Avrupalılar da meydanlarda!

Bugün Avrupa'nın çeşitli kentlerinde yüzlerce kişi mali krizi ve hükümetlerin kesintileri için meydanlardaydı. Londra başta olmak üzere, Roma, Berlin, Brüksel, Dublin'de meydanlara dökülen protestocuların hedefinde IMF ve hükümetler vardı.

Yayınlanma: 15.10.2011 - 16:28
Abone Ol google-news

Londra'da tarihi Aziz Paul's Katedrali önünde öğle saatlerinde toplanan yaklaşık 300 kişi ellerinde, "Kesintilere hayır", "Her iş için mücadele", "Gerçek yağmacılar bankacılar" yazılı pankartlar taşıdı.

Aziz Paul's Katedrali önünden Londra Menkul Kıymetler Borsası'nın bulunduğu Paternoster Meydanına yürüyen protestocuların, borsanın yanı sıra yatırım bankası Goldman Sachs'ın genel merkezinin de bulunduğu meydana girişine polis izin vermedi.

Protestoculardan Vic Doggart yaptığı açıklamada "Bu ülkede olanlar artık yeter. Zenginler tüm parayı alıyor ve her şeyden kesinti yapılıyor" dedi.

Mac isimli bir başka kişi de protestoya "yozlaşmış siyasetçi ve bankacıların işine son verilmesi ve mali sistemin istismar edilmesine izin verilmemesi gerektiğini düşündüğü için katıldığını" ifade etti.

Protesto sırasında İngiliz polisi yoğun güvenlik önlemleri alırken, herhangi bir şiddet olayı yaşanmadı.

 

Assange da destekledi

Menkul Kıymetler Borsası önünde gün boyu süren protestoya yaklaşık 3 bin kişi katılırken, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange da protesto alanına gelerek destek verdi.

Öğle saatlerinde Londra'daki tarihi Aziz Paul's Katedrali önünde toplanan protestocular, Londra Menkul Kıymetler Borsası ve yatırım bankası Goldman Sachs'ın bulunduğu Paternoster Meydanına girmek istedi ancak polis izin vermedi.

Polis Aziz Paul's Katedrali önüne çadır kurmak isteyen protestoculara da müsaade etmedi. Protestoya öğleden sonra katılan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange ise büyük ilgi çekti.

Basının yoğun ilgi gösterdiği Assange, katedralin önündeki kalabalığa seslendi. Assange, "Yabancı bankaların hesaplarını açarak şeffaflığı sağlamalarını talep etmenizi istiyorum. Tıpkı bugün benim de daha şeffaf olmaya zorlandığım gibi" dedi. Assange'ın protestoya maske takarak katılmak istediği ancak İngiliz polisinin buna izin vermediği öğrenildi.

Londra'daki gösteride, bankacılık sistemi ve hükümetin kesinti planları protesto edilirken, polisin az sayıda kişiyi gözaltına aldığı kaydedildi.

 

İtalyan öfkeliler Roma'da sokaklardaydı

İtalyan ''Öfkeliler'' (Indignados) hareketi, ekonomik kriz sonucu artan işsizlik, borç oranı ve sonrasında tasarruf paketleriyle gelen kesintileri protesto etmek için Roma sokaklarını doldurdu.

İspanya'nın başkenti Madrid'de yaz aylarında gerçekleşen gösterilerle adlarını duyuran ''Öfkeliler'' halk hareketinin (Indignados) İtalyan versiyonu, hükümeti protesto etmek amacıyla meydanlara indi.

Hafta başından bu yana, Milano, Bologna ve Roma'da irili ufaklı pek çok gösteri yapan ''Öfkeliler''in, İtalya'nın birçok kentinden, büyük yürüyüşe katılmak için başkente akın ettiği bildirildi.

Başkentin en işlek meydanlarından olan Repubblica'da öğle saatlerinde toplanmaya başlayan göstericiler, daha sonra Cavour caddesinden ünlü Kolezyum'a doğru harekete geçti.

Yürüyüş sırasında protestocu gençlerin renkli görüntüler oluşturdukları gözlendi.

Kortej nedeniyle Roma'da, metronun (A) hattında, ''Barberini'' ile ''Spagna'', (B) hattında da ''Cavour'' ile ''Colosseo'' durakları ulaşıma kapatıldı. Kentte yürüyüş güzergahı ve bu noktalara çıkan yollar da trafiğe kapatıldı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

Dünyanın pek çok kentinde aynı anda gerçekleşen gösterilerin Roma ayağının, akşam sona ermesi bekleniyor.

Protestolardan fazlasıyla nasibini alan İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ise yaptığı kısa açıklamada, göstericilere hak verdiğini açıkladı.

 

Brüksel'de 6 bin genç toplandı

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelenlerin de katılımıyla kuzey tren istasyonu etrafında toplanan çoğunluğu genç yaklaşık 6 bin kişi, trafiğe kapatılan ana caddelerden Avrupa Birliği kurumlarının yakınındaki 50'nci yıl parkına kadar sloganlarla yürüdü.

Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi ülkelerde de yapılan benzer eylemleri örnek alan ''öfkeli'' protestocular, ekonomik krizi kötü yöneten siyasetçileri, bankaların halkın parasıyla kurtarılmasını ve adaletsiz küresel ekonomik düzen aleyhine sloganlar atıp ''yeni demokrasi'' taleplerini dile getirdiler.

Küresel krizle birlikte Avrupa ve Amerika'da taban bulan ''kızgınlar'' hareketi, ''15october.net'' internet sitesi üzerinden dünya halklarına güçlerini birleştirerek  15 Ekim'de 82 ülke ve 951 şehirde meydanları doldurma çağrısı yapmıştı.

 

Dublin: Bankalara değil, insanlara yardım edin

İrlanda'nın başkenti Dublin'de, hükümetin ekonomi politikaları ile ülkeye yapılan Avrupa Birliği (AB)- Uluslararası Para Fonu (IMF) yardımı protesto edildi.

Pek çok ülkede yürüyüş ve gösterilerin düzenlendiği "küresel eylem günü" çerçevesinde, Dublin kent merkezindeki Parnell Meydanı'nda toplanan göstericiler, trompetler, sloganlar ve "Bankalara değil, insanlara yardım edin" pankartları eşliğinde, yardım programı görüşmeleri için Dublin'e gelen AB-IMF yetkililerinin kaldığı Merrion Otel'e yürüdü.

Yaklaşık 400 kişinin katıldığı yürüyüş sırasında, İrlanda Meclisi önünde "Mısır'daki Hristiyan ölümlerini" protesto eden küçük bir grupla karşılaşan eylemciler, onlarla birlikte slogan attı.

AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'nın İrlanda'nın iç işlerine müdahale etmesine karşı çıkan göstericiler, işsizlik sorununa çözüm üretilmesini ve ülke yönetiminde halkın çıkarlarına öncelik verilmesini istiyor.

 

Almanya'da Başbakanlığa yüründü

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Alexanderplatz adlı meydanda toplanan 8 binden fazla gösterici, buradan Başbakanlığa kadar yürüyerek, Batılı ülkelerdeki finans sisteminin adaletsizliğini protesto etti.

Göstericiler, Başbakanlıkla Federal Meclis binası arasında bulunan çimenlik alanda toplanarak, çeşitli etkinliklerde bulundu.

Frankfurt kentinde binlerce gösterici Avrupa Merkez Bankası binasına yürürken, Münih kentinde binlerce, Köln kentinde de yüzlerce kişi finans piyasalarının gücünü ve mevcut finans sistemini protesto etti.

Protestolar, ABD'de bir süre önce başlatılan "Occupy Wall Street" (Wall Street'i işgal edin) hareketini örnek alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler