Avrupa aile hekimliği kongresi
İstanbul'da yaklaşık 40 ülkeden 4 binin üzerinde hekimin katılımıyla 4-7 Eylül tarihleri arasında ''Avrupa Aile Hekimliği Kongresi'' yapılacak. Kongrenin bilimsel komite başkanı Prof. Dr. Ersoy " 2010 yılında tüm Türkiye'de aile hekimliği modeli hayata geçecek." dedi.
İstanbul'da yaklaşık 40 ülkeden 4 binin üzerinde hekimin katılımıyla 4-7 Eylül tarihleri arasında ''Avrupa Aile Hekimliği Kongresi'' yapılacak.
Avrupa Aile Hekimliği Kongresi Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Füsun Ersoy, kongrenin bu alanda ''Dünyanın ikinci büyük kongresi'' özelliğini taşıdığını söyledi.
Aile hekimliğinin hastane kuyruklarının son bulması ve hastaların sıkıntı çekmeden dertlerine çare bulmaları için önemli olduğuna dikkati çeken Ersoy, kongrenin hedefinin ''Türkiye'de aile hekimliği uygulamalarının evrensel tanım ve temel ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak, bu uygulamalarda görev alan hekimlerin günlük pratiklerde karşılaştıkları klinik problemlere güncel bilimsel yaklaşımlar bulmak ve birinci basamak bakış açısıyla aktarılacak çalıştay, panel, sempozyum ve diğer oturumların pekiştirilmesini sağlamak'' olduğunu kaydetti.
Ersoy, aile hekimliği uygulamasının her ülkede farklılık gösterdiğini, aile hekimliğinin bir sistem değil, tıp disiplini ve uzmanlık dalı olduğunu vurguladı.
Aile hekimliğinin amacı
Kongrenin temasının ''Mesafeleri Aşmak'' olduğunu anlatan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu kongrede zengin ve kapsamlı bir bilimsel program ile üniversiteler ve hastanelerden birinci basamağa kadar farklı ortamlardan aile hekimlerini bir araya getirerek, aile hekimliğinin temel prensiplerini ve en son gelişmeleri gözden geçirmeyi, birikim ve deneyimlerimizi paylaşmayı amaçlamaktayız. Aile hekimi uygulaması ile hedef, insanı bir bütün olarak ele alarak her bireye özgü bakım vermek, ilk tıbbi temas noktası ve sevk zincirinin ilk halkası olmak, sağlık kaynaklarının maliyetinin etkin kullanımını sağlamak ve aile ile toplum yönelimli hizmet vermektir.''
Prof. Dr. Ersoy, Türkiye'de aile hekimliği uygulamasının 2005 yılında Düzce'de başladığını anımsatarak, Türkiye'nin aile hekimliğine geçiş sürecinde sıkıntılar yaşandığını, ancak bunların normal olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Füsun Ersoy, aile hekimliğinin uygulandığı Adana, Adıyaman, Amasya, Bartın, Bayburt, Bolu, Çorum, Denizli, Düzce, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Gümüşhane, Isparta, İzmir, Karabük, Karaman, Manisa, Osmaniye, Samsun ve Sinop'ta yaşayan vatandaşların, aile hekimlerinin kim olduğunu öğrenmeleri için yaşadıkları mahallenin muhtarına başvurmaları gerektiğini anlatarak, vatandaşların 6 ay sonra aile hekimlerini değiştirme haklarının bulunduğunu anımsattı.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Ölü ve yaralılar var!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!