazacak bir çoğunluk olmadığını söylerken “Çipras’ı vergilerini ödememek için paralarını yurtdışına yatıran milyarderlere
başvurması için cesaretlendireceğim. Bu hızla yapılabilir ve vergi kaçağıyla savaşıma yardım ederek borçların yeniden yazımı kolaylaştırılır” diye ekledi. AP Başkanı, Yunan lideri dış politikada ise “Bay Çipras gibi bir yandan Avrupa’dan kendi ülkenizle dayanışma sergilemesini isteyip sonra da ilk resmi adımda ortak Avrupa pozisyonlarından ayrılamazsınız” diyerek uyardı.
Schulz, Çipras ile görüşme sonrasında Yunanistan’ın Avrupalı ortaklarıyla “ortak zemin” aradığını söyleyip, “Avrupa’da Çipras’ın kendi yolunu izleyeceğine dair belli korkular var. Fakat bugün meselenin bu olmadığını anladım” dedi.
Dün Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’den “Seçime saygılıyız ama Atina da Avrupa’nın kalanına saygı göstermeli. Borçların iptali söz konusu değil”; Alman Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel’den “yükümlülükler yerine gelmeli” çıkışı geldi. Fransa’dan ise farklı ses yükseldi. Maliye Bakanı Michel Sapin, “Borçların iptali sapma olur, yeniden müzakere masada. Tartışabileceğimiz teknik seçenekler var” dedi. Sapin, bunları reform vaatlerine bağladı.
Dün yeni Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias Brüksel’de Rusya’ya yaptırım toplantısında yerini alırken, olası veto kaygıları da belirdi. Kotzias, “Ukrayna’da barış ve istikrarı tesis ve AB ile Rusya arasında çatlağı onarmak istiyoruz” dese de diplomatik kaynaklar yeni yaptırımlara Atina’nın onay vermediğini aktardı.
Mitolojiden benzetme
Atina’nın yüzde 67’si Çinli COSCO şirketine verilmesi beklenen Pire limanı özelleştirmesini durdurması Çin’de de yankılandı. Çin medyası Çipras’ı Yunan mitolojisinde Güneş tanrısı Helios’un ikazlarına rağmen güneş arabasını kullanırken dünyanın neredeyse yok olmasına yol açacak oğlu Phaeton’a benzetti.
ABD Başkanı Barack Obama da çarşamba akşamı Çipras’ı telefonla arayarak kutlarken Beyaz Saray, yeni hükümetle yakın çalışma arzularını dile getirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev