Babacan'ın New York temasları

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın dünkü temasları çerçevesinde katıldığı Avrupa Konseyi Dışişleri Bakanları'nın ''Gürcistan'daki Durum'' konulu olağanüstü toplantısında, Rusya'nın Gürcistan'daki faaliyetlerinin Avrupa Konseyi ilkeleriyle bağdaşıp bağdaşmadığı konusunun görüşüldüğü öğrenildi.

Yayınlanma: 25.09.2008 - 17:24
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Burak Özügergin'in verdiği bilgiye göre Türkiye, toplantıda genel olarak Kafkasya hakkındaki görüşlerini de aktardı.

Özügergin'in verdiğe bilgiye göre, Ali Babacan Kazakistan Dışişleri Bakanı Marat Tazhin ile yaptığı görüşmede Kazakistan'a Türkçe Konuşan Ülkeler zirvesi için verdiği destek için teşekkür etti.

Görüşmede, Kazakistan'ın Türk dünyasında bir akil adamlar grubu oluşturulmasını öngören "Aksakallılar İnsiyatifinin" de ele alındığını ve Türkiye'nin buna destek verdiğini kaydeden Özügergin, görüşmede Türkiye'nin Kazakistan'daki büyükelçiliğini ülkenin yeni başkenti Astana'ya taşımasının da gündeme geldiğini ve Kazakistan'ın, Büyükelçiliğin Astana'ya mümkün olduğu kadar çabuk taşınmasına önem verdiğini anlattı.

Özügergin, görüşmede Babacan'ın Kazakistan'daki alt yapı projelerine Türk şirketlerinin talip olduğunu dile getirdiğini ve Türkiye'nin Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattını çok önemsediğini, bu demiryolunun Orta Asya'yı Avrupa'ya bağlayan en önemli hatlardan biri olacağını belirttiğini kaydetti.

Görüşmede enerji konusunda işbirliğinin arttırılması konusunun da konuşulduğu ve Kafkasya'daki durum hakkında fikir teatisinde bulunulduğu kaydediliyor.

Babacan'ın Guatemala Dışişleri Bakanı Roger Haroldo Rodas ile görüşmesinde ise Guatemala'ya iki ülke arasında karma ekonomik komisyon kurulması teklifinin götürüldüğünü kaydeden Özügergin, Guatemala'nın Türkiye'nin Dışişleri Akademisine diplomat göndermesi konusunda anlayış birliği sağlandığını ifade etti.

Bu arada, Guatemala Dışişleri Bakanı Rodas'ın Babacan'a, Türkiye'nin de Orta Amerika Ekonomik işbirliği sistemine dahil olmasını söylediği, Türkiye'nin AB üyelik sürecini sorduğu ve Babacan'ı ülkesine davet ettiği belirtiliyor.

Dışişleri Bakanı Babacan'ın dün katıldığı İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Jammu-Keşmir temas grubu toplantısında da Türkiye'nin bu konuda tüm tarafları memnun edecek bir barışa ulaşılması temennisinde bulunduğu mesajını verdiği kaydediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler