Bahriye Üçok anıldı

Evine gönderilen bombalı paketin patlaması sonucu 19 yıl önce yaşamını yitiren Bahriye Üçok için Karşıyaka Mezarlığı'ndaki kabri başında anma töreni düzenlendi.

Yayınlanma: 06.10.2009 - 10:57
Abone Ol google-news

Bahriye Üçok için düzenlenen anma törenine Üçok'un kızı Kumru Üçok, Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı. Avukat Mehmet Hatemi Yakupoğlu, törende katılımcı kuruluşlar adına ortak basın açıklamasını okudu.

Üçok'un, lise öğretmeni, öğretim üyesi, Cumhuriyet Senatosu üyesi, Milletvekilliği görevleri ile bir kadın olarak yaşamının her anını halka hizmetle geçirdiği ifade edilen açıklamada, Üçok'un hayatının mücadeleyle geçtiği, bu mücadeleyi Cumhuriyet devrimlerini ve Atatürk ilkelerini savunmayı temel görev bilerek yürüttüğü belirtildi.

Açıklamanın ardından Üçok'un kabrine karanfiller bırakan katılımcılar, Danıştay'a yapılan saldırıda hayatını kaybeden 2. Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in mezarını da ziyaret ettiler.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan burada yaptığı konuşmada, Bahriye Üçok'u katleden zihniyetin onlarca yıl sonra başka aydınları da hedef aldığını, bunlardan birinin de Mustafa Yücel Özbilgin olduğunu söyledi. Sarıhan, ''Bu acılarla Cumhuriyet'in ne kadar önemli bir değer olduğunu anımsıyoruz'' diye konuştu.

 

Üçok için panel düzenlendi

Öte yandan evine gönderilen bombalı paketin patlaması sonucu 19 yıl önce yaşamını yitiren Bahriye Üçok düzenlenen panelle anıldı. Kıbrıs Türk Kültür Derneği'nde düzenlenen ''Bahriye Üçok niçin öldürüldü?'' konulu panele, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği Başkanı Şenal Sarıhan ile 27 Mayıs Milli Devrim Derneği Başkanı Hüseyin Avni Güler konuşmacı olarak katıldı.

Sarıhan, ölüm ve doğum yıl dönümlerinin kaybedilen önemli insanlar açısından özel bir yeri olduğunu söyledi. Bahriye Üçok, Uğur Mumcu, Turan Dursun gibi birçok ''değerli'' kişinin ''insana yakışır'' biçimde yaşadıklarını vurgulayan Sarıhan, ''Bu insanlar, kendi içinde bulundukları toplumu ilerletmek ve aydınlatmak bilinciyle yaşadılar. Her ülkenin kahramanları var. Ama bizim ülkemizin kahramanları bugün onların anılarına törenler düzenlediğimiz insanlardır. Tabi en önemli kahramanlarımız bu yurdu bize teslim etmiş olanlar; işgale karşı direnmiş Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarıdır'' dedi.

Kurtuluş Savaşı mücadelesinde, kadınların katkısının birçok toplumda olduğu gibi Türk toplumunda da biraz geriye düştüğüne dikkati çeken Sarıhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Karanlığa karşı direnen, savaşan sadece erkek gücüdür gibi düşünülebilmiştir. Oysa bizim Kurtuluş Savaşımız gösteriyor ki verilen mücadele, kadın ve erkeğin ortak duruşuyla sağlanmıştır. Biz onları tanıyoruz, Cumhuriyet kadınlarını yeni yeni tanıyoruz. O gerçeğe kapının arkasından yeni bakıyoruz. Kurtuluş Savaşı sonrasında yaratılan bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'ni yaşatmak konusunda da yine kadın aydınlarımızın kararlılığı ve düzgün doğru bir mücadelesi olmuştur. Bu mücadeleci insanların en önemlilerinden biri de Bahriye Üçok'tur.
Bahriye Üçok, 'benim hayatım bir mücadele' diyor. Ama bunu bir kahraman edasıyla söylemiyor. 'Ben mücadele içinde insanlığımı ve varlığımı hissediyorum' diyor. Mücadele eden insanlar bazen mücadelenin ödülü olarak ölürler. Böyle bir ölüm onurlu, özenilecek bir ölümdür. Sonuna kadar vatanınız, halkınız için mücadele etmiş ve savaşmışsınızdır.''

27 Mayıs Milli Devrim Derneği Başkanı Hüseyin Avni Güler de konuşmasında Bahriye Üçok'la ilgili anılarını anlattı.Anma toplantısına Bahriye Üçok'un kızı Kumru Üçok da katıldı.
 

Fotoğraf: Cumhuriyet / Necati Savaş


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler