'Avrupa için Türkiye artık fazla uzak bir köprü'

New York Times tarafından yayımlanan bir yorumda "iddialı" bir dış politika sürdüren Türkiye'nin AB'den uzaklaşmasının, üyelik adaylığı meselesini kolayca çözemeyecek Birliğe nefes aldırdığı savunulurken, "AB'deki destekçileri için bu Türkiye, artık medeniyetler çatışması ötesinde bir dünyaya idealize edilmiş bir köprü gibi görülemez" görüşü öne sürüldü.

'Avrupa için Türkiye artık fazla uzak bir köprü'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.10.2011 - 09:20

New York Times gazetesi ve Avrupa baskısı International Herald Tribune tarafından "Avrupa İçin Türkiye, Fazla Uzak bir Köprü" başlığıyla yayınlanan yorumda son altı ayda Türkiye'nin artan biçimde kendisini Ortadoğu'da bir "bölgesel güç" olarak gösterdiğini, gemileri Rumlara meydan okumaya gönderdiğini, Mısırla bir "eksen"den söz ettiğini ve AB'ye öngörüldüğü gibi Rumların dönem başkanlığını üstlenmelerine izin vermesi halinde "gerçek bir kriz uyarısı" yaptığı kaydedildi.

"Avrupa'daki destekçileri için bu Türkiye, artık medeniyetler çatışması ötesinde bir dünyaya idealize edilmiş bir köprü gibi görülemez" denilen yorumda, diğer yandan da zayıflamış bir Avrupa'yı gören Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ülkesinin uluslararası alanda tüm AB'den daha fazla etkin olduğunda ısrar ettiğine dikkat çekildi.
 

'Türkiye'nin Avrupa'ya entegrasyon hedefine kapı kapatılıyor'

John Vinocur imzalı yorumda "Çok kısa vadede Türkiye'nin yeni tutumu, Avrupa'ya, kolayca çözemeyeceği bir mesele için saygın bir mazeret verip nefes aldırıyor. Ancak bu süreçte Türkiye'yi Avrupa'nın liderliğindeki bir jeopolitik ve ekonomik düzene entegre etme hedefine kapı kapatılıyor" uyarısında bulundu.
 

'Türkiye masadan kalktı diye seviniyorlar'

Yorumda bu çerçevede ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdiği Brüksel'deki bir yetkilinin "Avrupa'nın çoğu, bu anı olumlu karşılıyor, 'Harika, Türkiye meselesi masadan kalktı' düşüncesiyle. Bizler ise, Türkiye'nin buna değer olduğunu, uzaklaşması halinde gerçek bir risk olacaklarını düşünüyoruz" sözleri yansıtıldı.

Buna karşın John Vinocur, AB'nin hem Türkiye üyeliği ile hem de kendi borç, açık ve adeta sıfır büyüme sorunlarıyla aynı anda baş edemeyeceğini belirttiği yorumda konuştuğu, diğer bir "çekirdek AB ülkesi"nin bakanının da Türkiye'nin yeni iddialı tutumunu "strateji değil, taktik" olarak nitelediğini yazdı.
 

'Türkiye'nin politikası için araçları yok'

Yorumda Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja'nın da aynı yöne işaret ederek "Türkiye'nin, politikası için gerekli araçları yok" dediği aktarıldı. Bunun ardından "Türkiye'nin Ortadoğu gücü olma hırsını, palavra bir hayal perestliği gibi değil, ciddi olarak alırsanız eğer, o zaman AB'yi, Türkiye'nin adaylığından uzaklaşmaya zorlayan Türklerdir" iddiasına yer verildi.

'Ankara, Akdeniz'de AB ile de kavganın peşinde'

NYT'deki yorumda Almanya'nın önde gelen araştırma kuruluşu SWP'nin iki hafta önce "Türkiye, Çatışma Yolunda" başlığıyla yayımladığı bir kağıdın ön sözünde "Ankara, Akdeniz'de bir kavganın peşinde ve sadece İsrail ve Kıbrıs Cumhuriyeti (Rum Kesimi) ile değil, Avrupa Birliği ile de" denildiğine dikkat çekildi.

John Vinocur, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in, örgütün Türkiye ile Rumlar arasındaki itilafa muhalif olmayacağı açıklamasına yer verdikten sonra "AB, Türkiye'nin küçük bir üyesinin egemenliğine aktif biçimde meydan okumasını, ancak öz saygı pahasına görmezlikten gelebilir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler