Aydın Doğan Ödülü Selim İleri'ye verildi

Bu yıl "öykü" dalında verilen 16.Aydın Doğan Ödülü'ne değer görülen Selim İleri, ödülünü önceki gün Hilton Oteli Şadırvan Salonu'nda düzenlenen törenle aldı.

Yayınlanma: 12.04.2012 - 20:54
Abone Ol google-news

Doğan Hızlan başkanlığında, Nursel Duruel, Prof. Dr. İnci Enginün, Semih Gümüş, Özcan Karabulut, Prof. Dr. Jale Parla, Hüseyin Su, A. Ömer Türkeş ve Metin Celal'den oluşan Seçici Kurul, "Uzun edebiyat hayatına sığdırdığı öyküleri, romanları, deneme yazılarıyla Türk edebiyatında ayrıksı bir yere sahip olması, geleneksel öykücülüğümüzü sahiplenerek kendi dilini ve üslubunu yaratması, gelenekle yeni arasında bir geçişi temsil etmesi ve sadece öykücü yanı ile değil, edebiyat yaşamı boyunca Türk edebiyatına yaptığı katkılar nedeniyle" ödüle Selim İleri'yi değer gördü.

Sunuculuğunu Korhan Abay'ın yaptığı ödül töreninde konuşan Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, "Selim İleri bir İstanbul yazarıdır, yaşadığımız bu şehrin elden giden güzelliklerini, artık sokaklarda rastlayamadığımız insanlarını her yönüyle gelecek kuşaklara tanıtır." diyerek ödül vermekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. 
Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan ise; "Selim İleri öyküleriyle büyük bir değer, elbette romanlarıyla da Türk edebiyatına çok büyük katkıda bulunmuş bir yazar. Ama yazarlık  bencil bir iştir. Yazarsınız, övülürsünüz, ödüller kazanırsınız, ama pek başkalarını  düşünmezsiniz, kendi eksenizin etrafında herkesin dönmesini istersiniz. Selim İleri işte burada farklı bir yazardır. Halit Ziya'dan Behçet Necatigil'e kadar büyük ustaları, yazarları, şairleri, romancıları yeniden bize kazandırmak, hatırlatmak, onları okumamız için büyük çaba harcamıştır. Bu yüzden de bencil yazarlık sınırını aşmıştır. Selim İleri demin dendiği gibi gerçekten de bir İstanbul yazarıdır. Öyle bir algısı, öyle bir İstanbul kitapları vardır ki, yemeğinden giden İstanbul'a gelen İstanbul'a kadar bütün bir panoromayı çizmiştir. Bunun yanı sıra ekrana yansıdığı gibi iyi de bir senaryo yazarıdır." sözleriyle Selim İleri'yi kutladı, Türk edebiyatının bir ustasının ödülle yeniden gündeme geldiği içinde çok mutlu olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından İleri'ye Aydın Doğan ödül heykelciği ile 50 bin liralık para ödülü Aydın Doğan tarafından takdim edildi. Selim İleri ise yaptığı konuşmada; "Yolun başındayken hiçbir şey bilmiyorsunuz. 45 yıl önce tek isteğim yazmaktı. Tek okuyucum sevgili ablamdı. Neyin beni alıp götürdüğünü bilemiyorum. Çılgın bir istek yazmak, bir ülküydü. Yarım yüzyıl sonra, yolun yarısını çoktan geçmişken şimdi buradayım. İyi ki varsınız, iyi ki buradasınız. Ödenmez bir gönül borcu bu" sözleriyle duygularını dile getirdi.

Kürsüye davet edilen yakın dostu Türkan Şoray'da İleri'nin senaryo ve eserlerinin onu çok
cezbettiğini, duygu dünyasını beslediğini özellikle de; "Herkesin bir cehennemi var." diyalogunun aklından çıkmadığını söyleyerek kutladı. Türkan Şoray tören öncesin de de bir süredir üzerinde çalıştığı anı kitabının 15 Mayıs'ta yayımlanacağının müjdesini verdi. Şoray, "Sinemacı olmak isteyen gençlere, onlara bir ışık olur diye hazırladım" dediği  kitabın adının ise büyük ihtimalle "Ben Türkan Şoray" olacağını söyledi. Gecede Selim İleri'nin "Yağmur Akşamları" adlı öykü kitabı da katılanlara sunuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler