ATV-Sabah grubundaki grev
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Turkuvaz grubunda alınan grev kararının, ''resmi ara bulucu aşamasında da uyuşmazlık giderilemeyince, bütün diğer prosedürler yasanın öngördüğü süre ve şekil şartlarına uygun olarak tamamlanarak alındığını'' bildirdi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan (TGS), yapılan yazılı açıklamada, sendikanın Merkez ATV Televizyon Prodüksiyon AŞ iş yerlerinde toplu iş sözleşmesi yapabilmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yetki başvurusu yaptığı zaman bu şirketin 3 iş yeri bulunduğu ifade edilerek, aynı gruba bağlı Merkez Gazete Basım Yayımcılık Sanayi ve Ticaret AŞ iş yerleri için yetki başvurusu yapıldığı tarihte ise bu şirkete bağlı 8 iş yerinin var olduğu kaydedildi.
Açıklamada, bakanlığın, birbirinden ayrı iki şirket için ayrı ayrı incelemeler yaparak, her iki şirkette TGS'nin yasal çoğunluğu sağladığını saptadığı belirtilerek, ''Gerekli yasal prosedür tamamlandığında, 15 Mayıs 2008 tarihinde Merkez ATV Televizyon Prodüksiyon AŞ iş yerleri için, 21 Ocak 2009 tarihinde ise Merkez Gazete Basım Yayımcılık Sanayi ve Ticaret AŞ iş yerleri için yetki belgelerini vermiştir. Her iki şirkete bağlı olan iş yerlerinin tümü Turkuvaz Radyo Televizyon Haberleşme ve Yayıncılık AŞ tarafından satın alınarak devralınmıştır'' denildi.
Merkez ATV Televizyon Prodüksiyon AŞ'yi satın alarak devralmış olan Turkuvaz Radyo Televizyon Haberleşme ve Yayıncılık AŞ'ye toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlama çağrısı yapıldığında Turkuvaz işvereninin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan görüş istediği kaydedilen açıklamada, bakanlıktan şirkete gönderilen yanıtta, Yargıtay kararlarına işaret edilerek, ''Bir iş yerinin devredilmesi durumunda, devreden işveren zamanında alınmış olan yetkinin, devralan işvereni de bağlayacağı, yeni işverenin eski işverenin yerine kaim olmak üzere çağrı yapan sendika ile muhatap olması gerektiği''nin yer aldığı ifade edildi.
Yargı kararları
Açıklamada, bununla yetinmeyen Turkuvaz işvereninin konuyu yargıya taşıdığı ve mahkemenin, sendika ve bakanlığın görüşü doğrultusundaki kararının Yargıtay tarafından da onandığı bildirildi.
Turkuvaz işvereninin, bu konuda açtığı itiraz davasında mahkemeye sunduğu dilekçede, devraldığı şirketlerin isimlerini, devralan şirketin (Turkuvaz) isim ve adresi ile her bir iş yeri için alınmış SGK iş yeri numaralarını içeren bir belge sunduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
''Böylece Merkez ATV Televizyon Prodüksiyon A.Ş. iş yerleri ile Merkez Gazete Basım Yayımcılık Sanayi ve Ticaret AŞ iş yerlerini; Turkuvaz Radyo Televizyon Haberleşme ve Yayıncılık AŞ bünyesinde tek bir şirkette topladığını beyan etmiştir. Bununla ilgili belgeler, İstanbul 6. İş Mahkemesinin 2008/372 esas sayılı dava dosyasında mevcuttur. Turkuvaz işvereni ile sendikamız arasında 26 Haziran 2008 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri çerçevesinde 5 oturum yapılmış, TGS teklifinin, üzerinde anlaşılan 22 maddesiyle ilgili olarak imzalanan tutanaklarda, görüşmelerin 'Turkuvaz Radyo Televizyon Haberleşme ve Yayıncılık AŞ iş yerlerine ilişkin' olduğu kayıt altına alınmıştır. Bu tutanakların imzalı birer örneği hem sendikamızda, hem de Turkuvaz İşvereninde mevcuttur.''
İstifa baskısı iddiası
''Turkuvaz işvereninin, 21 Ağustos 2008 tarihinden itibaren görüşmeleri keserek toplantılara katılmadığı, bunun yerine sendika üyeleri üzerindeki baskılarını artırıp istifaya zorladığı'' öne sürülen açıklamada, ''işveren temsilcileri tarafından doldurulmuş olan üyelikten istifa bildirimlerinde, gerek ATV, gerek Sabah gazetesi, gerekse dergilerde çalışanların iş yeri unvanının 'Turkuvaz Radyo Televizyon Haberleşme ve Yayıncılık AŞ' olarak belirtildiği'' kaydedildi.
''Merkez ATV ve Merkez Gazete Basım şirketlerinin adları devir işleminden sonra kullanılmadığı'' belirtilen açıklamada, ''sendikadan istifa formunda Turkuvaz şirketinde oldukları kabul edilen ATV, Sabah gazete ve dergi çalışanlarının, toplu iş sözleşmesi ve grev kapsamı dışında sayılmasının hukuken mümkün olmadığı'' savunuldu.
Açıklamada, grev aşamasının 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu hükümleri uyarınca 60 günlük süre içerisinde taraflar arasında TGS teklifinin tüm maddeleri üzerinde anlaşma sağlanamadığı için ''Uyuşmazlığa'' gidildiği, daha sonraki süreçte ise grev kararı alındığı belirtildi. Açıklamada, ilgili düzenlemeler kapsamında, grevin yetki başvurusunda bulunulan iş yerleri ile sınırlı olduğu ifade edilerek, ''Şu aşamada Turkuvaz şirketinin İstanbul'daki iki (Balmumcu ve Sefaköy), Ankara'daki bir iş yerinde'' grevin uygulamaya konulduğu belirtildi.
Kapsam dışı personel belirlenmesi
Açıklamada, grev kararı alındıktan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı bölge müdürlüklerince gönderilen iş müfettişlerinin, iş yerlerine gelerek işveren temsilcileriyle görüştüğü ve kanun gereğince greve katılamayacak ''kapsam dışı personel'' listelerinin belirlendiği bildirildi.
Turkuvaz Radyo Televizyon Haberleşme ve Yayıncılık AŞ'nin üç iş yerinde 13 Şubatta grev uygulaması başlatıldığı ve bunun üç iş yerinde çalışan tüm işçileri kapsadığı ifade edilen açıklamada, ''Artık Merkez ATV Televizyon Prodüksiyon AŞ diye bir şirket olmayıp, onu satın alarak devralan Turkuvaz Radyo Televizyon Haberleşme ve Yayıncılık AŞ vardır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Çalışma Müdürlüklerinde ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nda, kamuoyunda ATV, Sabah, Takvim, Pasfotomaç, Aktüel, Sinema ve benzeri isimlerle bilinen yayınlar için tescil edilmiş ve numara verilmiş olan şirket, Turkuvaz Radyo Televizyon Haberleşme ve Yayıncılık AŞ'dir. Greve çıkacak ve grev dışı kalacak personel belirlenirken, yayın organlarının kamuoyunda bilinen isimlerine değil, bağlı oldukları şirket ve iş yerlerine bakılır. Bunun dayanağı da bakanlık ve SGK kayıtlarıdır'' görüşüne yer verildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Bakanlıktan aldığımız 21 Ocak 2009 tarihli yetki belgesine dayanarak, Merkez Gazete Basım Yayımcılık Sanayi ve Ticaret AŞ'yi satın alarak devralmış olan Turkuvaz Radyo Televizyon Haberleşme ve Yayıncılık AŞ'nin toplu iş sözleşmesi görüşmelerine çağrılması, eğer taraflar arasında bir anlaşma olanağı bulunamaz ise Ankara ve İstanbul dışındaki illerde bulunan iş yerlerinde de grev uygulaması başlatılabilmesinin yasal prosedürlerinin tamamlanmasıyla ilgilidir.
Elbette, anlaşma sağlandığı takdirde, bir şirkette tek bir toplu iş sözleşmesi imzalanacak ve diğer tüm uyuşmazlık ve grev kararları yine sendika tarafından kaldırılacaktır. Turkuvaz Radyo Televizyon Haberleşme ve Yayıncılık AŞ'ye ait üç iş yerinde ve bu iş yerlerinde çalışan tüm işçileri kapsayacak düzeydeki grev tamamen yasalara uygun yasal bir grev olduğu gibi, 21 Ocak 2009 tarihli yetki belgesine dayanılarak yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerine çağrı da tamamen yasalara uygundur.''
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!