Avukatlardan, TÜBİTAK'a ayrıntılı sorular

Poyrazköy davasında, tutuklu yargılanan emekli deniz Binbaşı Levent Bektaş'ın avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz, Kafes Eylem Planı'nın çıktığı 1 No'lu CD ve 3 No'lu DVD'de ayrıntılı inceleme yapılmasını istediler.

Yayınlanma: 19.04.2010 - 14:21
Abone Ol google-news

Davanın görüldüğü İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne avukatlarca sunulan dilekçede, Bektaş’ın evinde ve işyerinde yapılan aramalarda el konulan hiçbir dijital dokümanın “imajları”nın ve “hash” değerlerinin alınmadığı belirtildi. Bu nedenle de Bektaş’ta ele geçtiği iddia olunan CD ve DVD’ye teknik olarak her türlü müdahale yapılmasının mümkün olduğu kaydedildi. Mahkemenin son oturumda inceleme için Kafes Eylem Planı’nın çıktığı ileri sürülen 1 No’lu CD’yi ve 3 No’lu DVD’yi TÜBİTAK’a gönderme kararı aldığı anımsatılarak, şöyle devam edildi: “Gönderilen dijital dokumanların delil bütünlüğünü koruyup korumadığının da TÜBİTAK’tan sorulması gerekmektedir. Bir CD/DVD’ye farklı zamanlarda birden fazla yükleme yapılabilir mi? Eğer mümkün ise ikinci yüklemenin tarihinin, gerçek zamandan farklı bir tarih olarak belirlenmesi mümkün müdür? Arama ve el koyma işlemlerine konu CD/DVD’lerin yeniden yükleme yapmaya açık olup olmadıkları hususundaki tespitin delil bütünlüğüne ve geçerliliğine etkisi var mıdır?”


Gizleme programı soruldu


1 No’lu CD içinde ele geçtiği iddia olunan, “Data Stash” adlı program kullanılarak bir resim dosyası saklandığında, saklanan dokumanın oluşturulma, değiştirilme ve erişim tarihlerinde bir farklılık oluşup oluşmadığının da TÜBİTAK’tan sorulması talep edildi.

Dilekçede “Eğer bir değişiklik meydana geliyorsa bu durumda “jpeg” (resim) belgelerinin gerçek oluşturulma tarihlerine ulaşmak mümkün müdür? Bu tarihlerde sonradan bir değişiklik yapılabilir mi?” diye soruldu. TÜBİTAK’a gönderilecek CD ve DVD’lerin, üzerlerine birden fazla veri yazılabilen medya araçları olup olmadıkları da sorularak, “Gelişen teknoloji karşısında suçun ve suçlunun saptanması için kesin, gerçek ve sağlamlığı tartışma kabul etmeyecek yöntemlerle elde edilen verilere ulaşmak gerekmektedir. Bu bilişim alanında sadece uzman bilirkişilerin değerlendirmeleri ile açığa çıkacak bir husustur. Dilekçemizde sıraladığımız on soru ile savunmalarımız da CD ve DVD’lerle birlikte TÜBİTAK’a gönderilmesine karar verilmesini talep ediyoruz” denildi. Avukatlar, “adil yargılanma hakkı” gereğince, TÜBİTAK’a gönderilecek olan CD ve DVD’nin bir kopyasının da incelemek üzere kendilerine verilmesini istediler.

Avukatların, son oturumda mahkemeye sundukları görüntü dün de gazetecilere verildi.

Poyrazköy davasında tutuklu yargılanan emekli deniz binbaşı Levent Bektaş’ın avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz, 16 Nisan 2010 tarihli oturumda, mahkeme heyetine, torna ve ıslak imza makinesiyle nasıl imza oluşturulacağını gösteren bir video izlettiler.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyetine sundukları savunmada, eski ABD Başkanı George Bush’un ve soruşturma savcılarından Ercan Şafak’ın imzasını Kafes Eylem Planı’nın altına kopyaladılar. Avukatların heyete izlettikleri imza oluşturmaya ilişkin görüntü dün de gazetecilere verildi.

 

Bektaş’ın avukatlarını görsel savunması…

Bektaş’ın avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz, 16 Nisan 2010 tarihli oturumda, mahkeme heyetine, torna ve ıslak imza makinesiyle nasıl imza oluşturulacağını gösteren bir video izlettiler.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyetine sundukları savunmada, eski ABD Başkanı George Bush’un ve soruşturma savcılarından Ercan Şafak’ın imzasını Kafes Eylem Planı’nın altına kopyaladılar. Avukatların heyete izlettikleri imza oluşturmaya ilişkin görüntü dün de gazetecilere verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler