Bakan ''Otizm Eylem Planı''nı anlattı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ''Artık engellilerimiz yardım istemiyor. Onlar toplumun bir parçası olmak istiyor. Hak, adalet, fırsat eşitliği temelli bir bakış açısı istiyorlar. Biz de yasamızı bu bakışa göre yeniden yapılandırıyoruz'' dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında hazırladıkları ''Otizm Eylem Planı''nı açıkladı. 2 Nisan'ın ''Dünya Otizm Farkındalık Günü'' olduğunu belirten Şahin, otizmin gerçekten fark edilmesi gereken bir durum olduğunu bildirdi.
Millet için milletle, engelliler için engellilerle hareket ettiklerini vurgulayan Bakan Şahin, sağlık, eğitim, istihdam ve ulaşılabilirlik konularında engellilere pozitif ayrımcılık sağlanması için çalıştıklarını ifade etti. Engellilere yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Şahin, önemli bir yasayı çıkardıklarını hatırlattı.
Göreve ilk başladığında engellilerin kamuda istihdamına yönelik sınavla ilgili eleştiriler olduğunu belirten Şahin, ''Bu sınav sistemi devam ettiği sürece biri görüp, öbürü duyup, diğeri anlayana kadar diğeri yapacak'' şeklinde söylemlerin kendisine geldiğini bildirdi.
''Bu sistemle engelli birinin kamuya girmesi mümkün değil'' denilen sistemi değiştirdiklerini ve yeni bir sınav sistemini geliştirdiklerini dile getiren Bakan Şahin, engellilere fırsat eşitliği sağladıklarını söyledi. Şahin, ''Bu sınavın fırsat eşitliği sağladığını artık kapıların çok daha kolay açıldığını görüyoruz. İkinci sınavı da buradan aldığımız tecrübelerle ve eksiklikleri gidererek 2014'ün başında çok daha güçlendireceğiz, fırsat eşitliğini daha da artıracağız'' diye konuştu.
Kapalı ve açık alanların, toplu taşıma sistemlerinin engellilerin güvenilir ve tek başına kullanabilecekleri bir şekilde düzenlenmesi yönelik ulaşılabilirlik konusunda çalıştıklarını dile getiren Bakan Şahin, engellilerin sosyal ve ekonomik hayatın içinde olduğu bir Türkiye için çalıştıklarını söyledi.
''Korumalı iş yerleriyle ilgili büyük bir hibe programı başlattık''
Otizm konusunda da bilim adamları, sivil toplum kuruluşları, konuyla ilgilenenlerle bir araya gelerek eylem planı hazırladıklarını ifade eden Şahin, otizmde erken tanının önemine değindi.
Engellilerin istihdamına yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Şahin, korumalı iş yerlerinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Şahin, şunları kaydetti:
''Korumalı iş yerleriyle ilgili büyük bir hibe programı başlattık. 5 yıl boyunca bu devam edecek. Bunu çok önemsiyoruz. Yurt dışında gıdadan tekstile kadar bu birçok alanda başarılı bir şekilde devam ediyor. Biz de bunu başarabiliriz. O yüzden biz bu çalışmayı hızlı bir şekilde tamamlayacağız ve birçok örneğini paylaşacağız. Önümüzdeki haftalarda bunu Bursa'da yapıyoruz, Denizli'de, İzmir'de yapacağız. Çok daha güçlendireceğiz. Korumalı iş yerlerinde verilen hibeler, İŞKUR desteği, engellilerimizin potansiyelini kullanmak çok önemli. '2023'te dünyanın en büyük onuncu ekonomisi olacağız' diyoruz. Bu hedefe ulaşabilmemiz için engellilerimizin bütün potansiyelini kullanmamız lazım. Gözünde, ayağında, kolunda bir sorun olabilir ama toplam vücuduna baktığımız zaman büyük bir potansiyel ve yüksek bir hazine var. Onun o cevherini keşfetmemiz ve potansiyelini toplumun sürdürülebilir kalkınmasının parçası haline dönüştürmemiz gerekiyor. Bunu önemsiyoruz ve bununla ilgili çalışmaları yapıyoruz.''
''Sihirli anahtarımız sevgi''
Engellilere yönelik 2005'te ilk defa çıkarılan yasanın engellileri yardım konusunda güçlendirdiğini ifade eden Şahin, ''Ama şimdi artık engellilerimiz yardım istemiyor. Onlar toplumun bir parçası olmak istiyor. Hak, adalet, fırsat eşitliği temelli bir bakış açısı istiyorlar. Biz de yasamızı bu bakışa göre yeniden yapılandırıyoruz'' dedi.
Çalışmanın engellilere yönelik bir lütuf, bir imtiyaz değil tam tersine onların hakkı olduğunu vurgulayan Şahin, çalışma taslağının tamamlanmak üzere olduğunu ve bunun paydaşlara sunulacağını söyledi. Gelen görüş ve öneriler doğrultusunda sistemi yapılandıracaklarını belirten Şahin, ilgili bakanlıklarla da görüştüklerini ifade etti.
''Biz, 74 milyon engellisi ve engelsiziyle gökkuşağının parçalarıyız'' diyen Fatma Şahin, gökkuşağının güzelliğinin her bir renkten geldiğini vurguladı. Şahin, ''Gökkuşağından bir rengi çıkardığınız zaman o zenginliği ve güzelliği göremezsiniz. Biz de engellimize öyle bakıyoruz. Onlardaki zenginliği görüp, keşfedip, gerekli müdahaleyi yapıp, gerekli tedbiri almak gerekiyor. Bunu başarmamız için de sihirli anahtarımız sevgi. Birbirimizi seveceğiz, birbirimizi Allah için seveceğiz, birbirimizi ötekileştirmeyeceğiz, birbirimizi hor görmeyeceğiz, kalbimizi, yüreğimizi birbirimize açacağız ve hep beraber bir şey yapma anlayışımızı koordine etmemiz gerekiyor'' diye konuştu.
Planın içeriği
Otizm ile ilgili tanıtım filminin de izlendiği etkinlikte otizmin belirtileriyle ilgili bilgi verildi. Asperger sendromu hastası Uluğ Özaydın ise konuşmasında iki sene önce üniversite sınavını kazandığını belirtti. Otizm hastalarını değerli bir hazine kutusuna benzeten Özaydın, ''Hazine ne kadar değerliyse o kutuyu açması o kadar zordur'' diye konuştu. Annesi Semra Özaydın ise 2009'da oğlunun hastalığının öğrendiklerini belirtti. Oğlunun tedavi sürecinde yaşadıklarını salondakilerle paylaşan Özaydın'ın çocuğunun üniversiteyi kazanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Konuşmaların ardından Otizm Eylem Planı paylaşıldı. Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan planda, toplumun tüm kesimlerinin otizm konusunda farkındalık düzeyinin artırılması ve kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi, otizmli bireylerin erken yaşta tıbbi tanılamalarının yapılması ve izleme programlarının geliştirilmesi, otizm tanısı almış çocuğu olan ailelerin bu konuda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi, eğitilmesi ve yönlendirilmesiyle gerekli sosyal desteğin sağlanması amaçlanıyor.
Plan ayrıca otizmli bireylerin eğitsel değerlendirmeleri, sınav düzenlemeleri ile eğitim ihtiyaçlarının karşılanması, otizmli bireylerin istihdamlarının sağlanması, çalışma hayatıyla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması, otizmli bireylerin eğitimlerinde insan kaynaklarının geliştirilmesi ve erişilebilirliğin sağlanması, otizmli bireylerin ve ailelerin sosyal güvenlik, sosyal yardım ve sosyal hizmet ile toplumsal yaşama tam katılımlarının sağlanmasını amaçlıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke