Aydın'da jeotermal toplantısı
Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Mehmet Üzer, yer altındaki kaynakların ekonomiye kazandırılması için minimum 5 milyon metre sondaj yapılması gerektiğini söyledi.
Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Mehmet Üzer, Aydın'da düzenlenen jeotermal toplantısında, Türkiye'nin maden açısında dünyanın şanslı ülkeleri arasında bulunduğunu bildirdi. Dünyada ticareti yapılan 90 madenden 77'sinin Türkiye'de bulunduğuna dikkati çeken Üzer, 27 madenin bugünkü bilgilere göre yeterli miktarda olmadığını belirtti. Türkiye'de yapılan toplam sondajın 1 milyon metreyi geçtiğini aktaran Üzer, ''Ama bu da yetersiz. Türkiye'de yer altındaki kaynakları ekonomiye kazandırmamız için minimum 5 milyon metre sondaj yapmamız lazım. Ama, sabırlı olmamız lazım'' diye konuştu.
Aydın'da 41 bin 750 metre jeotermal sondajı yapıldı
Üzer, Türkiye'nin, jeotermal kaynaklar açısından da şanslı ülkeler arasında bulunduğunu vurguladı. Türkiye'nin jeotermal açısından dünyada 7'inci, Avrupa'da ise birinci sırada olduğunu anlatan Üzer, şöyle devam etti: ''Aydın'da jeotermal çalışmalara 1982 yılında başlanmış olup, 1982-2004 yılları arasında 17 bin 750 metre sondaj yapılmıştır. 2004-2009 yılları arasında 24 bin metre olmak üzere toplam 41 bin 750 metre sondaj yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucu 1410 megavat enerji potansiyeli ortaya çıkarılmıştır. Aydın sınırları içerisinde 2 adeti 2004 öncesi olmak üzere 10 adet elektrik üretimine uygun saha keşfedilmiştir. Bu sahalardan iki tanesi 2004 öncesi olmak üzere 5 tanesi yatırımcıya devredilmiştir. Bugün itibariyle özel sektöre ait iki adet toplam 54,8 megavat kurulu güçte santral, elektrik üretmektedir.''
Üzer, Aydın ve çevresindeki jeotermal kaynaklardaki sıcaklığın, ısıtmada kullanılmaya çok uygun olduğunu sözlerine ekledi. Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ise kentin jeotermal enerji kapasitesinin kullanılarak, Aydınlıların günlük yaşamına aktarılması konusundaki beklentilere cevap verebilmek amacıyla toplantı düzenlediklerini bildirdi.
MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer'den alınacak bilgiler doğrultusunda çalışmalara yön verileceğini dile getiren Coş, şunları kaydetti: ''Yer altındaki bu doğal kaynağımızı, ısıtmada ve üretimde nasıl kullanabileceğiz sorusuna cevap arayacağız. Bu konuda Aydın Valiliği İl Özel İdaresi'nce ve Aydın Belediyesince daha önce yapılmış çalışmalar ve bilgiler mevcuttur. Bu çalışmalardan, genel müdürümüzün bize vereceği bilgiler ve yapacağı tavsiyelerden yararlanarak, önümüzdeki dönemde somut adımlar atılması için çalışacağız. Bu konuyla ilgili bir şirketimizde var. Yararlı bir toplantı olacak diye düşünüyorum.''
Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu ile çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı toplantı, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke