Ayrımcılığı çektiler

Sabancı Vakfı’nın “Kısa Film Uzun Etki” ismiyle bu sene üçüncüsünü düzenlediği Kısa Film Yarışması’nda bu yıl “Gülizar” filmiyle Yahya Ozan Çalışkan birinciliğe değer görüldü.

Yayınlanma: 17.01.2019 - 23:26
Abone Ol google-news

 

Sabancı Vakfı’nın “Kısa Film Uzun Etki” ismiyle bu sene üçüncüsünü düzenlediği Kısa Film Yarışması’nda bu yılın kazananları belli oldu. “Ayrımcılık” temasıyla düzenlenen yarışmanın ödül töreni Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan’ın ev sahipliğinde yapıldı.

Ayrımcılık sorununu ele alan 200’e yakın filmin başvurduğu yarışmada finale 10 eser kaldı. Ödüle hak kazananlar Aida Begic, Rebecca O’Brien, Sergei Dvortsevoy, Derviş Zaim ve Ceyda Düvenci’nin bulunduğu jürinin değerlendirmesiyle belirlendi. Yarışmaya bugüne kadar Türkiye’nin her bölgesinin yanı sıra Avusturya, Belçika, Fransa, Hindistan’ın da aralarında bulunduğu pek çok ülkeden 750’ye yakın film başvurdu; Kısa Film Platformu Buluşmaları’nda yüzlerce genç sanatçı, sinemanın farklı alanlarında uzman 30’dan fazla profesyonel isimle bir araya gelerek onların deneyimlerinden yararlanma fırsatı yakaladı.

Sanatın etki gücü toplumsal gelişmeye katkı sağlıyor

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, vakfın 45 yıldır toplumsal gelişmeye katkıda bulunmak için her alanda çalıştığını ve sanatın gücüne her zaman yürekten inandıklarını belirtti. Yarışmanın ilk yılında “Mülteci Kadınlar” ve ikinci yılında “Çocuk İşçiler” temalarıyla düzenlendiğini belirten Sabancı, “Odağımızı kaybetmiyoruz; bizim odağımızda toplumsal gelişme ve toplumsal gelişmeye yapabileceğimiz her türlü katkı var. Dolayısıyla da konularımızı ona göre seçiyoruz. Bu senenin konusunu ‘Ayrımcılık’ olarak seçtik. Ayrımcılık, dünyanın her yerinde gündemde olan, çok boyutlu bir sorun. Pek çok birey cinsiyeti, inancı, etnik kökeni, yaşı ya da engeli nedeniyle ayrımcılıkla karşılaşıyor. Önyargılar, toplumsal kodlar ve daha pek çok nedenden bu sorunun görülmesi engelleniyor. Görülemeyen, fark edilemeyen sorunlara çözüm geliştirmenin mümkün olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla gençleri bu konuyla ilgili düşünmeye teşvik etmek için temamızı bu şekilde belirledik. Onların, gençlerin kameralarından, gençlerin gözünden, onların aracılığıyla toplumsal farkındalığa katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki, ayrımcılık sadece bireyleri ilgilendiren bir sorun değil; aynı zamanda toplumsal ve ekonomik gelişmenin önündeki en önemli engellerden biri” dedi.

“Gülizar” filmiyle birinci olan Yahya Ozan Çalışkan’a ödülünü Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı takdim ederken “Biilaç” filmiyle ikinci olan Furkan Han Mert’e ödülünü Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan ve “Afaf-Günahsız” filmiyle üçüncü olan Ercan Akan’a ödülünü yarışmanın sanat yönetmeni Zeynep Atakan verdi.
Ayrıca mansiyon ödülüne layık görülen “Çentik” filminin yönetmeni Ahmet Kızıl ödülünü Kısa Film Buluşmaları’nda genç sinemacılarla bir araya gelen Alman Film ve Televizyon Akademisi (The German Film and Television Academy) Berlin Direktörü) Ben Gibson’dan aldı.

Dereceye giren filmlerin birincisi 15 bin TL, ikincisi 10 bin TL, üçüncüsü 5 bin TL ile ödüllendirildi.         


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler