Bakan Davutoğlu, Afrika'ya gidecek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu ayın sonuna doğru bir Afrika ziyareti yapacağını söyledi.

Yayınlanma: 04.08.2011 - 14:02
Abone Ol google-news

Türkiye'ye özel bir ziyaret yapan Gana Dışişleri Bakanı Alhaji Muhammad Mumuni ile Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, görüşmede ikili ilişkileri ve Güney Afrika'daki son gelişmeleri gözden geçirme fırsatı bulduklarını kaydetti. Görüşmede, Afrika'da özellikle Somali, Kenya, Etiyopya hattında son dönemde yaşanan açlık ve bunun getirdiği insani trajediyi ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, "Ben her iki konuyu da gözeterek, özellikle Libya konusunda istişareler için daha önce planlanmış Etiyopya, Güney Afrika seyahatim vardı. İnşallah 19 Ağustos'ta Etiyopya'da hem Etiyopyalı yetkililerle hem de Afrika Birliği Başkanı sayın Jean Ping ile görüşmeler yapıp Güney Afrika'ya geçecektim. Böyle bir planlama yapmıştık. Buna açlık konusunda yaşanan gelişmeleri de göze alarak belki bir iki ülke daha ekleyip, hem Libya konusunu hem de Somali ve Afrika Boynuzu'nda yaşanan açlık konusunu ele almak üzere inşallah 19-21 Ağustos tarihleri etrafında Afrika'ya bir ziyaret gerçekleştireceğim" dedi.

Davutoğlu, bu konularda hem Gana-Türkiye hem de Afrika Birliği ve Türkiye olarak neler yapabileceklerini ele aldıklarını kaydederek, "Biz her zaman Afrikalı dostlarımızın kardeşlerimizin yanında olduk. Bundan sonra da yanında olmaya büyük önem veriyoruz. Afrika Birliği ve Gana da bize uluslararası alanda hep destek verdiler. Önümüzdeki dönemde BMGK üyeliği başta olmak üzere Gana bu konudaki desteğinin süreceğini ifade etti" diye konuştu.

Davutoğlu, Gana'nın Afrika'da en yoğun ilişki içinde olunan ülkelerin başında olduğunu belirterek, Gana'nın Güney Afrika'da Türkiye'nin üçüncü büyük ticaret ortağı olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün mart ayında Gana'ya yaptığı ziyareti hatırlatan Davutoğlu, bu ziyaretteki kararlar doğrultusunda Gana Dışişleri Bakanı ile kapsamlı bir siyasi istişare yapma fırsatı bulduklarını ifade etti. Türkiye'nin Gana'da Büyükelçilik açtığını belirten Davutoğlu, Gana'nın da Türkiye'de en kısa zamanda Büyükelçilik açmayı amaçladığını kaydetti. Davutoğlu ayrıca, Türk Hava Yolları'nın Akra'ya haftada dört kez uçtuğunu hatırlatarak, böylece Gana-Türkiye hattında önemli bir bağ kurulduğunu belirtti.

Türkiye'de eğitim gören Ganalı öğrencilere değinen Davutoğlu, "onların da ülkelerine döndüklerinde Türkiye'nin temsilcileri" olduklarını söyledi. Davutoğlu, öğrencilerin çok güzel Türkçe konuştuğunu vurgulayarak şu örneği verdi: "Bir tanesi, 'Ben Çorumluyum' diyor. 'Niye Çorumlusun?' dediğimde de 'Leblebiyi çok seviyorum da ondan' dedi" Türkiye'nin Afrika'daki açlık konusunda atacağı adımlar ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Davutoğlu, bütün devlet kurumlarının harekete geçtiğini, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu amaçla çok kapsamlı bir kampanya başlattığını söyledi.

Davutoğlu, TİKA tarafından yürütülen ve 1 milyon dolar olarak başlatılan ancak artırılacak bir fonla ciddi bir kampanya yürütüldüğünü, şartların elvermesi halinde bu hafta içinde Mogadişu'ya TİKA tarafından ilk yardım uçağının gönderileceğini kaydetti. Dışişleri Bakanı, "Bu bölgedeki kardeşlerimizin açlıktan çektikleri ıstırabı dindirmek için elimizden gelen her türlü çabayı gösteriyoruz" dedi.
 

Gana Dışişleri Bakanı Mumuni

Gana Dışişleri Bakanı Alhaji Mohammad Mumuni, Türkiye gibi önemli bir ülkenin Afrika'daki sorunlarla ilgili liderlik yapacak olmasının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Gana ile Türkiye arasında çok iyi siyasi ve ekonomik ilişkiler olduğuna işaret eden Mumuni, bu ilişkilerin ortak değerler temelinde kurulmuş olduğunu ifade etti. Mumuni, bu ortak değerlerin demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve adil, özgün ve şeffaf seçimler ile ekonominin ilerlemesi olduğunu belirtti. Türkiye ve Gana arasındaki ilişkilerin aslında örnek oluşturacak nitelikte olduğuna işaret eden Mumuni, Gana'nın 1957'de bağımsızlığını kazanmasının hemen ardından Türkiye'nin Gana'yı tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Akra'da bir temsilcilik açarak resmi diplomatik ilişkileri başlattığını dile getiren Mumuni, "Benim geldiğim yerde aslında yerel insanlar Akra dediklerinde, Ankara da derler dolayısıyla iki numaralı Ankara diyebiliriz Akra'ya" dedi. Her iki ülke arasındaki ilişkilerin yıllar içerisinde oldukça sıcak ve yakın seyrettiğini, yüksek düzeyde işbirliği yapılabildiğini vurgulayan Mumuni, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün oldukça büyük bir iş adamları heyetiyle Gana'yı ziyaret ettiğini hatırlattı. Bu ziyaret sırasında çeşitli ikili anlaşmaların da imzalanması fırsatını bulduklarını dile getiren Mumuni, "Tabii ki bu ilişkileri daha da artırmak, daha somutlaştırmak istiyoruz ve her zaman bu ilişkilerin, bu anlaşmaların ülkemizin ve tabii ki Türkiye Cumhuriyeti'nin başarısına katkıda bulunmasını ümit ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin dünyadaki 16. en büyük ülke, Forbes dergisine göre de Gana'nın dünyanın 11. en dost ülkesi olduğuna işaret eden Mumuni, dolayısıyla bu iki ülkenin bir araya gelmesinin oldukça iyi bir sonuç ortaya çıkaracağını kaydetti. Kendisinin Türkiye'ye yarı resmi bir ziyaret yaptığını, bir Türk sivil toplum kuruluşunun kendilerini davet ettiğini ifade eden Mumuni, bu sivil toplum kuruluşunun çeşitli insani yardım çalışmaları yaparak Türk bayrağını yükseklerde dalgalandırdığını söyledi. Türkiye ile ilişkilerinin oldukça stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Mumuni, Dünya Bankası ve IMF'ye göre Gana ekonominin bu yıl yüzde 14,4 oranında büyüyeceğini ve dünyadaki en yüksek büyüme oranına ulaşacağını bildirdi. Gana'nın önümüzdeki on yıl içerisinde en hızlı büyüyen 10 ekonomiden birisi olacağını dile getiren Mumuni, Gana'da yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını ve ekonomik olarak önemli fırsatlara sahip olduklarını söyledi.

Mumuni, "Türk işadamlarının da gelmesini, iyi şartlarda iyi koşullarda iş yapmalarını, aynı zamanda Gana ekonomisine de katkıda bulunmalarını istiyoruz" dedi. Libya'da çok büyük bir sorun ve kriz olduğuna, Türkiye'nin Libya Temas Gurubu'nda liderliği üstlendiğine işaret eden Mumuni, "O bölgeye, o sorunlu bölgeye barış getirme konusunda gerçekten önemli bir görevi var. Aynı şekilde kuraklık ve açlık konusu büyük bir sorun Afrika'da. Etiyopya, Somali, Cibuti gibi ülkeleri etkileyen sorunlar bunlar. Bu bağlamda da Türkiye Cumhuriyeti'nin çalışmalarını biliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti uluslararası ve global desteği seferber ederek milyonlarca insana yardım etmeye çalışıyor ki, bu yardım onlara ulaşmasa bu insanlar açlıktan ölecekler. Bu gerçek anlamda bir liderlik, buna çok büyük bir saygı duyuyoruz" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler