Atina yakınındaki yangın kontrol altında

Atina yakınlarındaki yangının kontrol altına alındığı açıklanırken Yunan basını "Yangının faturası ağır, hükümet etkili bir şekilde harekete geçemedi" diye eleştiride bulundu.

Yayınlanma: 25.08.2009 - 08:52
Abone Ol google-news

Yunanistan'ın başkenti Atina'nın 40 kilometre kuzeydoğusundaki Marathonas bölgesinde geçen cuma gecesi başlayan ve 50 kilometre genişliğinde bir bölgeyi kül eden yangının kontrol altına alındığı açıklandı.

İtfaiye ekiplerinin artık aktif yangın bulunmadığını belirttikleri bölgede, sert rüzgar nedeniyle yeniden alevlenmeler olmaması için soğutma ve kontrol çalışmalarının sürdüğü bildirildi.
Bu arada yer yer Atina'nın dış mahallelerine kadar dayanan yangının faturasının ağır olduğunu yazan Yunan basını, hükümeti, etkili bir şekilde harekete geçememekle suçladı.

Gazeteler, Atika ve diğer bölgelerdeki yangının yaklaşık 295 bin dönüm yeşil alan ve 150 evin yanmasına neden olduğunu ve geçmiş büyük yangınlarda yapılan yanlışların tekrarlandığını kaydetti. Yunan basını, yangın söndürme personeli ve ekipmanına yeterli yatırım yapılmadığı eleştirisini de getirdi.

"Başkent ciğersiz kaldı" başlığını kullanan Katimerini gazetesi, Atika ve Viotia bölgeleriyle Eğriboz (Evia) adalarını kavuran yangının 4 günde 295 bin dönüm yeşil alanı yok ettiğini yazdı. Atika bölgesindeki yangının son 30 yılın en büyük felaketi olduğunu belirten Katimerini, 2007 yılında Mora yarımadasında çıkan büyük yangında yapılan yanlışların tekrarlandığı ve devlet mekanizmasının yine sonuç alıcı bir çalışma sergileyemediği yorumunu yaptı. Katimerini, hükümete kent planlamasına ilişkin yasal düzenlemeleri gözden geçirmesi ve yapılaşmayı daha sıkı kurallara bağlaması çağrısında da bulundu.

Atika bölgesinin, ilgili makamların "ihmali hatta aptallığı" yüzünden yandığını öne süren To Vima gazetesi, cuma gecesi başlayan yangında itfaiyenin olay yerine gitmesine rağmen yanlış değerlendirme sonucu yangının ertesi sabah Pendeli dağına yayılmasına yol açtığı değerlendirmesinde bulundu. Ormanların korunması için çok sayıda yasa bulunduğunu ama hiçbir zaman uygulanmadıklarını da belirten To Vima, bu nedenle ormanların arsa haline geldiklerini yazdı. To Vima, yangının, Atina kent planına yeni bölgelerin dahil edilerek büyütülmesi baskısıyla bağlantılı olabileceğini de öne sürdü.

Apoyevmatini gazetesi, "Hasar tespit çalışmaları bugünden itibaren başlıyor" başlıklı haberinde, Çevre Bakanlığının bugün zarar tespit çalışmalarına başlayacağını ve evleri ile işyerleri zarar görenlere derhal tazminat ödeneceğini belirtti. Apoyevmatini, öğleden sonra Başbakan Kostas Karamanlis başkanlığında toplanacak Bakanlar Kurulu'nun yangının neden olduğu hasarı ve alınacak önlemleri değerlendireceğini kaydetti.

Yangınla mücadelede hükümetin başarısız olduğu yorumunu yapan Ethnos gazetesi ise "Hükümetin sorumluluklarını üstlenmediğini ve ucuz mazeretlerin arkasına gizlendiğini" yazdı. Yunanistan'ın korkunç bir çevre felaketi ile karşı karşıya olduğunu belirten Ethnos başka bir haberinde de Rusya'nın yollamak istediği 2 yangın söndürme uçağının, yetkililerin, mürettebatın İngilizce bilip bilmediği gibi soruları yüzünden gelmediğini iddia etti.

Son yangınla Atika bölgesinin iklim değişikliğine uğrayacağını yazan Ta Nea gazetesi, bilim adamlarından aldığı görüşlere dayanarak, orman alanlarının yok olması sonucu, gündüzlerin daha sıcak, gecelerin ise daha soğuk olacağını ve genel olarak bölgede yaşam koşullarının zorlaşacağını ifade etti. Hükümeti kendi "yeteneksizliğini" kabul etmemek ve sorumluluk üstlenmemekle de suçlayan Ta Nea, sert rüzgarlar ve çam ormanlarının yangının hızla yayılmasına mazeret olarak gösterildiğini kaydetti. Ta Nea, 2004 yılında ilan edilen yangın söndürme uçağı alımı ihalesinin halen sonuçlandırılamadığını ve Başbakan Karamanlis'in yeni itfaiyeci kadrolarının istihdam edileceği sözlerinin kağıt üzerinde kaldığını belirtti.

"Katil devlet" başlığını kullanan Elefterotipiya gazetesi ise 1998-2008 yılları arasında silahlanmaya 96 milyar 600 milyon avro harcanırken, yangın söndürme ekipmanı için harcanan paranın yalnızca 300 milyon avro olduğunu kaydetti. Atika'da son 4 günde 2 milyon ağacın ve 150 evin yandığını, Viotia bölgesinde ise 60 bin dönüm orman alanının kül olduğunu yazan Elefterotipiya, yaklaşık 3 bin itfaiyeci kadrosunun boş olduğunu, yangın uyarı ve önleme mekanizmasının ise olmadığını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler