"Bakan Atalay ile mutabakat sağladık"

DİSİAD Başkanı Raif Türk, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Diyarbakır'da sivil toplum örgütleri ile yaptığı toplantının son derece olumlu geçtiğini söyledi. Türk, sivil toplum örgütleri olarak Bakan Atalay ile "Kürt Açılımı" konusunda mutabakat sağlandıklarını belirtti.

Yayınlanma: 09.10.2009 - 11:58
Abone Ol google-news

DİSİAD Başkanı Türk, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın sivil toplum örgütleri ile yaptığı toplantı sonrası soruları yanıtladı. Türk, Bakan Atalay ile yapılan toplantının kendileri açısında çok verimli geçtiğini belirterek, "Sayın Bakan açılım konusunda 'herkesle, özellikle Sivil Toplum Örgütleri ile görüşmek' istediklerini ve bu konuda 'mutabakat aradığını' belirtti. Toplantımızda mutabakat sağlandı" dedi.

Türk, toplantıda, "Ana dilde eğitim, TCK'nın bazı maddeleri ile Anayasa'nın değiştirilmesi, bölgedeki güven sorunun aşılması, Kürt dili ve edebiyatı bölümün Dicle Üniversitesi'nde açılması, bölgenin silahtan arındırılması, TRT 6'nın geliştirilmesi, ders kitaplarına giren bazı terimlerin değiştirilmesi ve ders kitaplarının daha kapsayıcı ve daha demokratik ele alınması gerektiği üzerinde durulduğu"nu ifade etti.

Türk, Bakan Atalay'ın, toplantıda "Anayasa değişikliğinin bu mevcut Meclis'ten çıkmasının güç olacağını ama değişmesinin gerektiğine inandıklarını belirttiğini" aktardı ve "Buna bizde katılıyoruz. Anayasa değişikliğinin Meclis dışında yapılacak çalıştaylarla da irdelenmesi gerektiğine inanıyorum. Açılım bir an önce daha hızlı gerçekleşmelidir" şeklinde konuştu.
 

"Sorun Türk vatandaşlığı temelinde çözülmeli"

Bölgedeki güven sorununun 90'lı yıllardan beri erozyona uğradığını savunan Türk, "Hükümet'in bu konudaki yaklaşımlarına ve samimiyetine inanıyorum. Sayın Bakan da bunu söyledi. Toplantıya katılanlarının da görüşü bu şekilde. Güven duyuldu. Bunun geliştirilmesi ve sürdürülmesi, geri adım atılmamasını istiyoruz. Muhalefetinde bu soruna çözüm aramak üzere bir şeyler yapması gerekmekte" dedi.

Kürt sorununun Türkiye vatandaşlığının temelinde çözülmesi gerektiğinin altını çizen Türk, "Atalay bölgede temaslarını sürdüreceğini de söyledi. STK temsilcilerini dinleyecek. Konuya ilişkin çalışmalarını sürdürecek." 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler