Ayrı tuvalet kullanılsın

Sağlık Bakanlığı'nca, domuz gribi geçiren hastaların mümkünse ayrı tuvalet kullanması, 19 yaşın altındakilerin ise aspirin almaması önerilerinde bulunuldu.

Ayrı tuvalet kullanılsın
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.11.2009 - 11:31

Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda Pandemik (H1N1) 2009 Gribi Klinik Vaka Yönetimi şemasını yeniden düzenledi.

Buna göre, domuz gribi hastalarında en fazla ateş, öksürük, boğaz, baş, kas ve yaygın vücut ağrısı, halsizlik, bulantı, kusma ve ishal görülüyor.

Sağlık kurumlarına başvuranların yüzde 1'inde hastaneye yatış, yatanların yüzde 10-30'unda yoğun bakım, yoğun bakımdakilerin de yüzde 20'sinde solunum cihazına ihtiyaç duyuluyor.

Nefes darlığı ve solunum güçlüğü olmaksızın 38 derece ve üzerinde ateş, kuru öksürük, boğaz, baş ve kas ağrısı, burun akıntısı, kırıklık, özellikle çocuklarda aşırı sıvı kaybı bulunmaksızın ishal veya kusma gibi bulgular ortaya çıkması halinde, hastalık hafif ve orta seyirli kabul edilecek.

Ağır solunum problemi, aşırı sıvı kaybı, şok, anormal kan basıncı, bilinç değişikliği, hastalığın hızlı ilerlemesi ve normalden uzun sürmesi gibi durumlarda da vaka ağır kabul edilecek.

Hastaneye yatırılmasına gerek olmayan hastalara evde korunma ve tedaviye yönelik önerilerde bulunulacak.

Karaciğerde yağ birikimi ve beyin içi basınçta aşırı yükselmeyle kendini gösteren ''Reye Sendromu'' gelişme riski nedeniyle 19 yaşın altındakilerin aspirin kullanmaması, bunun yerine parasetamol alınması, belirtileri azalana ya da kaybolana kadar hastanın iyi havalandırılabilen ayrı bir odada kalması, mümkünse ayrı bir tuvalet kullanması, evdeki diğer kişilerle aynı sofrada yemek yememesi, hastanın bakımının tek bir kişi tarafından üstlenilmesi, ağır hastalık için risk grubunda olanların bu görevi üstlenmemesi gibi öneriler getirildi.

Ayrıca, yatak başı, masa, kapı kolları, lavabo, musluk başlıkları, telefon ahizesi, uzaktan kumanda ve oyuncak gibi eşyaların günlük hayatta kullanılan deterjanlarla temizlenmesi, bunun için özel dezenfektanların kullanılmaması gerektiği belirtildi.

Hastaların kullandığı yemek kapları, havlu, çamaşır ve çarşaf gibi eşyaların ayrı yıkanmasına gerek olmadığı, yemek kaplarının bulaşık makinesinde ya da elde su ve sabunla yıkanabileceği bildirildi.

Hastanın kullandığı tuvalet ve banyonun temizliğinin evde kullanılan deterjanlarla günlük yapılması da önerildi.

Bakanlığın düzenlemesine göre ayrıca gebelerin yanı sıra doğum ya da düşükten sonraki 2 hafta içinde bulunan kadınlar da domuz gribi açısından risk grubunda bulunuyor. Şemada bu nedenle uygulanacak tedavi de buna göre belirlendi.

Ciddi hastalık belirtisi ve bulgusu olanlarla ağır hastalık için risk grubuna girenlere antiviral tedavi uygulanacak. Belirti bulunan gebelerle 2 yaşından küçük bütün çocuklarda da hemen antiviral tedaviye başlanacak.

Antiviral ilaç kullananlarda bulantı, kusma, kızarıklık, dil şişmesi gibi alerjik reaksiyonlar görülebileceği de belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler